Για μία ακόμη φορά και από το ίδιο Μέσο —την «Καθημερινή της Κυριακής»— ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, παρεμβαίνει στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στα Ελληνοτουρκικά σε μια κρίσιμη στιγμή για την επίπονη και μακροχρόνια προσπάθεια προσέγγισης Αθήνας – Αγκυρας.
Ήταν Ιανουάριος 2021, όταν μία μόλις ημέρα πριν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών είχε αποφανθεί μέσα από συνέντευξή του στη συγκεκριμένη εφημερίδα ότι «μόνον με αποτροπή αντιμετωπίζεται ο επεκτατιστής», εννοώντας τον Ταγίπ Ερντογάν.
Και είναι Νοέμβριος του 2023, λίγες ημέρες πριν από την επικείμενη άφιξη του τούρκου προέδρου στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που ο κ. Σαμαράς, πάλι με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», παρεμβαίνει και αποφαίνεται πως «δεν έχει νόημα να παριστάνουμε ότι συζητάμε με την Τουρκία». Εν ολίγοις περιγράφει την όλη διαδικασία ως μια παράσταση εκ μέρους της Αθήνας!
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. Ελληνες αξιωματούχοι —αλλά και ο διεθνής παράγοντας, σε έναν κόσμο και μια «γειτονιά» γεμάτη ταραχές και πολέμους— ευελπιστούν σε μια πρόοδο ώστε να εδραιωθεί η ηρεμία και να επισφραγιστεί η βελτίωση των διμερών σχέσεων με συμφωνίες που είναι προς όφελος των δύο χωρών.
Ο κ. Σαμαράς όμως έδωσε συνέντευξη στον Σταύρο Γ. Παπαντωνίου και είπε ότι «είναι κακή ιδέα η επίσκεψη Ερντογάν».
O πρώην Πρωθυπουργός υποστήριξε, μεταξύ άλλων, την άποψη πως οι μεταναστευτικές ορές σχεδιάζονται από το τουρκικό καθεστώς και αποτελούν μοχλό εκβιασμού της Ελλάδας. «Θυμάστε πόσες “συμφωνίες” έχει υπογράψει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια; Εχει τηρήσει καμία;» υπενθύμισε.
Και μάλιστα στην κριτική του προς την πολιτική της παρούσας κυβέρνησης απέναντι στον Ερντογάν —για τον οποίο επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «πειρατής»—, ο κ. Σαμαράς ενέπλεξε και τον Κώστα Καραμανλή, πρώην Πρωθυπουργό, πρώην πρόεδρο της ΝΔ και πρώην πια βουλευτή: «Κατευνασμός, όπως είπε και ο Κώστας Καραμανλής, υπήρξε πάντα πολύ επικίνδυνος. Λέτε, δύο πρώην πρωθυπουργοί της χώρας να κάνουμε τόσο λάθος;», σχολίασε σε ένα σαφές μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
(Σε μια επιεικέστερη ερμηνεία της παρέμβασης του, διπλωματικοί κύκλοι εικάζουν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός μπορεί να λειτουργεί ως ο «αδιάλλακτος» σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης που προειδοποιεί την τουρκική πλευρά ότι δεν μπορεί να περιμένει παρεκκλίσεις από την αυστηρά οριοθετημένη έως τώρα «εθνική γραμμή» των δυο μοναδικών προς διαπραγμάτευση θεμάτων: οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ).
Όμως, ο κ. Σαμαράς δεν έμεινε μόνο στον αρνητισμό για την επιχείρηση προσέγγισης της Τουρκίας από την πλευρά της Αθήνας εν όψει της επίσκεψης του Ερντογάν.
Άσκησε κριτική στην φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στη σκιά των αντιδράσεων για τις πρόσφατες ρυθμίσεις φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών: «Το φορολογικό σύστημα πρέπει να αποκαλύπτει και να φορολογεί πραγματικά εισοδήματα —όχι τα “τεκμαρτά”, δηλαδή τα “εικαζόμενα” επειδή δεν μπορεί να αποκαλύψει τα πραγματικά», είπε, αναγνωρίζοντας μεν ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής είναι στη «σωστή κατεύθυνση», αλλά προσθέτοντας ότι χρειάζονται «διορθωτικές παρεμβάσεις».
Και ξεκαθάρισε πως είναι αντίθετος με τον προαναγγελθέντα από τον Πρωθυπουργό νόμο αναγνώρισης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει μια τέτοια ρύθμιση, ο κ. Σαμαράς ήταν κάθετος:
«Όχι! Πιστεύω ότι οφείλουμε να στηρίξουμε την πυρηνική οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων… Αν τους αναγνωρίσουμε γάμο, θα αναγκαστούμε αργότερα -για λόγους εξίσωσης ανόμοιων πραγμάτων- να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια».