Ηταν μια εποχή, εκεί μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, που ο Μπέρνι Σάντερς ήταν σχεδόν βέβαιος ότι θα πάρει ρεβάνς από την Ιστορία. Αυτό που του είχαν στερήσει το κατεστημένο των Δημοκρατικών και η φόρα της Χίλαρι Κλίντον το 2016, έμοιαζε πια δικό του: κανείς δεν ήταν πιο σίγουρος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος από τον αειθαλή γερουσιαστή του Βερμόντ. Αυτή η εποχή πέρασε ανεπιστρεπτί. Και το όνειρο της Αμερικής να δει έναν «σοσιαλιστή» να διεκδικεί την προεδρία της χώρας χάθηκε κάπου ανάμεσα σε μια Σούπερ Τρίτη, στην παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα και στη δραματική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού από τον κορονοϊό.
Την Τετάρτη, ο Μπέρνι Σάντερς ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα, έπειτα από ένα αρνητικό σερί ηττών από τον Τζο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με το Politico, o Σάντερς έκανε γνωστή την απόφασή του κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον επιτελείο του, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον «οδικός χάρτης για τη νίκη». Ο Σάντερς τόνισε ότι όλη αυτή η προσπάθεια δεν ήταν απλώς μια προεκλογική εκστρατεία, αλλά ένα «πολιτικό κίνημα», για το οποίο όλοι πρέπει να είναι υπερήφανοι. «Ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη συνεχίζεται», υποσχέθηκε, υποσχόμενος να είναι παρών με τους αντιπροσώπους του στο συνέδριο των Δημοκρατικών, για να επιβάλει την ατζέντα του.
Ωστόσο, η πολιτική επανάσταση που ονειρευόταν έδειξε από την αρχή κάποια προβλήματα που απλώς δεν φαίνονταν όσο η υποψηφιότητα του Μπάιντεν ήταν αναιμική. Ο Σάντερς δεν είχε καταφέρει να ξεκινήσει με νίκη στις προκριματικές όταν έχασε από τον Πιτ Μπούτιτζιτζ στην Αϊόβα αλλά ακόμα και στις νίκες του -σε Νιου Χαμσάιρ και Νεβάδα έπαιρνε λιγότερες ψήφους απ’ ό,τι το 2016. Αναλυτές είχαν δει ότι ενώ το 2016 καρπωνόταν την αντι-Χίλαρι ψήφο, τώρα υπήρχε αντι-Σάντερς ψήφος. Αλλωστε όλο το κόμμα άρχισε να συσπειρώνεται εναντίον του και υπέρ του Μπάιντεν, που εκφράζει τους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς.
Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έμεινε έτσι μόνος του στη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ από πλευράς Δημοκρατικών, μολονότι ο Σάντερς είπε ότι θα παραμείνει στα ψηφοδέλτια για να συγκεντρώσει αντιπροσώπους για το συνέδριο που θα γίνει τον Αύγουστο.
Ο Μπάιντεν είδε το άστρο του να ανατέλλει ξαφνικά στις αρχές του Μαρτίου, όταν σάρωσε στη Νότια Καρολίνα (εδώ) και έπειτα πήρε τις 10 από τις 14 πολιτείες στη Σούπερ Τρίτη (εδώ). Ακολούθησε, στις 10 Μαρτίου, η νίκη του Μπάιντεν στο Μίσιγκαν (εδώ), πολιτεία στην οποία ο Σάντερς είχε κερδίσει το 2016 την Κλίντον. Και έπειτα ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε με εμφατικό τρόπο κερδίζοντας τη Φλόριντα και το Ιλινόις.
Για τον Σάντερς, που κατάφερε πάντως να στρέψει «αριστερά» την πολιτική ατζέντα των Δημοκρατικών, ήταν η ώρα να αποδεχτεί την ήττα. Αλλωστε πλέον κανείς στην Αμερική δεν ακούει τίποτε άλλο πέρα από τον κορονοϊό. Και αυτό δεν είναι καλό ούτε για τον Μπάιντεν, που μπορεί να βρει ξαφνικά μπροστά του τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο (εδώ).