The New York Times
Παρενόχληση/ Η ηρωίδα του #metoo έχει τη λύση
Η Σούζαν Φόουλερ, το κορίτσι που έσπασε το τείχος της ομερτά καταγγέλλοντας την παρενόχληση που υπέστη από το αφεντικό της στην Uber, επιστρέφει στους New York Times, όπου διατυπώνει «μια απλή απάντηση για να σταματήσει η σεξουαλική παρενόχληση». Από την άλλη πλευρά, η ειδικότητά της είναι να κάνει τ’ αδύνατα, δυνατά: Από πολύ φτωχή και αυτοδίδακτη, κατάφερε να αποφοιτήσει και να γίνει μηχανικός λογισμικού, και από στριμωγμένη στον τοίχο στην Uber να στεφθεί «πρόσωπο της χρονιάς» από τους Financial Times. Δεν είναι τυχαίο ότι ετοιμάζεται μια ταινία για τη ζωή της.
Στο #MeToo υπάρχει τουλάχιστον ένα πράγμα, αναφέρει, για το οποίο όλοι θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι πρέπει να κλειδωθεί στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Είναι η «αναγκαστική διαιτησία». Και είναι η πρακτική πολλών εταιρειών να υπογράφουν συμβάσεις όπου, σε περίπτωση διαφοράς, ο εργαζόμενος υπόκειται στην επίλυση τους όχι ενώπιον δικαστηρίου, αλλά από τρίτο διαιτητή, συνήθως πρώην δικαστή που επιλέγεται από τα εμπλεκόμενα μέρη.
«Η αναγκαστική διαιτησία έχει γίνει μια συνήθης πρακτική διότι η κυρίαρχη άποψη είναι ότι αποφεύγονται δαπανηρές και εξαντλητικές δίκες. Αλλά με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται επίσης ότι οι υποθέσεις αυτές δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας με αποτέλεσμα να ριζώνουν αυτές οι συμπεριφορές». Το κάλεσμά της είναι ισχυρό και σαφές: «Πρέπει να απαιτήσουμε η καταναγκαστική διαιτησία να απαγορεύεται από το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις διακρίσεων και παρενόχλησης». Απλό δεν είναι;
Φωτό: Τα λέει η καρδιά της. Πηγή: dailydot.com
Corriere della Sera (έντυπη έκδοση)
Νέες εποχές/ Ο πρώτος πόλεμος των τρολ και των fake news
Ο πόλεμος των λέξεων δεν σκοτώνει, όπως εκείνος με τα χημικά αέρια. Αλλά οι επιπτώσεις από τη δηλητηρίαση της κοινής γνώμης είναι εξίσου σοβαρές σε μια εποχή όπου κυριαρχεί ο κατακερματισμός των πηγών πληροφόρησης. Όπως το θέτει η Corriere della Sera, «βυθιζόμαστε σε έναν παρασιτικό θόρυβο που προκαλεί σύγχυση». Γιατί; «Επειδή η εξάπλωση των θεωριών συνωμοσίας έχει αυξηθεί καθώς τα ανεξέλεγκτα ψηφιακά κανάλια πήραν το πάνω χέρι από αυτά των παραδοσιακών μέσων: θεωρίες που τροφοδοτούνται από τη φυσική τάση του διαδικτύου να επιβραβεύει τις πιο ακραίες ή τις πιο ευφάνταστες θέσεις». Σε αυτή τη φυσική τάση θα πρέπει να προσθέσει κανείς «τα τρολ με τα οποία οι μυστικές υπηρεσίες μιας χώρας προσπαθούν να μολύνουν τον πληροφοριακό ιστό ενός αντίπαλου κράτους».
Στην τελευταία φάση της συριακής κρίσης παρατηρούμε ένα ακόμα άλμα: ενώ οι πιο απίθανες θεωρίες συνεχίζουν να εμφανίζονται σε διάφορα σάιτ και, ενώ το Πεντάγωνο αναφέρει ότι μετά την επίθεση του πυραύλου η διείσδυση των ρωσικών τρολ στα αμερικανικά κανάλια πληροφοριών έχει αυξηθεί 2000%, τώρα είναι το ίδιο το Κρεμλίνο που μπαίνει στη μάχη των fake news. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου κατηγορούν τη βρετανική κυβέρνηση ότι κατασκεύασε την ιστορία της χρήσης χημικών όπλων στη Ντούμα, παρά τα αποδεικτικά στοιχεία των βίντεο, τα οποία δεν αμφισβητήθηκαν μέχρι στιγμής.
Η ευρέως διαδεδομένη παραπληροφόρηση σε περιόδους πολέμου προκειμένου να αποθαρρυνθεί ο εχθρός έχει μια μακρά ιστορία, Αλλά μια εκστρατεία αυτού του μεγέθους είναι άνευ προηγουμένου, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα. Ανευ προηγουμένου είναι και η επιτυχία της Ρωσίας στη διάδοση των θέσεων της σε μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Τώρα, λέει ο Ρόμπερτ Κάπλαν σε συνέντευξή του, ακόμη και ο Τύπος είναι στο μέτωπο: το να κερδίσει κάποιος τον πόλεμο των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι εξίσου σημαντικό, ίσως και περισσότερο, με το να κερδίσει στο πεδίο της μάχης. Πόλεμος της προπαγάνδας λέγεται αυτό.
Φωτό: Δεν είναι πύραυλος, fake news είναι. Πηγή: Epa
South China Morning Post
Χρέος/ Το ελληνικό; Και πού να δείτε το παγκόσμιο
Το παγκόσμιο χρέος είναι τώρα ίσο με το 220% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Και όπως δήλωσε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην South China Morning Post, «πρόκειται για έναν δυνητικό κίνδυνο στον ορίζοντα ενός κατά τα άλλα ηλιόλουστου παγκόσμιου οικονομικού ουρανού». Οπως, όμως, είπε ακόμη η γαλλίδα Λαγκάρντ (και) στη Γαλλία λένε ότι «Η στέγη πρέπει να επισκευάζεται όταν ο ήλιος λάμπει». Και το γεγονός ότι επέλεξε να σημάνει τον σχετικό συναγερμό από το Χονγκ Κονγκ, μετά τη συμμετοχή της στο «κινεζικό Νταβός» του Μποάο, δεν ερμηνεύεται ως σύμπτωση: το 40% του παγκόσμιου χρέους που έχει συσσωρευτεί από το 2007 έως σήμερα είναι της Κίνας.
Το χρέος όχι μόνο απειλεί την ανάπτυξη, αλλά μπορεί να αφαιρέσει το περιθώριο ελιγμών από τα κράτη, αν η οικονομική κατάσταση πηγαίνει προς το χειρότερο. Κάποια σημάδια ήδη διαφαίνονται, όπως είναι η πιθανή επιδείνωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Αν και δεν τα επικαλέστηκε ρητά, η Λαγκάρντ στην ομιλία της στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ είπε ότι «οι κυβερνήσεις πρέπει να παραμείνουν μακριά από τον προστατευτισμό σε όλες τις μορφές του» επειδή «η ιστορία δείχνει ότι οι περιορισμοί στις εισαγωγές βλάπτουν όλους», ιδίως τους φτωχούς, λόγω της αύξησης της τιμής των αγαθών.
Τι περιμένουμε; Να κηρύξουμε το παγκόσμιο χρέος απεχθές και επαχθές και τα λοιπά.
Φωτό: Τόσο ψηλά έχει φτάσει το χρέος που θέλει γυαλί ηλίου για να το δει. Πηγή: Shutterstock
Quartz Media
Απορίες/ Πόσο μεγάλο είναι το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμου
Πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το μεγαλύτερο από τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας; Είναι δύσκολο να δώσει κανείς μια ιδέα για το τι σημαίνει 2 ή 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα φωτοβολταϊκών πάνελ. Πόσω μάλλον να εξηγήσει τον φυσικό «όγκο» ενός φωτοβολταϊκού πάρκου που θα εκτείνεται σε πάνω από 5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό είναι που προσπάθησε να κάνει το Quartz με ένα κολάζ φωτογραφιών: η καθεμία αντιπροσωπεύει με ένα τετράγωνο την έκταση των 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε διάσημες περιοχές του κόσμου.
Ιδού ο κόλπος του Σαν Φρανσίσκο και τα γύρω βουνά. Ιδού και ο χάρτης του Τόκιο και του Λονδίνου και του Παρισιού. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς στα μάτια του: η έκταση του μελλοντικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που σχεδιάστηκε από τη Σαουδική Αραβία – για να καταστούν οι πηγές ενέργειας ανεξάρτητες από το πετρέλαιο – είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει ολόκληρο τον πληθυσμό της Βομβάης και τα περίχωρά της – και θα κάλυπτε σχεδόν όλη την Αττική!
Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με την ιαπωνική πολυεθνική Softbank για την κατασκευή ενός εργοστασίου ικανό να δώσει 200 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας έως το 2030 με κόστος 200 δισ. δολάρια. «Θα είναι περίπου 200 φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο που λειτουργεί σήμερα».