Μπορεί στο Καράκας και σε όλη τη Βενεζουέλα ο λαός να πείνασε ή και να ξενιτεύτηκε στην Κολομβία ώστε να επιβιώσει, αλλά μάλλον… λεφτά υπήρχαν. Μόνο που η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο τα έστειλε στο εξωτερικό, και δη στο πλούσιο Μιλάνο!
Οχι, ο Μαδούρο δεν τα έριξε σε κάποιον δικό του τραπεζικό λογαριασμό, ληστεύοντας το κράτος του Τσάβες. Τα έδωσε για να ενισχύσει το… επαναστατικό κόμμα των Πέντε Αστέρων (που συγκυβέρνησε την Ιταλία και με τον ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι). Προσοχή! Δεν πρόκειται για ανέκδοτο, σαν εκείνα που έλεγε ο κωμικός συνιδρυτής των «πεντάστερων» Μπέπε Γκρίλο.
Το Politico, βασιζόμενο σε ισπανικά δημοσιεύματα (ABC), έγραψε ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έστειλε μία βαλίτσα που περιείχε 3,5 εκατ. ευρώ μετρητά (!) σε έναν από τους ιδρυτές των «πεντάστερων» της Ιταλίας, στον μακαρίτη πια επιχειρηματία Τζανρομπέρτο Κασαλέτζο. Η βαλίτσα απεστάλη το 2010, έναν χρόνο έπειτα από την ίδρυση των «πεντάστερων».
Ο σκοπός της αποστολής ήταν η ενίσχυση του νέου κόμματος σε μία κατεύθυνση «επαναστατική και αντικαπιταλιστική». Την εξαγωγή συναλλάγματος από τη χώρα που αργότερα δεινοπάθησε από τη μιζέρια είχε εγκρίνει προσωπικά ο νυν πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, υπουργός Εξωτερικών τότε. Οι Ισπανοί που έκαναν την αποκάλυψη λένε ότι διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία πως η βαλίτσα εστάλη στο προξενείο της Βενεζουέλας στο Μιλάνο.
Η υπόθεση έχει δύο καλαμπούρια: ένα καλό και ένα καλύτερο.
Το καλό είναι ότι εκείνη την εποχή στην Ιταλία δεν υπήρχε κανένας νόμος που να απαγορεύει τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων από το εξωτερικό, αν και οι κανόνες όριζαν ότι κάθε ταμειακή εισροή έπρεπε να δηλώνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ιταλικού κράτους.
Το καλύτερο είναι ότι το 2019, οι «πεντάστεροι», ως κυβερνητικός εταίρος, άλλαξαν τον νόμο και τον έκαναν αυστηρότερο: πλέον απαγορεύεται στα κόμματα η χρηματοδότηση από το εξωτερικό.
Ο υπηρετήσας και ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, αντιπρόεδρος του κόμματος Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έγραψε στο Twitter ότι «έτσι εξηγείται η στάση της ιταλικής κυβέρνησης έναντι της Βενεζουέλας και του καθεστώτος Μαδούρο». Και, ως ευρωπαϊστής με μακρά θητεία στους θώκους της Ενωσης, είπε ότι θα υποβάλει σχετική ερώτηση στον Ζοσέπ Μπορέλ, ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, ώστε να διευκρινιστεί το θέμα «ποιος στην Ευρώπη έλαβε παράνομη χρηματοδότηση από το καθεστώς της Βενεζουέλας και για πόσον καιρό».
Η στάση του νυν υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, στελέχους των «πεντάστερων», ήταν πάντα φιλική προς τη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας την «ουδετερότητα» της Ρώμης απέναντι στο Καράκας. Ετσι παρεμποδίστηκε η αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊντό από την ΕΕ ως νέου προέδρου της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με την ιταλική Repubblica πάντως, διπλωματικές πηγές στη Βενεζουέλα διέψευσαν το δημοσίευμα και κατήγγειλαν το έγγραφο ως πλαστό.