Mεταξύ σοβαρού και αστείου η Repubblica έγραψε ότι η τρέχουσα «επανάσταση» που λαμβάνει χώρα στην Κίνα, εκπονημένη από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και όχι εκπορευόμενη από τις μάζες βέβαια, αφορά τις τουαλέτες. Και όταν λέμε τουαλέτες δεν εννοούμε την υψηλή ραπτική, αλλά τα αποχωρητήρια, τα μπάνια, τα λουτρά, τα «βεσέ», τους καμπινέδες, τις γούρνες. Μαζί, δε, με αυτή την «επανάσταση» εξελίσσεται και μία άλλη, μικρότερη, που αφορά τα φροντιστηριακά μαθήματα. Ομολογουμένως, ο συνδυασμός αφόδευσης/ούρησης και διδασκαλίας/εκπαίδευσης είναι πρωτότυπος, αν και οριακά διαστροφικός. Ομως εμάς δεν μας πέφτει λόγος.
Η σαραντάχρονη σφοδρή καπιταλιστικοποίηση του κινεζικού κράτους από τους κομμουνιστές μπορεί να έσπειρε σε πόλεις, βουνά και χωράφια αεροδρόμια, αυτοκινητοδρόμους, τρένα υψηλής ταχύτητας, τεχνολογία, μερικούς Κροίσους του κομματικού σωλήνα και εκατοντάδες εκατομμύρια νέους προλεταρίους, όμως ξέχασε τα ταπεινά αφοδευτήρια. Τα οποία, σε μεγάλο ποσοστό, παραμένουν παραδοσιακά, τουτέστιν οι χωρικοί ανοίγουν ακόμη τρύπες στους αγρούς για να κάνουν τη δουλειά τους. Τι ντροπή για τη χώρα που νομίζει πως είναι κοσμοκράτειρα επειδή εφηύρε τον κορονοϊό και γέμισε τον πλανήτη υγειονομικές μάσκες!
Από το 2015 παλεύει ο Σι με το «θηρίο», μάλιστα η κυβέρνησή του έχει διαθέσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για την κατασκευή 100.000 καμπινέδων στις τουριστικές περιοχές. Αλλά και στα αγροτόσπιτα το κόμμα ανακαίνισε τους καμπινέδες, τουλάχιστον σε δέκα εκατομμύρια περιπτώσεις. Ομως, τι νομίζετε πως είναι οι καμπινέδες εκεί, έγραψαν οι Ιταλοί. Να, κάτι γούρνες στην άκρη των χωραφιών, πραγματικά εκτροφεία ασθενειών.
Ο πρόεδρος μάλλον δεν είναι ικανοποιημένος από τα επιτεύγματα των προσπαθειών του στο θέμα των καμπινέδων, αν κρίνει κανείς από τη σχετική αναφορά του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua: «Ο πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα η ‘επανάσταση των καμπινέδων’ και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για διασφάλιση της ποιότητας».
Οι νέες δημόσιες τουαλέτες θα έχουν Wi-Fi, πρίζες επαναφόρτισης κινητών τηλεφώνων, συσκευές τηλεόρασης με επίπεδες οθόνες, ενώ άλλες συσκευές, τελευταίας τεχνολογίας, θα μετρούν την ποιότητα του αέρα στο αποχωρητήριο δίνοντας αγώνα κατά της δυσοσμίας. Α, θα υπάρχουν και τα γνωστά συστήματα αναγνώρισης προσώπου, διότι δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζει το κράτος κάθε λεπτό της ώρας ποιος κοιλοπονάει από κόψιμο και σε ποιο σημείο της χώρας. Ασε που οι κάμερες θα μπορούν να καταγράφουν και τους κλέφτες του χαρτιού υγείας…
Το δεύτερο «επαναστατικό πρότζεκτ» που τρέχει τώρα στο Πεκίνο αφορά, όπως είπαμε, τη μαθητική εκπαίδευση. Το κόμμα στρέφεται εναντίον των εταιρειών που προσφέρουν έξτρα φροντιστηριακές υπηρεσίες σε όσους μαθητές τις επιθυμούν και, συγχρόνως, μπορούν να τις πληρώσουν. Το Πεκίνο βλέπει τη βιομηχανία εξωσχολικών μαθημάτων ως ένα από τα κύρια εμπόδια στην αύξηση του ποσοστού των γεννήσεων, έγραψε η Repubblica, δεδομένου ότι αδυνατίζει πάρα πολύ τα πορτοφόλια των γονέων.