Η πρόθεση του πανίσχυρου υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι να βάλει περιορισμούς στο ωράριο των καταστημάτων με ιδιοκτήτες μετανάστες μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία.
Πέρα από το πολιτικό και ηθικό ζήτημα της στοχοποίησης μιας κατηγορίας ανθρώπων, φορείς στην Ιταλία επισημαίνουν ότι ο κλάδος που αντιπροσωπεύουν πολλοί μετανάστες με τα καταστήματά τους, είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους και συμβάλλει στην ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας – σε μια περίοδο μάλιστα που τα μηνύματα διεθνώς δεν είναι και τα καλύτερα.
Ο Σαλβίνι επέλεξε την ζωντανή δήλωση μέσω Facebook από το γραφείο του στο υπουργείο Εσωτερικών για τις ανακοινώσεις.
Όπως εξήγησε, αποφάσισε να εντάξει μία τροποποίηση στο διάταγμα για την δημόσια ασφάλεια, η οποία θα επιβάλει τον περιορισμό της λειτουργίας των καταστημάτων με προϊόντα, ή άλλες υπηρεσίες, που λειτουργούν και διευθύνουν ξένοι. Η λήξη του ωραρίου λειτουργίας θα είναι πλέον στις 21:00 κάθε βράδυ.
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης επέμεινε μάλιστα στο ότι το μέτρο έχει στόχο μόνο τα καταστήματα μετατρέπονται σε «σημεία συγκέντρωσης εμπόρων ναρκωτικών και ταραξιών». Προσθέτει ότι δεν έχει στόχο να βλάψει τις μη ιταλικές επιχειρήσεις.
«Όπως εγώ έχω ένα στο σπίτι μου, είμαι σίγουρος ότι και εσείς έχετε ένα κοντά στο δικό σας», είπε και περιέγραψε την εικόνα ανθρώπων που «μαζεύονται και πίνουν μπίρα και ουίσκι ως τις 3 τα μεσάνυχτα, κάνουν φασαρία, ουρούν και αφοδεύουν».
Οι αντιδράσεις ήλθαν από την πρώτη στιγμή. Το μέτρο έχουν επικρίνει πολιτικοί, φορείς της οικονομίας και οργανώσεις, χαρακτηρίζοντάς το «ρατσιστικό και φορέα διακρίσεων».
Επιχειρήσεις αυτού του τύπου, όπως μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα τροφίμων με ιδιοκτήτες ξένους και μετανάστες, ανοίγουν διαρκώς (ιδίως στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας) και ανταποκρίνονται σε μία όλο και πιο αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών από τους καταναλωτές.
Το ίδρυμα Leone Moressa υπολόγισε μάλιστα πως οι επιχειρήσεις που λειτουργούν οι μετανάστες συμβάλλουν στη δημιουργία του 6,9% του ΑΕΠ, φθάνοντας τα 102 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά το 2015 η συμβολή είχε μετρηθεί στο 5,8%.
Η θετική τάση ενδέχεται να συνεχισθεί όσο ο αριθμός των ιταλών επιχειρηματιών μειώνεται (-6,4%), ενώ ο αντίστοιχος των ξένων εκτοξεύεται (+16,3%). Σήμερα, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 691.000 επιχειρηματίες, δηλαδή στο 9,2% του συνόλου τους.
Την ίδια ώρα πάντως πολλοί τέτοιο μικρομαγαζάτορες πέφτουν θύματα επίθεσης, οι ίδιοι και η περιουσία τους, από νεοφασιστικές συμμορίες, γράφουν οι Times του Λονδίνου.