Εναν online «στρατό της αγάπης» έχει ιδρύσει σουηδή δημοσιογράφος, που απηύδησε από την κακία που στάζουν τα πληκτρολόγια των τρολ και αποφάσισε να μην αφήσει κανένα σχόλιό τους αναπάντητο.
Η Μίνα Ντένερτ ξεκίνησε μόνη το 2016, αλλά σήμερα, η ομάδα #jagärhär («I am here, Είμαι εδώ») έχει 75.000 μέλη, που σπεύδουν να βοηθήσουν τα απανταχού θύματα των τρολ. Στα τέλη του περασμένου χρόνου, η σουηδή Λινέα Κλάεσον, δικηγόρος, φεμινίστρια και με μαλλιά στο χρώμα του ουράνιου τόξου έγινε στόχος βιτριολικών σχολίων, όταν κέρδισε το βραβείο της χρονιάς από την Ενωση Σουηδών Δικηγόρων.
Αμέσως, έσπευσε στο πλευρό της, ο ηλεκτρονικός στρατός της αγάπης κατακλύζοντας το Ιντερνετ με θετικά σχόλια υπέρ της, αλλάζοντας το κλίμα που είχε δημιουργηθεί και αναγκάζοντας την δημοφιλέστερη σουηδική εφημερίδα να λογοκρίνει τα σχόλια κάτω από τη σχετική είδηση.
Κάθε μέρα, η ομάδα προσπαθεί να κάνει αυτό που δεν μπορούν το ίδιο το Facebook ούτε οι κυβερνήσεις: Να σταματήσουν το μίσος, την κακία και τους ψευδείς ισχυρισμούς, δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα μέλη του #jagärhär προσθέτουν θετικά σχόλια στις συζητήσεις όπου διακρίνουν πλήθος από κακίες, προσπαθώντας να ακουστούν πάνω από την παραφωνία των τρολ. Με τον όρο τρολ, χαρακτηρίζονται οι χρήστες του Ιντερνετ που γράφουν -συνήθως πάρα πολλές απόψεις και σχόλια- με στόχο να προκαλέσουν, να διασπείρουν ψευδείς ισχυρισμούς, να παραποιήσουν γεγονότα και να ξεκινήσουν ανταλλαγή κακόβουλων σχολίων.
«Φυσικά το ξέρουμε πως τα κοινωνικά δίκτυα δεν αντικατοπτρίζουν τον γενικό πληθυσμό, όμως, αν διαβάσει κανείς σχόλια για κάποιον ομοφυλόφιλο, για παράδειγμα, θα πιστέψει ότι το 80% του κόσμου πιστεύει ότι η ομοφυλοφιλία είναι αρρώστια», λέει στην Guardian η Μίνα Ντένερτ.
«Θέλουμε να κάνουμε το πεδίο των σχολίων να μοιάζει περισσότερο στην κοινωνία και ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε είναι να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να μιλάει και να συμμετέχει στο διαδίκτυο», προσθέτει η 40χρονη δημοσιογράφος, η οποία έχει κερδίσει πολλά βραβεία για αυτήν της τη δραστηριότητα.
Παράλληλα όμως, έχει γίνει και η ίδια και ο σύζυγός της στόχοι των κακόβουλων τρολ. Η Ντένερτ λαμβάνει τακτικά ανώνυμες απειλές για τη ζωή της, ενώ έστειλαν και στον πατέρα της φάκελο με σφαίρες στο ταχυδρομείο. «Τον πρώτο χρόνο, με όλα τα βραβεία, όλοι μας αγαπούσαν και ήθελαν να βοηθήσουν, ιδιώτες και εταιρείες. Οταν άρχισαν οι επιθέσεις όμως, σταμάτησαν γιατί φοβήθηκαν», λέει η ίδια.
Δουλειά της ομάδας πάντως, δεν είναι να υποδεικνύει στους χρήστες τι να γράψουν στα σχόλια, αλλά να προστατεύουν αυτούς που πέφτουν θύματα επιθέσεων μίσους στο Ιντερνετ. «Η ομάδα μας μιλάει ενάντια στο μίσος και την παραπληροφόρηση και δίνει και στους υπόλοιπους το θάρρος να κάνουν το ίδιο», λέει ο Ρότζερ Βικλάντερ, ένας από τους 18 διαχειριστές της ομάδας.
Βέβαια, ο στρατός των τρολ είναι τόσο μεγάλος και καλά οργανωμένος, όπως λέει ο Ορλα Βίγκσο, καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, που δύσκολα θα νικηθεί. «Τα ακροδεξιά τρολ είναι περισσότερα και πολύ καλά οργανωμένα και ξέρουμε ότι επηρεάζουν τους αλγόριθμους του Facebook. Είναι πολύ δύσκολο να μετρήσουμε την επιρροή της ομάδας #jagärhär στους αλγόριθμους».
Το σουηδικό γκρουπ δεν είναι το μόνο. Αντίστοιχες ομάδες έχουν δημιουργηθεί στη Γερμανία με 45.000 μέλη και στη Σλοβακία με 6.000.