Ο Μάρτιν Σουλτς τώρα πια είναι σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, στον «μικρόκοσμο» της Γερμανίας και όχι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εχει προσαρμοστεί στον ρόλο του Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου καγκελάριου και αυτό φαίνεται από τις προσεκτικές διατυπώσεις του, ιδίως σε ότι αφορά την Ελλάδα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα μέλη της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών (VAP) στο Βερολίνο, ο πρόεδρος του SPD κινήθηκε κάπου ανάμεσα στον Ευρωπαίο που θέλει πάνω απ’ όλα τη δίκαιη μεταχείριση των κρατών-μελών της οικογένειας και τον γερμανό υποψήφιο που δεν πρόκειται να ενδώσει στην Αθήνα εις βάρος των γερμανών φορολογουμένων. Ενας σοσιαλδημοκράτης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλαδή, που πιέζει για μεταρρυθμίσεις και δεν δέχεται κανέναν άλλο δρόμο.
Για το ελληνικό πρόγραμμα
Κατ’ αρχάς ο Σουλτς εξέφρασε την άποψή του ότι έπειτα από το Eurogroup της περασμένη Παρασκευής θα μπορέσουν να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις για την Ελλάδα.
Ωστόσο επεσήμανε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει όλες οι πλευρές να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Μάλιστα, απευθυνόμενος στις πιο σκληρές γραμμές εντός της Γερμανίας και θυμίζοντας τον χριστιανοδημοκράτη γερμανό υπουργό Οικονομικών, υπογράμμισε ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα εξαρτηθούν «από το βαθμό στον οποίο θα εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα».
Αλλά διατηρώντας το προφίλ του πάνω απ’ όλα δίκαιου Ευρωπαίου, πρόσθεσε ότι «τα πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό και οι τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για αυτό που είναι αναγκαίο». Η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα, είπε, είναι προς το συμφέρον όλων.
Για τις σχέσεις Γκάμπριελ – Σόιμπλε
Ο γερμανός πολιτικός άφησε να εννοηθεί ότι πράγματι υπήρξε διένεξη ανάμεσα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον αντικαγκελάριο –και πρώην πρόεδρο του SPD– Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με αφορμή την αντιμετώπιση της Ελλάδας. Αλλά διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν τον Γκάμπριελ να απειλεί με αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση όσο ο Σόιμπλε εξακολουθούσε να παρεμποδίζει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Επικαλούμενος τη διαδικασία που εφαρμόζεται στον κυβερνητικό συνασπισμό στη χώρα ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση για το όποιο θέμα επιτυγχάνεται μετά από συνεννόηση και συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων. «Συνεπώς» τόνισε ο ίδιος, «στο πλαίσιο αυτού του συντονισμού ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υποστήριξε τη θέση του SPD, η οποία ενσωματώθηκε στην τωρινή στάση της γερμανικής κυβέρνησης και η οποία είναι δεσμευτική για όλα τα της τα μέλη».
Ο ρόλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο της Deutsche Welle σχετικά με τον ρόλο του Σόιμπλε ο Μάρτιν Σούλτς επανέλαβε ότι ο υπουργός Οικονομικών έδρασε στο πλαίσιο του κυβερνητικού συντονισμού και ως εκ τούτου δεσμεύεται από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Αλλά σε ένα σχόλιο που μπορεί να εκληφθεί ως κριτική, ο πρόεδρος του SPD τόνισε ότι η πλήρης ονομασία του Συμφώνου της ΕΕ είναι Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας. «Δεν θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στη σταθερότητα αλλά και στην ανάπτυξη – και μάλιστα με κίνητρα για την ανάπτυξη της οικονομίας», τόνισε. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις χώρες του Νότου αλλά και για τη Γερμανία όπου, όπως υποστήριξε, το επενδυτικό κενό ανέρχεται σε δισεκατομμύρια. «Σταθερότητα και ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», είπε χαρακτηριστικά.