| Nikos Libertas / SOOC
Επικαιρότητα

Ο Σταϊκούρας προβλέπει ύφεση 3% και ζητά αναστολή δόσεων για συνεπείς δανειολήπτες

«Το μεγάλο ζητούμενο είναι o τουρισμός, ο οποίος αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας» παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παράλληλα ζήτησε από τις τράπεζες αναστολή των δόσεων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς ιδιώτες και επιχειρήσεις
Protagon Team

Πιο αισιόδοξος από τον υφυπουργό του, τον Θόδωρο Σκυλακάκη που την Τρίτη είπε ότι το 1/12 του ΑΕΠ (δηλαδή 8,3%) θα χαθεί λόγω κορονοϊού, εμφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος εκτίμησε ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020 θα είναι ως και 3%. Βέβαια ο ίδιος, μόλις την περασμένη εβδομάδα προέβλεπε ότι παρά τα μέτρα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας που επιβλήθηκαν, η Ελλάδα θα εμφάνιζε οριακή ανάπτυξη, πρόβλεψη που εξαερώθηκε μαζί με τεράστια κομμάτια εθνικού πλούτου μέσα σε λίγα 24ωρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «οι εκτιμήσεις των Θεσμών για την ύφεση στην Ευρώπη διαρκώς αλλάζουν, επικαιροποιούνται και γίνονται συνεχώς δυσμενέστερες. Με βάση την τελευταία εκτίμηση της ΕΚΤ, με βάση τις απαγορεύσεις στις χώρες, η ύφεση στην Ευρώπη μπορεί να φτάσει το 5% και σε ένα ακραίο σενάριο το 9%». Για τη δε χώρα μας υπογράμμισε:

«Η εικόνα για την Ελλάδα είναι σε πιο ήπια επίπεδα. Από 1% μέχρι 2% είναι οι εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή. Αλλά κάθε σοβαρή κυβέρνηση, κάθε σοβαρό υπουργείο Οικονομικών πρέπει να κάνει και ακραία σενάρια. Χρειάζεται προσοχή και μεθοδικότητα. Ακόμα δεν έχουμε χρησιμοποιήσει το “μαξιλάρι”. Πάμε με τις δικές μας δυνάμεις και διευρύνουμε το δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό περιθώριο που έχουμε».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης πως την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ουσιαστικά οι μόνες επιχειρήσεις που δεν επηρεάστηκαν είναι τα σούπερ μάρκετ. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ως την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθούν και τα μέτρα για τις μεταχρονολογημένες επιταγές.

Αναφερόμενος δε στον τουρισμό δήλωσε πως «το μεγάλο ζητούμενο είναι o τουρισμός, ο οποίος αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Αν λοιπόν η κρίση ολοκληρωθεί το Μάιο ή και τον Ιούνιο, ο τουρισμός θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα το καλοκαίρι», το οποίο σχετίζεται με την επισκεψιμότητα στη χώρα μας και «άρα υπάρχουν θέματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

«Αναστολή δόσεων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς δανειολήπτες»

Σε άλλη δημόσια παρέμβασή του, αυτή τη φορά με ανακοίνωση, ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε από τις τράπεζες αναστολή των χρεωλυτικών δόσεων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις.

Οπως επεσήμανε στην ανακοίνωσή του, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) «οι τράπεζες οφείλουν πλέον, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, να ενεργήσουν, όπως ξεκίνησαν να κάνουν, προς την κατεύθυνση που έχει συμφωνηθεί».

Οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών αρχών, ανέφερε ο υπουργός, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Τα μέτρα αυτά αφορούσαν την προσωρινή αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών διευκρίνισε ότι οι τράπεζες θα μπορούν να χειριστούν με μεγαλύτερη ευελιξία την λογιστική καταγραφή των «κόκκινων δανείων». Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούν να εφαρμόσουν το παλαιότερο σύστημα λογιστικής καταγραφής και απεικόνισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των προβλέψεων που οφείλουν να διενεργούν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οπως ανέφερε ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών «0ι διευκρινίσεις αυτές, ιδίως αναφορικά με την ευελιξία στην εποπτική και λογιστική αντιμετώπιση των ρυθμίσεων δανείων και την αναγνώριση του πιστωτικού κινδύνου, θα διευκολύνουν τις αποφάσεις των τραπεζών, στην επιβεβλημένη προσπάθειά τους να στηρίξουν τους συνεπείς δανειολήπτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Παρόμοια ανακοίνωση, ειδικά για λογιστικά θέματα, εξέδωσε και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ότι η ευελιξία που δίνεται στο θεσμικό πλαίσιο δεν σχετίζεται με τη διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρείται στο ακέραιο.