To βράδυ της Κυριακής, λίγο αφότου είχαν γίνει γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών και ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος» και ότι θα θέσει εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος, από την Κουμουνδούρου έκαναν μια διαρροή προς τα μέσα ενημέρωσης γνωστοποιούν ότι ξεκινούν «άμεσα» οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων προκειμένου να προκαθοριστεί το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή προέδρου και μελών Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από τη βάση.
Το πόσο άμεσα θα συνεδριάσουν είναι ένα θέμα. Ισως ο μπούσουλας να είναι το 2019, όταν μετά από την ήττα και την απώλεια της εξουσίας, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνεδριάσει τότε τρία 24ωρα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ημέρα Τετάρτη. Αλλά τότε δεν είχε τονιστεί το άμεσο της διαδικασίας. Τώρα φτάσαμε Τρίτη και το χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων του Εκτελεστικού Γραφείου, της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητηθεί η εκλογική συντριβή και η επανεκλογή του κ. Τσίπρα μέσω ψηφοφορίας των μελών, δεν υπήρχε.
Ο προβληματισμός και η αμηχανία είναι κυρίαρχα στοιχεία στην Κουμουνδούρου. Υψηλόβαθμα στελέχη της κομματικής ιεραρχίας και πολύ κοντά στον αρχηγό –όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, η Μαριλία Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιώργος Τσίπρας– δεν εξελέγησαν καν βουλευτές, όπως συνέβη και με ιστορικά στελέχη του κόμματος –από τον Νίκο Βούτση και τον Γιάννη Δραγασάκη ως τον Νίκο Φίλη.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι χωρίς πυξίδα: θα αναζητήσει την πολιτική του αναβάπτιση μέσω εκλογής από τη βάση, όμως πολλοί στην Κουμουνδούρου εκφράζουν φόβους ότι αν και όταν στηθούν κάλπες και κληθούν τα μέλη να ψηφίσουν αρχηγό, ο αριθμός τους θα είναι κατά πολύ μικρότερος από τις 170.000 του Μαΐου του 2022, που ήταν ήδη μικρότερος από την αντίστοιχη εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ.
Η απογοήτευση και η αίσθηση ματαίωσης στις τάξεις των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες και φάνηκε και στη νέα καθίζηση που υπέστη το κόμμα στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Οπως δε επεσήμαναν αναλυτές, μια ψηφοφορία πάλι με έναν υποψήφιο –τον κ. Τσίπρα που δεν παραιτείται, παρά τις τρεις διαδοχικές ήττες σε εθνικές εκλογές– όχι μόνο δεν είναι καθόλου ελκυστική σε μια εκλογή, αλλά δείχνει και πολιτική ένδεια, ένα κόμμα στάσιμο, αν όχι χωρίς μέλλον.
Στην Κουμουνδούρου διαφωνούν και για το πότε θα πρέπει να γίνει το έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Πολλοί, ιδίως οι προσκείμενοι στην ηγεσία, ζητούν να αρχίσουν άμεσα οι προσυνεδριακές διαδικασίες, μέσα στο καλοκαίρι, ώστε το συνέδριο και η επανεκλογη του κ. Τσίπρα να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, πριν δηλαδή τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου ως γνωστόν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει διαχρονικά προβλήματα με τις αδύναμες υποψηφιότητές του.
Ωστόσο, όπως ανέφερε η ΕΡΤ το πιθανότερο είναι η διεξαγωγή ενός συνεδρίου, το οποίο θα κλειδώσει και θα εγκρίνει τις υποψηφιότητες, μετά την αυτοδιοικητική κάλπη του Οκτωβρίου. Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ζητούν ένα συνέδριο τον χειμώνα, ώστε να έχει «κρυώσει» η κρίση, και κυρίως να υπάρξει χρόνος για να αναπτυχθεί ένας συνολικός και ουσιαστικός διάλογος για το τι έφταιξε και για αυτοκριτική –με στόχο φυσικά τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.
Ενα συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές επιτρέπει να υπάρχει και ένα εύλογο χρονικό διάστημα ζύμωσης και ανάταξης έως τις ευρωεκλογές, τις οποίες εξάλλου έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο επανάκαμψης ο κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης, «αυτό που αναμένεται πλέον είναι πότε θα ανοίξει τα χαρτιά του Αλέξης Τσίπρας και αυτό φαίνεται ότι δεν θα καθυστερήσει». Ωστόσο, ο ίδιος ο αρχηγός φαίνεται να έχει χάσει την απήχησή του στο κόμμα. Το ότι αυτό αριθμεί μόλις 48 βουλευτές δεν είναι και στα υπέρ του.
Το πρόβλημα του Ρεθύμνου
Χαρακτηριστικό του προβληματισμού για το εάν και κατά πόσο ο κ. Τσίπρας αποτελεί πλέον «asset» για τον ΣΥΡΙΖΑ, στον βαθμό έστω που ήταν πριν λίγα χρόνια, είναι τα όσα συνέβησαν στην εκλογική περιφέρεια του Ρεθύμνου: παρά την εμφατική παρουσία -με δύο περιοδείες και συμβολική υποψηφιότητα (!)- του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα ήρθε μακράν τρίτο, πίσω από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με συνέπεια να μην εκλέξει βουλευτή (τον πρώην υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθό).
Σημείωσαν «Τα Νέα» στο ρεπορτάζ του Δημήτρη Ν. Μανιάτη:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ρεθύμνου έλαβε 18,71% (8.182 ψήφους), ενώ τον Μάιο είχε λάβει 21,03% και 10.255 ψήφους. Εδώ έχασε από το ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο ενώ τον Μάιο είχε 10.471 ψήφους και ποσοστό 21,47%, τώρα έλαβε περισσότερες ψήφους 11.242 και 25,71%. Η διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ των 230 ψήφων έγινε 3.100 με σοβαρό πλήγμα για το ίδιο το κύρος του Αλέξη Τσίπρα που φαίνεται πως δεν μπορεί όπως άλλοτε να εκχωρεί το μέγεθος της δημοφιλίας του στις τοπικές μάχες του κόμματος».