Η Corriere della Sera για το ερωτευμένο ζευγάρι που θύμισε Σέξπιρ / Οι Times για τη μοναδική Τουρκάλα που είναι συγγενής του πατέρα της σύγχρονης Τουρκίας / Το Business Insider για ένα ιδιαίτερο κλειστό κλαμπ / Και το BBC…

Corriere della Sera

Ερωτες/ Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα των ορέων

Το σημείωμα αυτοκτονίας είναι μια ακολουθία αριθμών και συντεταγμένες GPS για να βρεθεί η νεκρή γυναίκα που εκείνος έψαχνε επί τρεις ώρες, χωρίς να είναι σε θέση να τη σώσει. Αλλά το γεωγραφικό μήκος και πλάτος δεν είναι αρκετά για να συνεχίσει να ζει σε μια ζωή χωρίς εκείνη.

Ο Χάιντεν Κέννεντι και η Ινγκε Πέρκινς ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο,  με το πρώτο χιόνι της εποχής, την αναρρίχησή τους στο όρος Ιμπ Πικ, στη Μοντάνα. Ομως, μια χιονοστιβάδα τους παρέσυρε πολύ μακριά. Ο Χάιντεν κατάφερε να βγει και άρχισε να ψάχνει και να σκάβει μέχρι τελικής πτώσης. Χωρίς αποτέλεσμα και ελπίδα, όμως, αποφάσισε να γυρίσει πίσω στο σπίτι τους. Εκεί βρέθηκε το πτώμα του μαζί με το σημείωμα που εξηγούσε στους διασώστες πώς να βρουν την Ινγκε.

«Πριν αυτοκτονήσει άφησε όλες τις λεπτομέρειες και διευκρινίσεις για την πορεία που θα ακολουθούσαμε. Δεν ήθελε να ρισκάρει να παραμείνει θαμμένη στα χιόνια.

»Οταν φτάσαμε, βρήκαμε επίσης ένα φτυάρι στο χιόνι που μας υποδείκνυε τη θέση», εξήγησαν οι επικεφαλής της Δασικής Αρχής στις τοπικές αμερικανικές εφημερίδες.

Ηταν και οι δύο έμπειροι ορειβάτες,  από τους καλύτερους και πιο δυνατούς της γενιάς τους. Ο Χάιντεν ήταν 27 χρονών και η Ίνγκε 23, γράφει η Corriere della Sera. Ο τελευταίος λόγος στους γονείς του: «Επέζησε από τη  χιονοστιβάδα. Αλλά όχι από τη δυσβάσταχτη απώλεια της συντρόφου της ζωής του».

Φωτό: Από μια άποψη, τώρα ανέβηκαν ακόμη πιο ψηλά. Πηγή: Corriere della Sera

The Times

Πρόσωπα/ Θα πάρει η απόγονος το αίμα του Κεμάλ πίσω;

Είναι μία από τους τελευταίους απογόνους του Κεμάλ Ατατούρκ. Και σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές – όχι όμως με το κόμμα του πατέρα της σύγχρονης Τουρκίας. «Έχει παραμείνει πιστό στις αρχές του, αλλά όχι στις φιλοδοξίες του»,  δηλώνει για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα η 47χρονη Σελίν Σοτλουγκουκίλ,  εγγονή ενός θείου του Ατατούρκ. «Ο Ατατούρκ είναι ο αναμφισβήτητος ήρωάς μου, ένα θεσπέσιο θαύμα και ο ηγέτης της ψυχής και του μυαλού μου.  Για μένα, το να είμαι απόγονος του Ατατούρκ είναι μεγάλη ευθύνη» λέει στους Times. Αλλά η όμορφη Σελίν θα θέσει υποψηφιότητα με ένα νέο, κεντρώο κόμμα.

Ο Ατατούρκ ήταν παντρεμένος για δύο χρόνια, αλλά δεν έγινε ποτέ πατέρας. Το οικογενειακό του δέντρο επεκτείνεται σε έναν μικρό αριθμό μακρινών ξαδέρφων που επιλέγουν συνήθως να ζουν στην αφάνεια. Η Σελίν, ποιήτρια με σπουδές στη Βρετανία, αποκάλυψε πέρυσι την οικογενειακή σχέση. Οι εκλογές, τον Νοέμβριο του 2019, είναι αποφασιστικής σημασίας μετά το δημοψήφισμα με το οποίο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αφαίρεσε πλήθος εξουσιών από τους υπόλοιπους θεσμούς για να τις συγκεντρώσει στα χέρια του.

Η  Σελίν, λάτρης των τατουάζ και μητέρα τριών παιδιών, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στο τουρκικό κοινοβούλιο. Και θα ‘χει και δουλειά: Ο Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τις γυναίκες ως «όχι ίσες με τους άνδρες» και «ανολοκλήρωτες» εάν δεν έχουν γίνει μητέρες. Μάλλον αυτές του οι θέσεις, αλλά και οι υπερεξουσίες που συγκέντρωσε, ώθησαν την 61χρονη Μεράλ Ακσενέρ να αποχωρήσει από τους εθνικιστές με σκοπό να ιδρύσει ένα κεντρώο κόμμα αυτό το μήνα. Κι αυτό είναι το κόμμα στο οποίο σκέπτεται να ενταχθεί η   Σελίν.

Αντε γιατί κάποιος πρέπει να πάρει το αίμα του Κεμάλ πίσω.

Φωτό: Σελίν, η νέα ενσάρκωση της κοσμικής Τουρκίας. Πηγή: The Times

Business Insider

Ζωή και Τέχνη/ Η λέσχη των «δημιουργικά περίεργων»

Δεν χρειάζονται πολλά για να γίνει μέλος κανείς – αρκεί να είναι δημιουργικά περίεργος. Γιατί αυτός φαίνεται να είναι ο μοναδικός κανόνας του Norwood, της κλειστής λέσχης που ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη από τον Άλαν Λιν και τον  Στηβ Ρούγγι το 2007, με την ιδέα της «δημιουργίας ενός περιβάλλοντος ειδικά αφιερωμένο στην δημιουργική κοινότητα του Big Apple».

Σήμερα η λέσχη μετρά πάνω από χίλια μέλη, μεταξύ 21 και 80 ετών, σχεδόν αποκλειστικά καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, μουσικούς, σχεδιαστές μόδας και συλλέκτες έργων τέχνης. Σύμφωνα με το Business Insider, που μίλησε με τον Λιν, τα κριτήρια επιλογής βασίζονται κυρίως στην «εμπλοκή και στο άμεσο ενδιαφέρον για τις δημιουργικές τέχνες, το οποίο επαληθεύεται μετά από μια ολόκληρη ώρα συνέντευξης. Με λίγα λόγια, “Να είστε περίεργοι”», όπως είπε ο εμπνευστής.

Το κόστος εγγραφής είναι 800 δολάρια, συν μια ετήσια συνδρομή άλλα 2.000 δολάρια. Η λέσχη ανοίγει στις 10:30 π.μ. και τα μέλη είναι ελεύθερα να έρχονται και να φεύγουν σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας, καθώς υπάρχουν πολυάριθμα μπαρ μέσα στο κτίριο, ένα κελάρι όπου αποθηκεύεται κρασί, μία συλλογή έργων τέχνης και διάφορες κινηματογραφικές αίθουσες. Κάθε βράδυ διοργανώνονται εκδηλώσεις αποκλειστικά για τα μέλη.

Δεν περνάνε κι άσχημα.

Φωτό: Κάνει ακριβώς αυτό: εξάπτει την περιέργεια.  Πηγή: Norwood Club

BBC News

Μαγεία/ Τους έσωσε το τρένο του Χάρι Πότερ

Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς την έκπληξη τεσσάρων μικρών αγοριών – ηλικίας  6, 8, 10 και 12 χρονών- που είχαν χαθεί στα Χάιλαντς της Σκωτίας, όταν το τρένο του Χάρι Πότερ σταμάτησε για να τους βοηθήσει.

Συνέβη στη ζωή και όχι στο σινεμά. Και συνέβη πριν από λίγες ημέρες στο Λοχ Αμπερ, μια ερημική περιοχή άγριας φύσης της Σκωτίας όπου η οικογένεια Κλουέτ – ο Τζον, η Έλεν και 4 παιδιά τους  – είχαν πάει εκδρομή στη λίμνη Ελίτ όταν, κατά τη διάρκεια μιας στάσης στην ακτή, το κανό τους παρασύρθηκε από ένα ξαφνικό κύμα.

Κάπως έτσι βρέθηκαν στη μέση του πουθενά, ενώ για να φτάσουν στο αυτοκίνητό τους έπρεπε να διανύσουν μία  μεγάλη απόσταση  μέσα από βαλτώδες έδαφος και δάση. Ευτυχώς, το κινητό τους είχε σήμα και κατάφεραν να καλέσουν την αστυνομία, η οποία τους έδωσε οδηγίες πώς θα προσεγγίσουν με τη συντομότερη διαδρομή  τη σιδηροδρομική γραμμή.

Σ’ αυτό το σημείο αρχίζει η μαγεία: οι αστυνομικοί έριξαν μια ματιά στο πρόγραμμα των δρομολογίων στη σιδηροδρομική γραμμή των Δυτικών Χάιλαντς και ενημέρωσαν το τρένο Jacobite να κάνει στάση  για να τους παραλάβει.

Το Jacobite είναι ακριβές αντίγραφο ενός παλιού ατμοκίνητου τρένου και είχε χρησιμοποιηθεί για τα γυρίσματα της ταινίας Χάρι Πότερ.  Ηταν το περίφημο Χόγκουαρτς Εξπρές, που στην πραγματικότητα ξεκινά από το Φορτ Γουίλιαμ για να φθάσει σε περίπου δύο ώρες στο Μάλαιγκ διασχίζοντας τα μαγευτικά τοπία των Χάιλαντς.

«Όταν τα παιδιά είδαν το τρένο να φτάνει και συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν ένα οποιοδήποτε τρένο – λέει ο Τζον Κλουέτ –  μεγάλα χαμόγελα φώτισαν τα πρόσωπά τους» δήλωσε στο BBC News.

Και λίγα λέει.

Φωτό: Kαι με τη σκούπα του Χάρι Πότερ πότε θα πετάξουν; Πηγή: Shutterstock