Το «ευφυολόγημα» του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βουλή με την ειρωνική παραλλαγή του ονόματος του –«Παπαρατσένκο» είχε πει ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, σε μια στιγμή σταλινικού χιούμορ (αν υπάρχει κάτι τέτοιο)– προσέφερε στον καθηγητή Σεργκέι Ραντσένκο περί τους 3.000 νέους έλληνες followers στο Τwitter, αλλά και την ευκαιρία να δηλώσει ευθαρσώς αντικομμουνιστής, ως ένας από τους ανθρώπους που σε αντίθεση με τους έλληνες υμνητές της ΕΣΣΔ έζησαν από πρώτο χέρι τα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού.
«Παρεμπιπτόντως», έγραψε o γεννημένος στο Κίεβο το 1980, ιστορικός, σε μία από τις πυκνές αναρτήσεις του στο Τwitter, «όσοι υποστηρίζουν ότι είμαι αντικομμουνιστής: Συμφωνώ, έχουν δίκιο. Φυσικά, είμαι αντικομμουνιστής. Εχω εμπειρία από πρώτο χέρι από τη ζωή μου στη Σοβιετική Ένωση, η οποία μου πρόσφερε δωρεάν εμβόλιο εφ’ όρου ζωής κατά του κομμουνισμού. Δεν απαιτείται συμπληρωματική δόση».
Και για όσους έσπευσαν να του εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για την προσβολή Κουτσούμπα με το ειρωνικό λογοπαίγνιο με το επίθετό του, ο καθηγητής στη Σχολή Ανώτερων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, Σεργκέι Ραντσένκο, αφού τους ευχαρίστησε, είχε μία πρόταση ιστορικής αναδρομής μέσα από το βιβλίο «Το ΝΑΤΟ στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και μετά από αυτόν», όπου σε ένα από τα κεφάλαια αναλύεται η σχέση Ελλάδας – ΝΑΤΟ, εκείνη την περίοδο.