«Παραβατικές συμπεριφορές» ιδιοκτητών ΜΜΕ, δανειοδότηση κομμάτων με άνισους όρους, «τρίγωνο διαπλοκής» τραπεζών – ΜΜΕ – κομμάτων. Πρόκειται, όμως, για απλές διαπιστώσεις τύπου έκθεσης ιδεών, χωρίς να προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά ή μη πρόσωπα, αναφορικά με τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων και αυτά καταγράφει -σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, Σπύρο Λάππα- το προσχέδιο πορίσματος της πλειοψηφίας, 400 σελίδων. Αυτό σημαίνει ότι οκτώ μήνες συνεδριάσεων δεν έβγαλαν κάτι ουσιαστικό.
«Η Βουλή αποφαίνεται κι αποφασίζει για προανακριτική επιτροπή μόνο για ευθύνες πολιτικών προσώπων. Αυτή τη στιγμή δεν προκύπτουν τέτοιες ευθύνες. Τυχόν ποινικές ευθύνες είναι εξατομικευμένες και μπορούν να διερευνηθούν μόνο από τη Δικαιοσύνη και τα αρμόδια δικαστικά όργανα. Εμείς περιγράφουμε περιστατικά. Δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό δεν υπάρχει πρόταση δική μας για προανακριτική. Εμείς θέλουμε να αποτυπώσουμε το κλίμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας ενημερώνοντας σχετικά τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Ερωτηθείς για το αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για μη πολιτικά πρόσωπα, ο ίδιος ανέφερε: «Εχουμε διαπιστώσει παραβατικές συμπεριφορές αλλά για να αποτυπωθεί ποινικό αδίκημα θέλει κι άλλη έρευνα. Μόνο αρμόδιο εισαγγελικό όργανο μπορεί να την κάνει αυτή».
Αναφερόμενος στον σάλο που προκλήθηκε με κείμενο που διέρρευσε στον Τύπο ως το προσχέδιο της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής και άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διερεύνηση ποινικών ευθυνών του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για την περίοδο υπουργίας του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Σπύρος Λάππας διέψευσε τις διαρροές αποδίδοντας τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε πιθανή πρόταση κάποιου εκ των μελών, που δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, στη σελίδα 409 του σχεδίου που είχε διαρρεύσει, αναφερόταν ότι «χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης εάν και εφόσον η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων τόσο μεγάλου ύψους με τροπολογία από τον τέως υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στοιχειοθετεί και συνιστά το ποινικό αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας προς το Ελληνικό Δημόσιο», σχετικά με τροπολογία του ίδιου τον Μάρτιο του 2014 με την οποία κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στουρνάρας είχε «χαρίσει» σε δύο εταιρίες διυλιστηρίων φορολογικές υποχρεώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, έσπευσε να τα «μαζέψει» υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παλαιά version (εκδοχή) του προσχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ που δεν περιλαμβάνεται στο τελικό σχέδιο επειδή «δεν ήταν τεκμηριωμένο». Λίγη ώρα αργότερα κι ο κ. Λάππας επιχείρησε να υποβαθμίσει την επίμαχη αναφορά. «Διέρρευσε ένα σχέδιο πορίσματος που δεν αποτυπώνει το πνεύμα κι ακριβώς το κείμενο της εισήγησής μας. Δεν υπάρχει πρόταση για σύσταση προανακριτικής από τη Βουλή. Στο πόρισμα που γνωστοποιήσαμε στα κόμματα δεν υπάρχει αναφορά για κακουργηματική απιστία για τον κ. Στουρνάρα. Κυκλοφόρησαν πολλά κομμάτια. Κάθε συνάδελφος είχε αναλάβει ένα κομμάτι, αλλά οι τελικές προτάσεις είναι το κείμενο που σας λέω τώρα και δόθηκε πριν μισή ώρα στα κόμματα. Μπορεί να ήταν μια πρόταση μέλους της Επιτροπής δεν συμπεριλαμβάνεται στο τελικό μας κείμενο», υποστήριξε ο Σπύρος Λάππας.
Η επόμενη ημέρα του κειμένου
Το κείμενο εισήγησης της πλειοψηφίας στην Επιτροπή αναμένεται να εξεταστεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θα αποφασίσουν εάν θα συμφωνήσουν με αυτό συνυπογράφοντάς το και καταθέτοντας τις επιμέρους διαφωνίες ή παρατηρήσεις τους στο τέλος του κορμού του ή θα καταθέσουν αυτόνομα πορίσματα. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί την προσεχή Πέμπτη στην τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά το ενδεχόμενο κοινού πορίσματος φαντάζει απίθανο.
Η «μεθόδευση» διαρροής προσχεδίου, πάντως, που δεν αντιστοιχούσε στο τελικό κείμενο και είναι άγνωστο από ποιον ή ποιους προήλθε, πυροδότησε την έντονη αντίδραση των υπόλοιπων κομμάτων και ιδίως της ΝΔ, που περνώντας στην αντεπίθεση διέρρευσε πως έχει ήδη συντάξει ξεχωριστό πόρισμα 108 σελίδων, θέτοντας ως προϋπόθεση για τη συναίνεσή τους τη συμπερίληψη και των δικών τους διαπιστώσεων στο κείμενο του πορίσματος της Επιτροπής. Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι ίδιες πήγες ανέφεραν ότι, μεταξύ άλλων, η ΝΔ θέλει να ενταχθεί στο πόρισμα η επιστολή που είχε στείλει ο Αλέξης Τσίπρας το 2010 στην Εθνική Τράπεζα για τη χορήγηση δανείου στον ΣΥΡΙΖΑ με κριτήρια πέραν των καθαρά «χρηματοοικονομικών», τα «θολά» σημεία σχετικά με το κτίριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου και η «offshore» της Αυγής.
Ηδη, άλλωστε, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή έχουν διαμηνύσει ότι θα καταθέσουν δικά τους πορίσματα. Το τελικό κείμενο – έπειτα από πλήθος παρατάσεων – έχει προσδιοριστεί πως θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής στις 23 Ιανουαρίου.