9 Σεπτεμβρίου, Ραμπάτ: ο βασιλιάς συσκέπτεται με τους αξιωματούχους του μετά τον σεισμό στο Μαρακές | Moroccan News Agency/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο σεισμός «ισοπέδωσε» και τον βασιλιά του Μαρόκου

Ο Μοχάμεντ Στ΄ χάθηκε στο Παρίσι, σε βωβά βίντεο και ανούσιες ανακοινώσεις. Αναζητείται από τους αγριεμένους υπηκόους του, οι οποίοι προς το παρόν καταπίνουν την απογοήτευσή τους
Protagon Team

Μετά τον σεισμό που ισοπέδωσε το Μαρακές, του πήρε 18 ώρες ώσπου να βγει στο βίντεο και να δει ο κόσμος ότι έχει «συνάντηση εργασίας». Εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση, όλο νόημα για τους σεισμοπαθείς: «Η Αυτού Μεγαλειότης ο βασιλιάς έδωσε τις πιο φωτισμένες οδηγίες του ώστε να διεξαχθούν επίγειες επιχειρήσεις διάσωσης». Και όμως, σχολίασε η Corriere della Sera, ο Μοχάμεντ Στ’ είχε χαιρετιστεί από τους Δυτικούς ως μεταρρυθμιστής που θα έφερνε «κοσμικές» αλλαγές στο κράτος (δηλαδή, θα συγκρατούσε τον ισλαμικό φονταμενταλισμό).

Το βίντεο που έπαιξε η μαροκινή τηλεόραση ήταν διαρκείας ενός λεπτού και βωβό. Οσοι το χάζεψαν είδαν τον βασιλιά τους και τον διάδοχό του δίπλα στην κουστωδία των υπουργών και των στρατηγών τους. Τίποτε άλλο. Ο Μοχάμεντ ήταν και παραμένει άφαντος επί της ουσίας. Εννοείται ότι δεν πήγε στο Μαρακές να δει τα χαλάσματα από κοντά. Κήρυξε, όμως, εθνικό πένθος και διέταξε τους χότζες να προσευχηθούν στα τζαμιά για τις ψυχές των σκοτωμένων.

Ολα τα καφενεία του Μαρόκου, στα οποία υποχρεωτικώς αναρτάται το πορτρέτο του βασιλιά, αναρωτιούνται πού έχει πάει ο Μοχάμεντ. Τι συνέβη; Η αλήθεια είναι ότι την παραμονή του σεισμού βρισκόταν στο Παρίσι, όπως συμβαίνει πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό. Εκεί διατηρεί πολυτελή ενδιαιτήματα. Μάλλον για λόγους υγείας πήγε. Διότι πάσχει και από νόσο του μυοκαρδίου. Μάλιστα, είχε εγχειριστεί στο Παρίσι το 2018 και κατόπιν, το 2020, και στο Ραμπάτ.

Ομως συνηθίζει και τα ταξίδια αναψυχής ο άναξ, επηρεασμένος από τον μικρόκοσμό του, ένα πολύχρωμο πλήθος αυλικών που τον συνοδεύει όπου πάει: στην καταπράσινη γαλλική ύπαιθρο (για να ξεφύγει από την ψυχρή, σκονισμένη μονοτονία του Μαγκρέμπ), στις χώρες του Κόλπου, και αλλού. Μυστικά ταξίδια οργανωμένα από τους αυλικούς του. Οι μυστηριώδεις εξαφανίσεις του έχουν πολλές φορές εξάψει και τη φαντασία των συντακτών στα Δυτικά media.

Η πρώτη έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση, συνέχισε το ιταλικό ρεπορτάζ, έγινε 60 ώρες μετά τον σεισμό. Εκτός από τις γκρίνιες για τη βραδυπορία όσον αφορά την αντίδραση του κράτους και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες, οι Μαροκινοί μιλούν και για μεγάλες σπατάλες. Υπάρχουν και άλλα, διπλωματικού ενδιαφέροντος. Το επίσημο Μαρόκο αποδέχθηκε μόνο τη βοήθεια της Ισπανίας και του Κατάρ. Με την πρώτη τα βρήκε ο Μοχάμεντ όσον αφορά τη Δυτική Σαχάρα, με το Κατάρ συνδέεται το μαροκινό λόμπι στην υπόθεση Qatargate (για εμάς, «σκάνδαλο Καϊλή»).

«Το χαστούκι στη Γαλλία ήταν ηχηρό. Οι γαλλομαροκινές σχέσεις είναι παγωμένες εδώ και δύο χρόνια λόγω του σκανδάλου υποκλοπών Pegasus, και σήμερα δεν υπάρχει γάλλος πρεσβευτής στο Ραμπάτ. Στο Παρίσι τα περίμεναν όλα αυτά, έτσι ο γαλλικός Τύπος, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, δεν συγκρατήθηκε στις επιθέσεις εναντίον του μαροκινού μονάρχη». Βέβαια, στο Μαρόκο ο τοπικός Τύπος δεν γράφει τίποτα εναντίον του. Δεν υπάρχει πραγματική αντιπολίτευση εκεί. Ούτε ελευθεροτυπία.

Ο Μοχάμεντ δεν επικρίνεται δημοσίως. Προ ετών, όταν ένα τοπικό μέσο ξεκίνησε έρευνα για να μετρήσει τη δημοτικότητά του, παρενέβη η κρατική λογοκρισία. Ετσι, η αγανάκτηση του κόσμου είναι βωβή και αυτή, όπως το βίντεο του Μοχάμεντ. Εχουν περάσει σχεδόν 25 χρόνια από την ενθρόνισή του, και όλα εκείνα τα νεωτερικά που έφερε, όπως οι γαλλικές σπουδές του λόγου χάρη, μοιάζουν μακρινά. Απέμεινε, ίσως, η ευχή του πατέρα του, του βασιλιά Χασάν Β’, η οποία έμοιαζε με κατάρα: «Ελπίζω να έχεις δύσκολη ζωή, για να μπορέσεις να δείξεις την αξία σου» του είχε πει…