Η ταχύτατη εξάπλωση του κορονοϊού πέραν της Κίνας –και μάλιστα με επιθετικό τρόπο, όπως δείχνει η περίπτωση της Ιταλίας– και, συνεπώς, το ενδεχόμενο της πανδημίας, δημιουργούν στις αγορές χρήματος ευλόγους φόβους ότι είναι θέμα χρόνου (και… χρήματος) να πληγεί η παγκόσμια ανάπτυξη, αφού θα πληγούν οι αλυσίδες εφοδιασμού και το εμπόριο.
Ετσι το αμερικανικό χρηματιστήριο έπεσε κατακόρυφα το περασμένο διήμερο (τη Δευτέρα και την Τρίτη), αντανακλώντας την αγοραία προαίσθηση και το ένστικτο του κερδοσκόπου.
Οι χρηματιστές, όπως μεταδίδουν τα ειδικευμένα Μέσα, κρίνουν ότι τα επενδυτικά ανακλαστικά δεν είναι απαραιτήτως υπερβολικά στη Νέα Υόρκη: «Ο κορονoϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται και ο περιορισμός του παραμένει το ζητούμενο, ωστόσο είναι καλό ότι η αγορά τελικά κοστολογεί τον κίνδυνό του» λένε.
Οι οικονομικές προσδοκίες, συνεπώς, καθοδηγούνται από τις υγειονομικές εξελίξεις (προς το παρόν ελεγχόμενες στις ΗΠΑ, σημειωτέον) σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα μέχρι στιγμής δεν έχει επανεκτιμήσει τις θέσεις της για την οικονομική πορεία των ΗΠΑ, ωστόσο παρακολουθεί την εξάπλωση του ιού, περιμένοντας να κυλήσει ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να εξαγαγάγει ασφαλή συμπεράσματα. Τη Δευτέρα πάντως ο Dow έπεσε πάνω από 1.000 μονάδες, κάτι που έκανε μόνο δύο φορές πριν στην ιστορία του, τον Φεβρουάριο του 2018.
Οι διεθνείς συνθήκες οδήγησαν και τα αμερικανικά ομόλογα σε μικρές αποδόσεις, με τα 10ετή να πιάνουν ιστορικό χαμηλό, κάτω από 1,32%. Οι τιμές χρυσού υποχώρησαν, όπως και η ζήτηση σε τοποθετήσεις στο πετρέλαιο.
Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ ανέκαμψε απότομα νωρίς την Τετάρτη έπειτα από δύο συνεχόμενες ημέρες μεγάλων απωλειών στους κυρίους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ο Dow Jones Industrial Average κέρδιζε 200 πόντους, αφού είχε πέσει πάνω από 1.900 μονάδες στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις.
«Η αμερικανική αγορά ήταν υπερβολικά εφησυχασμένη για έναν ιό που συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλες τις ηπείρους και ο οποίος θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη» αναφέρουν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές, εκτιμώντας «βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της αγοράς και των τιμών μετοχών».
Ηδη στις ΗΠΑ πολλές εταιρείες, μεταξύ τους και οι United Airlines και Mastercard, προειδοποίησαν ότι η έκρηξη του κορονοϊού θα βλάψει τα οικονομικά τους αποτελέσματα.