Η καθυστέρηση κύρωσης των τριών μνημονίων σηματοδοτεί ,μία επικίνδυνη οπισθοδρόμηση, ενώ βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή για την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία

Θα έρθουν μόνο όταν πειστούμε πως υπάρχει πλήρης συμμόρφωση της γείτονος στις διεθνείς δεσμεύσεις της, απαντά ο υπουργός Εξωτερικών. «Εμείς επισπεύδοντες δεν θα γίνουμε», ξεκαθάρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκφράζοντας απορία και προβληματισμό για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Protagon Team

Πρόταση νόμου στη Βουλή για την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, κατέθεσε την Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτη  Φάμελλο, να κάνει λόγο  για  «επιτακτική ανάγκη εθνικού συμφέροντος».

Οπως είπε στη σχετική δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής ο κ. Φάμελλος, «οι κυβερνήσεις του κυρίου Μητσοτάκη αρνούνται συστηματικά εδώ και πέντε χρόνια την προώθηση και εμβάθυνση της συμφωνίας των Πρεσπών. Μιας συμφωνίας που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, αλλά και την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων» και στο ίδιο πλαίσιο κατήγορησε τον Πρωθυπουργό ότι «αντί να προωθεί τη Συμφωνία», προτάσσει την τήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό της ΝΔ και την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων.

Σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ,  «η καθυστέρηση κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία σηματοδοτεί μία επικίνδυνη οπισθοδρόμηση, βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που το διεθνές περιβάλλον καθίσταται αβέβαιο. Τροφοδοτεί την ένταση, την παραποίηση της αλήθειας και της ιστορίας και τις αλυτρωτικές φωνές, ακόμα και τα σχέδια άλλων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας».

Η απάντηση στην κίνηση -και τις κατηγορίες- του ΣΥΡΙΖΑ για την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά την ενημέρωση που έκανε, κεκλεισμένων των θυρών, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, επανέλαβε ότι  θα έρθουν προς κύρωση  αφού πρώτα η χώρα μας πειστεί ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση της γείτονος στις διεθνείς δεσμεύσεις της.

«Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς που δεν έχουν έρθει τα μνημόνια συνδέεται με το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε πειστεί ότι έχει υπάρξει πλήρης συμμόρφωση από την πλευρά της γείτονας χώρας. Διότι δεν είναι μόνον το θέμα του ονόματος, υπάρχουν κι άλλα θέματα. Εμείς λέμε ότι θα έρθουν όταν εμείς θα έχουμε εξασφαλίσει ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση», ξεκαθάρισε εκ νέου ο κ. Γεραπετρίτης (δείτε εδώ την προηγούμενη τοποθέτησή του στην ΕΡΤ για το θέμα).

Και διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν είπε ποτέ ότι θα έρθουν εντός του έτους, αλλά ότι επιθυμία του είναι να έρθουν εντός της δικής του θητείας στο ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μίλησε για συνειδητή επιλογή «να μη βιαστούμε με τα μνημόνια», για να υπογραμμίσει σε  δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ότι η  Νέα Δημοκρατία  δεν λέει άλλα προεκλογικά και κάνει άλλα μετεκλογικά, και ότι  ορθώς δεν ψηφίστηκαν μέχρι σήμερα.

«Υπάρχουν δύο μέρη σε αυτή τη Συμφωνία: η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα δεν είχε να κάνει πάρα πολλά, η αλήθεια είναι. Είχε να ψηφίσει στη Βουλή και έχει να ψηφίσει στη Βουλή αυτά τα μνημόνια. Η άλλη πλευρά είχε και έχει να κάνει πάρα πολλά. Δικαιώνεται, λοιπόν, η συνειδητή επιλογή του έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να μην βιαστούμε για την ψήφιση αυτών των μνημονίων. Σκεφτείτε να φτάναμε στο σημείο η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας να μην αναγνώριζε ούτε το πρώτο σημείο, ουσιαστικά, της Συμφωνίας, που είναι το πώς λέγεται η χώρα της -δεν αποδέχεται ούτε αυτό- και εμείς να είχαμε φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Πόσο καλύτερο θα ήταν αυτό για τη χώρα μας;» διερωτήθηκε, και ακολούθως καυτηρίασε την αντίδραση της αντιπολίτευσης:

«Εχουμε μια αντιπολίτευση -είναι φοβερό αυτό το οποίο συμβαίνει- που λέει, τη στιγμή που η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας λέει τη χώρα της “Μακεδονία”, η πρώτη ενστικτώδης αντίδραση της αντιπολίτευσης είναι: “Ψηφίστε και τα μνημόνια στην Ελλάδα!” Δεν το καταλαβαίνω αυτό».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Μαρινάκης, η Αθήνα θα περιμένει να διατυπώσει τις επίσημες θέσεις της η νέα κυβέρνηση στη γείτονα.  «Εμείς επισπεύδοντες και ειδικά σε κάτι που από την αρχή είχαμε εκφράσει την αντίρρησή μας, δεν θα γίνουμε», ξεκαθάρισε.