Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την ομιλία στην πρόσφατη συνάντηση της G7 στη Δρέσδη | InTime News
Επικαιρότητα

Ο Σόιμπλε έβαλε… κόφτη στο θέμα του χρέους

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την πάγια θέση του ότι δεν χρειάζεται «πραγματικό κούρεμα» και δήλωσε αισιόδοξος για συμφωνία – Γιατί άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν ακόμη… μισοάδειο το ποτήρι ενόψει της 24ης Μαΐου
Protagon Team

Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που προσανατολίζεται στην εφαρμογή ενός… κόφτη. Τέτοιου είδους «ιδέες» έχουν και αρκετοί ευρωπαίοι εταίροι της και μάλιστα ο δικός τους είναι πολύ πιο άμεσος.

Τη στιγμή που το Μαξίμου επιχαίρει για το γεγονός ότι το θέμα του ελληνικού χρέος μπήκε για πρώτη φορά στην ημερήσια διάταξη των Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βάζει τον δικό του… κόφτη.

Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του, τόνισε το βράδυ της Τρίτης ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει λόγος να προχωρήσουν οι δανειστές σε ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, όπως αναμεταδίδει το Reuters, εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία με το Eurogroup σε δύο εβδομάδες.

«Τώρα δεν υφίσταται καμία ανάγκη» για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν του την Τρίτη η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι ήδη για δέκα χρόνια απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους, ενώ, εάν η βιωσιμότητα του δεν έχει επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα, «θα δούμε τότε το θέμα εκ νέου».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι σε δύο εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε: «Δεν θα υπάρξει κούρεμα χρέους τότε», διευκρινίζοντας ότι ο μέσος όρος των ωριμάνσεων των δανείων από το ταμείο διάσωσης του ευρώ είναι στα 31 έτη.

Κατά μέσο όρο, δήλωσε, δεν χρειάζεται να αποπληρωθούν τα δάνεια για δέκα χρόνια και η καταβολή των τόκων έχει αναβληθεί. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να πληρώσει μηδέν ευρώ», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε ότι «υπάρχουν όμως και καλές ειδήσεις από την Ελλάδα», αναφέροντας ότι οι αριθμοί στην αγορά εργασίας είναι καλύτεροι, η οικονομία αναπτύσσεται, το έλλειμμα είναι χαμηλότερο».

Οχι άλλο κρασί στο βαρέλι

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, θέλοντας να εξηγήσει την οπτική του γύρω από το θέμα της Ελλάδας, ανάσυρε μια παλιά του δήλωση, λέγοντας: «Δεν πρέπει να ρίχνουμε περισσότερο κρασί σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο» και προέβλεψε ακόμη ότι ο δρόμος της μακροχρόνιας προσαρμογής θα είναι δύσκολος και πολιτικά για τον κ. Τσίπρα.

Παραδέχθηκε, δε, ότι στην αρχή της κρίσης είναι γνωστό ότι διαφωνούσε με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Επαίνεσε ωστόσο επανειλημμένα την καγκελάριο και δήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ ευχάριστα μαζί της».

Αναφερόμενος στην συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση και στην στάση του τούρκου προέδρου, ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι και στον ίδιο δεν αρέσουν πολλά στον Ταγίπ Ερντογάν, «αλλά πρέπει να συνεργαστούμε».

Ευρωπαίος αξιωματούχος αμφιβάλλει για τη συμφωνία

Το ηχηρό παράδοξο είναι ότι ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται αισιόδοξος για τη συμφωνία Ελλάδας-Eurogroup στις 24 Μαΐου, έστω και αν αφαιρεί το θέμα του χρέους, άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δεν δείχνουν και τόσο καθησυχαστικοί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας εξ αυτών που μίλησε στην εφημερίδα Financial Times υπό τον όρο της ανωνυμίας. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Επιτέλους έχουμε την προθυμία να το κάνουμε αυτό. Αλλά θα είμαστε έτοιμοι για πλήρη συμφωνία για ελάφρυνση χρέους έως τις 24 Μαΐου; Εχω σοβαρές αμφιβολίες».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το ΔΝΤ πιέζει για εκτεταμένη και σχεδόν αυτόματη ελάφρυνση χρέους όταν θα τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα το 2018, προκειμένου να παραμείνει σε αυτό. Ομως, σημειώνουν οι Financial Times, δεν είναι ξεκάθαρο αν η Γερμανία και άλλες σκληροπυρηνικές χώρες είναι διαθέσιμες να δεχθούν αυτό το «πολιτικό χτύπημα» τώρα, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους, την οποία πολλές χώρες θεωρούν πιθανόν περιττή.

Ακόμη, το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται. «Η συμφωνία να εξερευνηθεί η ελάφρυνση χρέους επί της αρχής είναι καλή, αλλά το να κάνεις τους αριθμούς να δουλέψουν θα αποδειχθεί πρόκληση», εκτίμησε Μουιτάμπα Ράχμαν, αναλυτής του Eurasia Group.

Προσπαθώντας να κάνει την πολιτική της ελάφρυνσης πιο «εύπεπτη», ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διαχώρισε το θέμα σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Τα βραχυπρόθεσμα βήματα είναι πιο περιορισμένα και μπορούν να εφαρμοστούν πριν το 2018 χωρίς να πέσουν στο σοβαρό εμπόδιο της απαίτησης κοινοβουλευτικής έγκρισης από τη Γερμανία, τη Φινλανδία ή την Ολλανδία. Τα μεσοπρόθεσμα βήματα, όπως οι παρατάσεις ωρίμανσης, ρεαλιστικά θα χρειαστούν έγκριση, δημιουργώντας εγχώρια πολιτική πρόκληση τον Ιούνιο, την οποία ο Σόιμπλε θα θέλει να αποφύγει.

Αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν στους Financial Times ότι το Βερολίνο μπορεί να μπει στον πειρασμό να αναβάλει να δεσμευτεί μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα, το 2018, βολικά έπειτα από τις γερμανικές εκλογές το 2017. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, η Γερμανία έθεσε την ιδέα του προληπτικού μηχανισμού, που μπορεί να προσφέρει ελάφρυνση χρέους, αλλά με την επιφύλαξη του πόσο καλά θα τα πάει η Ελλάδα στο μέλλον.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει οι δεσμεύσεις για αυτόματη και ξεκάθαρη ελάφρυνση να συμφωνηθούν τώρα, ώστε να επιτραπεί η παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Κατά τις διαπραγματεύσεις, σημειώνει το δημοσίευμα, μπορεί να γίνει μάχη για τις προσδοκίες σχετικά με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5%, τον οποίο το ΔΝΤ θεωρεί μη ρεαλιστικό και ακατόρθωτο.

Κάποιοι υπουργοί της ευρωζώνης χάνουν την υπομονή τους με αυτό που βλέπουν ως «σαμποτάζ» του ΔΝΤ, προκειμένου τελικά να τους ωθήσει σε κούρεμα χρέους. Αλλοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης λένε ότι αν οι διαφορές είναι αγεφύρωτες, τότε μία μερική συμφωνία μπορεί να είναι τελικά απαραίτητη, με την Ελλάδα να παίρνει τα δάνεια της ευρωζώνης για να «ξελασπώσει» το καλοκαίρι και τις συζητήσεις για το χρέος να μετατίθενται.