| George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει ξανά στο επιχείρημα της «πολιτικής καπηλείας» για το Μάτι

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στα όσα αποκαλύφτηκαν στην «Καθημερινή της Κυριακής» για τις παρεμβάσεις στις έρευνες, η Κουμουνδούρου προτίμησε να επιτεθεί στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Protagon Team

Με αρκετή καθυστέρηση, καθώς οι αναφορές για τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής της Κυριακής» υπήρχαν από το βράδυ του Σαββάτου (εδώ), ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να απαντήσει στα όσα παρουσιάζονται από την εφημερίδα, δηλαδή για τις πιέσεις άνωθεν προς τον επικεφαλής αξιωματικό των ερευνών για το Μάτι το 2018, ώστε να μην αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, αρεστούς στην τότε κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η πολυαναμενόμενη απάντηση ωστόσο της Κουμουνδούρου, δεν ήταν τόσο για τις αποκαλύψεις συγκεκριμένα —απλώς μας λέει ότι δεν υπήρξε παρέμβαση— όσο για την εργαλειοποίησή τους από τη ΝΔ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν απάντησε δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα τρομακτικά περιγράφονται στις σελίδες της «Καθημερινής της Κυριακής», αλλά προτίμησε να καταφύγει πάλι στο γνωστό αφήγημα που είχε χρησιμοποιηθεί από την αρχή, για δήθεν «πολιτική καπηλεία» της τραγωδίας. Επιπλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν και για επιχείρηση αλλαγής ατζέντας, ιδίως από τον Πρωθυπουργό ο οποίος κατά την Κουμουνδούρου υπέστη ήττα στις Βρυξέλλες και επέλεξε να μιλήσει για το Μάτι (εδώ), ενώ δεν διστάζουν να απειλήσουν ότι οι «εμπνευστές» αυτής της πολιτικής καπηλείας θα… λογοδοτήσουν!

Πιο συγκεκριμένα, από το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Η ΝΔ προσπαθεί για ακόμα φορά να εκμεταλλευτεί την τραγωδία στο Μάτι για να προάγει τη δική της πολιτική ατζέντα των ψεμάτων και της λάσπης. Επιλέγει μάλιστα, επιχειρώντας μια χυδαία σπέκουλα στον ανθρώπινο πόνο, να το κάνει αυτό τη μέρα ακριβώς που οι άνθρωποι της περιοχής αλλά και όλοι οι Έλληνες κάνουν μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας.

Ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αφήνει μια ακόμη μάχη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας να πάει χαμένη, δήθεν συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις και μιλά ξανά για ευθύνες. Είναι όμως ο ίδιος άνθρωπος που τον περασμένο Σεπτέμβρη από τη Σύνοδο του ΟΗΕ μίλησε για καταστροφική πυρκαγιά που οφείλεται στη κλιματική αλλαγή. Είναι επίσης αυτός που αμέσως μόλις εξελέγη αναβάθμισε σε ΓΓ τον αρχηγό της ΕΛΑΣ που είχε αποπεμφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της τραγωδίας.

Και σήμερα, μπροστά στα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχει φέρει την  οικονομία, επιλέγει να κάνει πάλι αυτό που γνωρίζει καλά: φθηνή αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με συκοφαντίες, μπας και αλλάξει η ατζέντα.

Η πραγματικότητα είναι ότι καμία παρέμβαση δεν υπήρξε και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,  στις έρευνες για το Μάτι.

Η άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας θα πέσει στο κενό και οι εμπνευστές της θα κληθούν να λογοδοτήσουν».

Λίγο νωρίτερα, η Ολγα Γεροβασίλη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και εμπλεκόμενη στις αποκαλύψεις ως πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε προειδοποιήσει με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τα όσα αναφέρονται στην εφημερίδα, ενώ και αυτή έκανε λόγο για απόπειρα αλλαγής της πολιτικής ατζέντας.

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίζει ως απειλή την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός μου να μην επιτρέψω σε οποιονδήποτε να με συκοφαντεί. Εξηγούμαι λοιπόν στον κύριο Πέτσα -που ζητά από μένα εξηγήσεις για κάτι το οποίο μέχρι χθες δεν γνώριζα κι αν είναι αληθές ό,τι διάβασα στην “Καθημερινή” είναι ψευδέστατο όσον με αφορά. Για τους ανθρώπους της Αριστεράς η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη και η απόδοσή της συνιστούν ύψιστη αξία και διαρκές ζητούμενο. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι αυτό που συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία και τις λειτουργίες της. Ας ψάξουν λοιπόν αλλού να βρουν κομμάτια να στηρίξουν την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι. Ας ψάξουν αλλού και άλλους τρόπους να αποπροσανατολίσουν από τα τεράστια προβλήματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε και φέρνει με γοργά βήματα στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, στο παρόν και το μέλλον της χώρας μας».

Από την πλευρά του, ο άμεσα θιγόμενος, ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, αρνήθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν του υπέδειξε πώς να κάνει τη δουλειά του.

«Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη» ανέφερε.