Φαίνεται, πλέον, πως ο άξονας Ουάσινγκτον-Ριάντ βγήκε αλώβητος από την υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι, του αντιφρονούντα σαουδάραβα δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε βάναυσα από σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο της χώρας τους στην Κωνσταντινούπολη.
Επίσημα η κρίση αποφεύχθηκε κυρίως λόγω του στρατηγικού ρόλου που διαδραματίζει η Σαουδική Αραβία όσον αφορά την αμερικανική επιρροή στη Μέση Ανατολή, εντός ενός τριγώνου στην τρίτη γωνία του οποίου βρίσκεται το Ισραήλ. Αλλά ο εξαιρετικής σημασίας, για αμφότερες τις πλευρές, συμμαχικός δεσμός μεταξύ των δύο χωρών έχει ενισχυθεί περαιτέρω τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της στενής σχέσης ανάμεσα στον Τζάρεντ Κούσνερ, τον 37χρονο «Πρώτο Γαμπρό» του αμερικανού προέδρου, και τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS), τον 33χρονο πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, και ντε φάκτο ηγέτη, σήμερα, της ζάπλουτης και αυταρχικής μοναρχίας ο οποίος φέρεται (σύμφωνα και με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες) να διέταξε τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.
Ο σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του πεθερού του και προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος δεν δίστασε να του αναθέσει σημαντικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της εκπόνησης ενός (αόριστου έως ανύπαρκτου μέχρι σήμερα) ειρηνευτικού σχεδίου που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τον τερματισμό της αντιπαράθεσης μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών.
Οπότε δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι ο ανώτερος σύμβουλος Λευκού Οίκου βρισκόταν στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού που πραγματοποίησε στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, επισκεπτόμενος το Ριάντ, τον Μάιο του 2017. Εκείνη την περίοδο ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν ήταν ακόμα ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας. Αλλά έγινε αμέσως μετά ενώ σήμερα αποκαλύπτεται πως στην άνοδο του στην κορυφή της εξουσίας συνέβαλε προσωπικά και ο Τζάρεντ Κούσνερ. Αυτό, τουλάχιστον, είναι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησαν οι New York Times για τον άξονα μεταξύ των δύο τριαντάρηδων ανδρών οι οποίοι κατέληξαν να ασκούν πρωτόγνωρη επιρροή στις γεωπολιτικές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής.
«Η σχέση μεταξύ του Τζάρεντ Κούσνερ και του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αποτελεί τη βάση της πολιτικής του Τραμπ όχι μόνον όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία αλλά ολόκληρη την περιοχή», υπογράμμισε στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα ο Μάρτιν Ίντικ, αναλυτής του ινστιτούτου Council on Foreign Relations με ειδίκευση στη Μέση Ανατολή. Η εξάρτηση των ΗΠΑ από το Ριάντ για την εξέλιξη των συνομιλιών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αλλά και η στήριξη που παρείχε ο Λευκός Οίκος στους Σαουδάραβες και στην αντιπαράθεσή τους με το Κατάρ (που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ) αλλά και στην πολεμική εκστρατεία που διεξάγουν στην Υεμένη, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την στενή φιλία.
Οι Σαουδάραβες ξεκίνησαν να βολιδοσκοπούν τον Κούσνερ πριν ακόμα εγκατασταθεί στα ενδότερα του Λευκού Οίκου, όταν γνώριζε ελάχιστα για τη Σαουδική Αραβία και την ευρύτερη περιοχή. Ξεκίνησε να συνεργάζεται με Σαουδάραβες που επιθυμούσαν να επενδύσουν τα εκατομμύριά τους στην αμερικανική αγορά ακινήτων καθώς η οικογένεια Κούσνερ δραστηριοποιείται στον ίδιο επιχειρηματικό κλάδο μέσω του οποίου αναδείχτηκε και ο ο Ντόναλντ Τραμπ. Στο πρόσωπο του νεαρού γαμπρού του αμερικανού προέδρου το Ριάντ διέκρινε έναν ιδανικό σύμμαχο, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε και ο αμερικανός πρόεδρος, ορίζοντας τον Κούσνερ υπεύθυνο για τη Μέση Ανατολή, παρά την σχεδόν απόλυτη απειρία του.
Το γεγονός ανησύχησε ιδιαίτερα τον Τζον Κέλι, πρώην στρατηγό του Σώματος των Πεζοναυτών και νυν προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο να απαιτήσει από τον Κούσνερ να σεβαστεί τον κανονισμό που ορίζει ότι σε ανάλογες επαφές με ξένους αξιωματούχους πρέπει να συμμετέχει υποχρεωτικά και ένα μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Την περασμένη Κυριακή, ωστόσο, ο Κέλι «εκδιώχθηκε ή παραιτήθηκε ή κάτι τέτοιο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian, από τη θέση του ενώ ο Κούσνερ παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς εντός του στενού περιβάλλοντος του αμερικανού προέδρου, στο οποίο κυριαρχούν μέλη της οικογενείας του, εφαρμόζοντας ένα μοντέλο διακυβέρνησης με το οποίο είναι εξαιρετικά εξοικειωμένοι και οι μονάρχες του Ριάντ.
Ο Τζάρεντ Κούσνερ στήριξε εξ αρχής την ανάδειξη του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και εξακολουθεί να υπερασπίζεται τον σαουδάραβα φίλο του έως και σήμερα, παρά την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Κασόγκι. Τι πήρε, όμως, ως αντάλλαγμα; Η συμφωνία για πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι σίγουρα αρκετή, παρότι έως σήμερα έχει πραγματοποιηθεί μόλις το 1/3 των αγορών που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών.
Στο ενεργητικό της άτυπης συμμαχίας μεταξύ του Κούσνερ και του πρίγκιπα Σαλμάν – σημειώνει σε ρεπορτάζ του ο Φεντερίκο Ραμπίνι, ανταποκριτής της La Repubblica στη Νέα Υόρκη – καταγράφεται επίσης η χαμηλή τιμή του πετρελαίου, παρόλο που πρόσφατα η Σαουδική Αραβία έδωσε τη συγκατάθεσή της στον ΟΠΕΚ περί μείωσης της παραγωγής η οποία αναμένεται πως θα σταματήσει την πτωτική πορεία της τιμής. Σημαντική θεωρείται και η προσέγγιση των Σαουδαράβων με τους Ισραηλινούς, εις βάρος των Παλαιστίνιων, ενώ ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα πρέπει να ευχαριστεί προσωπικά τον αμερικανό φίλο του για το γεγονός ότι η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι δεν έπληξε τις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ριάντ.