Πολλά ακούστηκαν από τότε που έκανε την πρώτη δήλωση – βόμβα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών για το ενδεχόμενο να αποφασίσει να αποχωρήσει από το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα το ΔΝΤ. Τώρα, ύστερα από μία εβδομάδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέρχεται για να δώσει ένα τέλος στις ερμηνείες και τις εικασίες. Η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εάν το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετέχει στο τρέχον πρόγραμμα, διαμήνυσε ο ίδιος την Πέμπτη, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Μιλώντας στο Bloomberg, επανέλαβε ότι αν το Ταμείο αποχωρήσει αλλάζουν τα δεδομένα της συμφωνίας και σε ακόμη πιο αυστηρό τόνο υπογράμμισε ότι αυτό θα συνιστά απόδειξη πως η χώρα μας δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ήδη από το 2010 η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα βασίζεται στη συμμετοχή και του ΔΝΤ.
Χωρίς το Ταμείο, «το πρόγραμμα θα τερματιστεί καθώς μία από τις προϋποθέσεις του, η βάση, θα έχει καταστραφεί», δήλωσε ο γερμανός υπουργός.
Αλλωστε ο ίδιος –και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ– είχε ήδη επισημάνει ότι σε περίπτωση εξόδου του ΔΝΤ θα έπρεπε να εγκριθεί εκ νέου το πρόγραμμα από τη γερμανική Βουλή. Αλλά αυτή τη φορά, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θα προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές της Μπούντεσταγκ να δώσουν το «πράσινο» φως σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, διότι οι βουλευτές απλώς θα του απαντούσαν πως η ελληνική πλευρά «δεν μπορεί να τηρήσει αυτά που έχουν εγκριθεί, παρ’ όλη την ευελιξία που έχουν προσφέρει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».
«Η προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα δεν θα υπάρχει πια», επανέλαβε. Με αυτές τις δηλώσεις ο κ. Σόιμπλε διαψεύδει τις πληροφορίες που μετέδιδαν γερμανικά μέσα, σύμφωνα με τα οποία ο ίδιος πίστευε ότι δεν ήταν απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Την ίδια ημέρα, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) δήλωσε στο ΑΠΕ ότι «ο ESM συνεχίζει να εργάζεται σκληρά ούτως ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και να συνεχίσει να εργάζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Ακολουθώντας τη γραμμή Σόιμπλε, πηγές της Ευρωζώνης, επιβεβαίωσαν ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προϋποθέτει ένα νέο πρόγραμμα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο και θα πάρει χρόνο (ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη του 2017), διότι απαιτείται η επικύρωσή του από εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι, προς το παρόν, το σενάριο να συνεχιστεί σε μία τροποποιημένη μορφή το υπάρχον πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι ρεαλιστικό.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ –πέρα από περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα– ζητεί την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους έχοντας καταστήσει σαφές στους ευρωπαίους δανειστές πως διαφορετικά δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να υποστηρίξει το πρόγραμμα.
Επιπλέον, το Ταμείο έχει προτείνει επανειλημμένα τη χαλάρωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 1,5% για την περίοδο από το 2018 κι έπειτα –επισημαίνοντας ότι έτσι θα αποφευχθούν νέα υφεσιακά μέτρα λιτότητας. Σε περίπτωση που επιμείνουν οι Ευρωπαίοι στο 3,5%, το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι χρειάζονται επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για μετά τη λήξη του Μνημονίου, παρά τις αρνητικές συνέπειες που θα έχουν στην οικονομία.
Στο μεταξύ, το Δ.Σ. του ESM θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, με στόχο να εξετάσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Στην ατζέντα της συνεδρίασης, που θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ταμείου, περιλαμβάνεται πρώτα η εξέταση των κανόνων που θα ισχύσουν σε όλα τα μέτρα που θα ληφθούν, περιλαμβανομένης της τιμολόγησης και της χρηματοδότησής τους, εξασφαλίζοντας ότι το κόστος που σχετίζεται με τα μέτρα θα «απομονωθεί» και θα περάσει στην Ελλάδα και ότι τα άλλα κράτη μέλη του ESM δεν θα αναλάβουν επιπλέον κόστος. Αυτό, άλλωστε, περιλαμβάνεται και στην απόφαση του Eurogroup.