Για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά. Τρία και πλέον χρόνια τώρα ο Σταύρος Θεοδωράκης έβλεπε συνεχώς βουλευτές του Ποταμιού να διαφοροποιούνται, να διαφωνούν δημοσίως με τις αποφάσεις και τη στρατηγική του κόμματος αλλά εις το όνομα των δημοκρατικών διαδικασιών και του πολυσυλλεκτικού χαρακτήρα του κινήματος τους ανεχόταν. Επειτα, συνήθως τους έβλεπε να φεύγουν για αλλού: από τους 11 που εξελέγησαν τον Σεπτέμβριο του 2015, μέχρι χθες του είχαν μείνει έξι· και τώρα πέντε.
Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά ο κ. Θεοδωράκης δεν περίμενε τον Σπύρο Δανέλλη να ανεξαρτητοποιηθεί. Τον διέγραψε.
Αιτία για τη διαγραφή του κ. Δανέλλη ήταν η απόφασή του να στηρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο τελευταίος. Η γραμμή του Ποταμιού ήταν να μην δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης ώστε να εξαναγκαστεί ο Πρωθυπουργός να τηρήσει τη δέσμευσή του για «εκλογές εν ευθέτω χρόνω».
Ωστόσο ο βουλευτής Ηρακλείου διεμήνυσε το βράδυ της Δευτέρας στον κ. Θεοδωράκη (εδώ) ότι θα είναι ο 151ος για τον κ. Τσίπρα, ότι θα είναι δηλαδή εκείνος που θα προσφέρει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει ουσιαστικά ανενόχλητος ως τον Οκτώβριο.
Το πρωί της Τρίτης και αφού ήδη είχαν ενισχυθεί οι φυγόκεντρες δυνάμεις στο Ποτάμι, με τον Γρηγόρη Ψαριανό να προειδοποιεί ότι θα φύγει αυτός από το κόμμα αν δεν αποπεμφθεί ο κ. Δανέλλης (εδώ), ο κ. Θεοδωράκης έστειλε τη σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία έθεσε τον βουλευτή Ηρακλείου εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ο έκτος από τους 11
Η τελευταία εξέλιξη σημαίνει ότι το Ποτάμι έμεινε με πέντε βουλευτές, το κατώτατο όριο για να αναγνωρίζεται ως κοινοβουλευτική ομάδα και να έχει τα αντίστοιχα προνόμια. Από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν με 4,09% εξέλεξε 11 βουλευτές, το Ποτάμι έχει δει να φεύγουν οι: Χάρης Θεοχάρης (τώρα στη ΝΔ), Κατερίνα Μάρκου (ΝΔ), Ιάσωνας Φωτήλας (ΝΔ), Αχμέτ Ιλχάν (KINAΛ), Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (ΚΙΝΑ) και τώρα Σπ. Δανέλλης.
Το ζήτημα είναι τώρα, τι θα πράξει το Ποτάμι ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος του κόμματος και βουλευτής Αττικής Γιώργος Μαυρωτάς είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η υπερψήφιση της Συμφωνίας θα εξαρτηθεί ως έναν βαθμό από το αν θα δοθεί ή όχι ψήφος εμπιστοσύνης με 151 στην κυβέρνηση, αν δηλαδή θα κρατηθεί η κομματική γραμμή (κάτι που δεν συνέβη).
Δύο βουλευτές του Ποταμιού, ο κ. Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ο Πρωθυπουργός με βάση τους υπολογισμούς του χρειάζεται απλώς τους άλλους τρεις: τον κ. Θεοδωράκη, τον κ. Μαυρωτά και τον Σπύρο Λυκούδη. Προς το παρόν οι τρεις κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και παραπέμπουν στην ώρα που θα δουν και θα μελετήσουν το κείμενο της Συμφωνίας.