Τον γόρδιο δεσμό έλυσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος | George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

Ο πρώτος τσακωμός για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – σε ρόλο… Σολομώντα ο Βενιζέλος

Στη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας τη λύση έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με μια συμβιβαστική πρόταση που έγινε δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ
Protagon Team

Με το… καλημέρα ξεκίνησε η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος. Τα δύο κόμματα συγκρούστηκαν για το ποια άρθρα θα είναι τα πρώτα με τα οποία θα ξεκινήσει η συζήτηση της αναθεώρησης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση που έκανε ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Παρασκευόπουλος και δέχτηκαν αρχικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η συζήτηση να ξεκινήσει με τα άρθρα 62 και 86 για τη βουλευτική ασυλία και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και 32 και 35 για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και το άρθρο 3 για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας να συζητηθούν τελευταία.

Αντιθέτως η Νέα Δημοκρατία ζήτησε η συζήτηση να γίνει με βάση την σειρά των άρθρων του Συντάγματος και άρα να ξεκινήσει η συζήτηση με το άρθρο 3 για τις σχέσεις κράτους εκκλησίας.

Τελικά τη λύση έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με μια συμβιβαστική πρόταση που έγινε δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συζήτηση να ξεκινήσει για την τιμή του πολιτικού κόσμου με την αναθεώρηση των άρθρων 62 και 86.

Από την πλευρά του ο Αδωνις Γεωργιάδης ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση με το άρθρο 3 και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θέλει αυτή τη συζήτηση τώρα προκειμένου να ολοκληρωθεί πρώτα ο διάλογος που έχει ξεκινήσει για την προσυμφωνία Τσίπρα και Αρχιεπισκόπου.

Για προεκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος μίλησε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκ μέρους της Δημοκρατική Συμπαράταξης ο οποίος ζήτησε η συζήτηση να γίνει με βάση τις θεματικές ενότητες ξεκινώντας από την αρχή έτσι όπως τα άρθρα βρίσκονται στο Σύνταγμα.

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Είναι πολιτικός προεκλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης αυτό που γίνεται . Δεν δικαιολογείται αυτή η πύκνωση της διαδικασίας ενώ υπήρξε μια τόσο χαλαρή διαδικασία διαβούλευσης. Έχει αποφασίσει η κυβέρνηση ότι τελειώνει η θητείας της και πρέπει να είναι όλα έτοιμα για τις εκλογές. Αν είναι αυτός ο λόγος, τότε τον επικροτώ ευχαρίστως και να συμβάλλουμε και εμείς στις πολλές συνεδριάσεις για να φανεί ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που ξεκίνησε η διαδικασία».

Τελικά ο κ. Βενιζέλος έκανε μια συμβιβαστική πρόταση λέγοντας να ξεκινήσει η συζήτηση με τα άρθρα 62 και 86 και αμέσως μετά να πάμε στην κανονική συζήτηση ξεκινώντας από το άρθρο 3.

Ο κ. Κατρούγκαλος έδειξε να συμφωνεί με την πρόταση Βενιζέλου απομακρυνόμενος έτσι από την αρχική πρόταση του προέδρου της επιτροπής Νίκου Παρασκευοπούλου λέγοντας πως αυτή είναι και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή να γίνει πρώτα η συζήτηση των δύο άρθρων 62 και 86 και μετά να ξεκινήσει με την σειρά η εξέταση όλων των άρθρων.