Ο Γουότερς και πτώματα που βρέθηκαν σε ισραηλινό κιμπούτς μετά την 7η Οκτωβρίου | REUTERS (Adriano Machado και South First Responders)
Επικαιρότητα

O Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd δικαιολογεί τη Χαμάς

Ο 80χρονος αστέρας της ροκ δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση είχε ηθική υποχρέωση να αντισταθεί στην ισραηλινή κατοχή. Είπε επίσης ότι η Μοσάντ γνώριζε για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου αλλά δεν επενέβη, ώστε να ακολουθήσουν οι βομβαρδισμοί της Γάζας και η χερσαία επιχείρηση
Protagon Team

Ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd πήρε θέση για τα γεγονότα στην Παλαιστίνη από την 7η Οκτωβρίου και έπειτα. Είπε πως θεωρεί ότι η Χαμάς «είχε την ηθική υποχρέωση να αντισταθεί στην ισραηλινή κατοχή» και συγχρόνως κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «κατασκεύασε ιστορίες» περί σφαγών ισραηλινών πολιτών από την παλαιστινιακή οργάνωση.

Η Repubblica σχολίασε ότι ο 80χρονος σήμερα τραγουδιστής και μπασίστας των Pink Floyd έριξε λάδι στη φωτιά και θύμισε στο κοινό της ότι ο Γουότερς ερευνήθηκε το εφετινό καλοκαίρι από τη γερμανική αστυνομία επειδή φορούσε ναζιστική στολή σε συναυλία του, ενώ έχει κατηγορηθεί από εβραϊκές οργανώσεις για αντισημιτισμό.

Σε συνέντευξή του στο podcast Rumble, ο ροκ σταρ είπε επίσης ότι «κάτι κρύβεται πίσω» από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οτι ο αιφνιδιασμός του Ισραήλ και των μυστικών υπηρεσιών του δεν είναι πειστικός και το σκηνικό ήταν σκηνοθετημένο από το ίδιο το Ισραήλ, ώστε κατόπιν να καταστρέψει τη Γάζα: είτε επέτρεψε εσκεμμένα την επίθεση, είπε, είτε την είχε οργανώσει το ίδιο.

Το φύλλο της Ρώμης έγραψε ως αντίλογο στις δηλώσεις του Γουότερς ότι δεν είναι δυνατόν το εβραϊκό κράτος να επέτρεψε «επίθεση κατά την οποία 1.400 πολίτες του σκοτώθηκαν, δηλαδή ο μεγαλύτερος αριθμός εβραίων που πέθαναν σε μία ημέρα μετά το Ολοκαύτωμα». Εξάλλου, και ο ίδιος ο Νετανιάχου δεν θα διακινδύνευε με τέτοιον τρόπο την απώλεια της εξουσίας.

Περιγράφοντας τον εαυτό του ως «πολέμιο του σιωνισμού», ο Γουότερς είπε ότι αμφιβάλλει αν η Χαμάς διέπραξε θηριωδίες κατά την επίθεση. Και εξήγησε το σκεπτικό του ως εξής: «Αν έγιναν εγκλήματα πολέμου εκείνη την ημέρα, τα καταδικάζω. Ομως η Χαμάς καλύπτεται από τη Σύμβαση της Γενεύης να αντιστέκεται στην κατοχή. Πιθανώς οι πρώτοι 400 Ισραηλινοί που σκοτώθηκαν ήταν στρατιώτες, και αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου. Το όλο πράγμα στη συνέχεια φούσκωσε από πλευράς  Ισραήλ, που κατασκεύασε ιστορίες περί αποκεφαλισμένων παιδιών». 

Τέλος, ο Γουότερς υπερασπίστηκε τον εαυτό του από τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνται επειδή οι επικριτές του «δεν έχουν συγκεκριμένα επιχειρήματα» για να τον διαψεύσουν.

Η Repubblica έγραψε ότι οι καταγγελίες του Ισραήλ επιβεβαιώθηκαν, ότι τα θύματα της Χαμάς ήταν άμαχοι και όχι στρατιώτες, ότι η Χαμάς σκότωσε ηλικιωμένους, γυναίκες, παιδιά, ότι τους έκοψε τα λαρύγγια και αποκεφάλισε ορισμένα πτώματα, όπως δείχνουν τα βίντεο που κινηματογραφήθηκε από την ίδια τη Χαμάς. Θύμισε και ότι η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Βρετανία και άλλες χώρες.

Ο Γουότερς κατάφερε να μπει στο στόχαστρο των εβραϊκών οργανώσεων της Βρετανίας, της ίδιας της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά και της βρετανικής αντιπολίτευσης. Οι μεν εβραίοι τον χαρακτήρισαν «διαβόητο αντισημίτη» και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εβραϊκές κοινότητες στις πόλεις όπου ο Γουότερς δίνει ή θα δώσει συναυλίες, οι κυβερνητικοί τον κατηγόρησαν για «ανεύθυνη συμπεριφορά», ο δε αρχηγός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ είπε ότι τον καταδικάζει έντονα επειδή εξέφρασε «προφανείς αντισημιτικές θέσεις» και ζήτησε απαγόρευση των συναυλιών του.