Μιμούμενοι ό,τι έκαναν προ εβδομάδων οι πολίτες της γειτονικής Ιταλίας (που έφθασε να μετρά πάνω από 1.000 νεκρούς από τον κορονοϊό) και ενώ έχουν κλείσει σχολεία, κινηματογράφοι, θέατρα, κέντρα διασκέδασης κ.ά. (εδώ), πολλοί Ελληνες ξεχύθηκαν σε καφετέριες και ταβέρνες, εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό, «μεταφράζοντας» το μήνυμα-σλόγκαν «Μένουμε σπίτι» κάπως… διαφορετικά.
Χαρακτηριστική, επίσης, η εικόνα σε κοντινά νησιά της Αττικής, που ξαφνικά γέμισαν κόσμο.
Μπροστά στο φαινόμενο αυτό, η Πολιτεία ετοιμάζεται για την επιβολή νέων, αυστηρότερων μέτρων «τύπου Ιταλίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τα οποία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν το κλείσιμο καφέ και εστιατορίων σε μία ύστατη προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες να μείνουν σπίτι!
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο στάδιο της επεξεργασίας είναι η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ η ανακοίνωση των νέων μέτρων θα γίνει το Σάββατο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.
Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το κλείσιμο όλων των μπαρ (ύστερα από αυτό των κέντρων διασκέδασης) και αναμένεται η εξειδίκευση των περιορισμών για εστιατόρια και καφετέριες.
ΠΙΣ: Μείνετε σπίτι
Με ανακοίνωσή του (δείτε ολόκληρη εδώ) ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάνει έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην επισκέπτονται νοσοκομεία και ιατρεία όταν δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα (δύσπνοια, υψηλό πυρετό).
Οταν έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον ιατρό του και να μην αναζητούν τεστ για τον κορονοϊό χωρίς ιατρική παραπομπή!
Επίσης, συστήνεται να μην επισκέπτονται οι πολίτες τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά ιατρεία για προληπτικές εξετάσεις και προβλήματα υγείας που μπορούν να περιμένουν μερικές εβδομάδες. Διότι, όπως υπογραμμίζεται, με τις άσκοπες επισκέψεις σε δομές υγείας, κινδυνεύουν να μεταδώσουν ή να προσβληθούν από κορονοϊό.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΠΙΣ τονίζει πόσο σημαντική επίσης είναι για την έκβαση της πανδημίας η αποφυγή κλειστών χώρων με πολλά άτομα και ο συγχρωτισμός ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους.
Πρέπει να γίνει κατανοητό, σημειώνεται, ότι οι οδηγίες αυτές δεν είναι προαιρετικές, αλλά υποχρεωτικές, ειδικά για τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο, όπως είναι οι χρόνια πάσχοντες και οι άνω των 70 ετών. Αλλά είναι υποχρεωτικές και για όλους τους υπόλοιπους που επιθυμούμε να προστατεύσουμε ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.