Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η τροπολογία για την ΕΥΠ, που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης (δείτε εδώ).
Συνολικά, στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν 220 βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν 150 βουλευτές της ΝΔ και κατά συνολικά 70 από τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης. Από την διαδικασία είχαν αποχωρήσει οι ΚΟ των ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση και μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά συμπεράσματα είναι άλλο: ενώ ο Αλέξης Τσίπρας -σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις- ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά στα τυπικά προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ, τελικά από τους 86 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι 25! Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί μια αγωνιώδης προσπάθεια συλλογής των υπογραφών που απαιτούνται για την κατάθεση του σχετικού αιτήματος.
Η προσπάθεια του πρώην Πρωθυπουργού να προκαλέσει θέμα με αφορμή την υπόθεση του διοικητή τη ΕΥΠ έπεσε στο κενό και για πολλούς δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά δεν ελέγχει τους βουλευτές του. Η απουσία ενός σημαντικού αριθμού βουλευτών καταδεικνύει και τα εσωκομματικά προβλήματα για τα οποία γίνεται λόγος στο ΣΥΡΙΖΑ και αναδεικνύονται σταδιακά και με κάθε ευκαιρία.
Το αίτημα για ονομαστική ήταν κεντρική απόφαση, από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα επιχείρησε να χαρακτηρίσει την τροπολογία για τα τυπικά προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ ως «πρωθυπουργικό σκάνδαλο»
Τελικά, όμως, η δήλωση αυτή του γύρισε μπούμερανγκ αφού γρήγορα έγινε γνωστό από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη ότι και ο διοικητής της ΕΥΠ που ο κ. Τσίπρας είχε διορίσει, δηλαδή ο Γιάννης Ρουμπάτης, δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα που προβλέπονταν.