O Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στα εγκαίνια της 82η ΔΕΘ | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Επικαιρότητα

Ο Πρωθυπουργός ανακάλυψε το… Grinvest

Στην ομιλία του στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε μια χώρα που λειτουργεί άψογα και όλοι θέλουν να επενδύσουν σε αυτήν. Πάντως δήλωσε ότι «ελπίζει» να είναι στη Θεσσαλονίκη και του χρόνου
Protagon Team

H τελετή εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ ήταν να αρχίσει στις 8 μ.μ. Στις 8.29 μ.μ. άρχισε να ψάλλει στο «Ι. Βελλίδης» η χορωδία του Μητροπολίτη Ανθιμου που έδειχνε ανήσυχος γιατί δεν του είχαν φέρει την επιστολή με τον χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Τέλος πάντων, το χαρτί ήρθε, ο Ανθιμος το διάβασε, μετά είπε κάτι σε «ο Θεός βοηθός», και άρχισαν οι ομιλίες: ο διευθυντής της ΔΕΘ, η Μαρία-Κόλια Τσαρούχα, δυο κινέζοι αξιωματούχοι επειδή η Λαϊκή Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα και έπειτα στο βήμα, στις 9.17 μ.μ., ανέβηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παραδόξως ο Πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα για το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ ούτε ότι νιώθει τη Θεσσαλονίκη ως δεύτερο σπίτι του. Ισως γιατί είχαν προηγηθεί μικροεπεισόδια, είχαν γίνει ογκώδεις διαδηλώσεις και οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης είχαν αποκλειστεί από νωρίς από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας – όχι ακριβώς ένα κλίμα που θα σε έκανες να το χαρακτηρίσεις «σαν το σπίτι σου» (αλλά αυτό χωράει πολλή κουβέντα).

Στην ομιλία του λοιπόν, ο κ. Τσίπρας μίλησε για μια Ελλάδα που αλλάζει, για νοσοκομεία που γεμίζουν προσωπικό, για σχολεία που λειτουργούν άψογα, για ανεργία που μειώνεται, για μια χώρα που θα βγει από την επιτροπεία των Μνημονίων το ερχόμενο καλοκαίρι, για επενδύσεις που μας χτυπούν την πόρτα.

Ναι, είπε ο κ. Τσίπρας και για επενδύσεις, μολονότι το εμβληματικό έργο του Ελληνικού δεν έχει αρχίσει ακόμα. Ανέφερε μάλιστα μια ανέκδοτη ιστορία από τις επαφές του με τους γάλλους επιχειρηματίες στο περιθώριο της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (παρεμπιπτόντως στην ομιλία του τον αποκάλεσε «πρόεδρο Μακρόν», ενώ δύο ημέρες τον αποκαλούσε «Εμανουέλ»). Είπε ο κ. Τσίπρας ότι όταν επέστρεψε από το αεροδρόμιο αποχαιρετώντας το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας, ένας γάλλος επιχειρηματίας του είπε ότι μετέτρεψε την Ελλάδα «από χώρα του Grexit στη χώρα του Grinvest». Ετσι μας το είπε, έτσι σας το λέμε.

Ηταν εμφανές ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε να δείξει ότι στρέφεται προς το μέλλον. Οτι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές της «περήφανης διαπραγμάτευσης», τoυ Γιάνη Βαρουφάκη, του δημοψηφίσματος, των capital controls, του Μνημονίου Νο3 και των περικοπών σε συντάξεις και εισοδήματα που προβλέπονται μεν για το 2019 και το 2020 αλλά έχουν ήδη ψηφιστεί από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Σε αυτά δεν υπήρξαν αναφορές, μολονότι ο Πρωθυπουργός μίλησε για πάνω από μια ώρα.

Διαβάστε: Ο Τσίπρας του… Βορρά μιλά για το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ

«Το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας το μεγάλο καθήκον της στιγμής είναι ένα κοινό για όλους μας. Να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί και να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς. Μπροστά μας ανοίγεται ένας δρόμος μιας νέας ανάπτυξης κοινωνικής οργάνωσης και ελευθερίας. Δρόμος νέου παραγωγικού μοντέλου. Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε με ποια μέτρα με ποιους θεσμούς να οργανώσουμε την Ελλάδα του αύριο ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να μην είναι επιστροφή στο παρελθόν. Να διαμορφώσουμε τις πολιτικές και τους θεσμούς που θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει στο παρελθόν. Ήρθε η ώρα να ανοίξουν η νεολαία, οι εργαζόμενοι, η χώρα, τον βηματισμό τους», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλω να πω με αποφασιστικότητα ότι δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην Ελλάδα που χρεοκόπησε. Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα του σχεδιασμού της ισότητας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας, του κοινωνικού κράτους, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. Να δημιουργήσουμε θεσμούς για να μπορούμε να προστατεύουμε αυτό που ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον. Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν είναι τυχαίο γεγονός. Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια. Η θετική προοπτική της χώρας είναι πλέον ορατή και αναγνωρίζεται τόσο από τους εταίρους μας, όσο και από τις διεθνείς αγορές», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Υπερκαλύψαμε τους στόχους του προγράμματος για τα πρωτογεννή πλεονάσματα και αυτό ενίσχυσε την διαπραγματευτική μας ικανότητα. Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Μακρόν, η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα, του ρώσου προέδρου Πούτιν, και φυσικά οι δύο επισκέψεις μου στην Κίνα ως Πρωθυπουργού, αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος, των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για το Δημόσιο του 2020. «Στρατηγικός μας στόχος είναι ένα Δημόσιο στο οποίο να έχουν πρόσβαση με ισότιμους όρους όλοι οι πολίτες. Δημόσιο αρωγός στην προσπάθεια της ανάπτυξης και του νέου παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε να προωθήσουμε Το όραμά μας είναι το ψηφιακό Δημόσιο του 2020», είπε.

Κατά τα άλλα έπλεξε το εγκώμιο του Νίκου Παππά που κάνει ψηφιακή πολιτική «με κοινωνικό αποτύπωμα» και κολάκευσε για μια ακόμη φορά τους Θεσσαλονικείς λέγοντας ότι «αποδείξαμε ότι ενδιαφέρον μας για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα δεν ήταν επικοινωνιακό. Η παρουσία μου εδώ θα είναι συνεχής και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται πράξη πολύ σημαντικά έργα οραματιζόμαστε εδώ και πολύ καιρό».

Και κλείνοντας είπε κάτι που μπορεί να διαβαστεί διαφορετικά. «Σε ένα χρόνο από τώρα ελπίζω να σας ξαναδώ όλους και όλες» είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Θα έχει όμως μεγάλη διαφορά. Η χώρα μετά από οκτώ δυστυχώς ολόκληρα χρόνια θα εγκαινιάζει την 83η ΔΕΘ εκτός μνημονίων και εκτός ασφυκτικής επιτροπείας. Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να το καταφέρουμε και να στηριχθεί η χώρα στις δικές της δυνάμεις. Του χρόνου θα συζητάμε για το πώς θα υλοποιήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα της νέας εποχής».

Ενας πολιτικός με τέτοια αυτοπεποίθηση όπως ο κ. Τσίπρας δεν θα ήλπιζε απλώς. Θα δήλωνε βέβαιος. Ή μήπως μέχρι την επόμενη ΔΕΘ θα μεσοσλαβήσουν πολλά…

«Κακόγουστη θεατρική παράσταση»

Την ομιλία του Πρωθυπουργού στην 82η ΔΕΘ έσπευσε να σχολιάσει η ΝΔ, η οποία εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας είναι αστείος στο ρόλο του σοβαρού και υπεύθυνου πρωθυπουργού. Εμφανίστηκε σε μεγάλη απόσταση από την πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες. Χωρίς κανένα σχέδιο για το μέλλον του τόπου. Επέστρεψε με θράσος στον τόπο του εγκλήματος, για να ξανακάνει αυτό που τόσο καλά ξέρει.

» Να ανεβάσει μια κακόγουστη θεατρική παράσταση.

» Στην πρώτη πράξη, εμφανίστηκε ως αμετανόητος δημαγωγός, υποσχόμενος ανάπτυξη. Εκείνος που κόστισε 100 δις ευρώ στη χώρα, που ευθύνεται για την ύφεση δύο χρόνων και την σημερινή αναιμική πορεία, ενώ η οικονομία μπορούσε να αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό.

» Στην δεύτερη πράξη, ανακάλυψε όψιμα τους επενδυτές. Πανηγυρίζει για τις επενδύσεις που ο ίδιος πολέμησε και ξεχνά τα εμπόδια που ο ίδιος υψώνει: Την υπερφορολόγηση, την πιστωτική ασφυξία, την εχθρότητα στην επιχειρηματικότητα, όλα όσα μπλοκάρουν μεγάλες επενδύσεις. Απ’ το Ελληνικό, μέχρι τις Σκουριές. Ούτε μια λέξη για τα δισεκατομμύρια που χρωστά το Κράτος στους ιδιώτες.

» Στην τρίτη πράξη, έχει το θράσος να μιλάει στους νέους ανθρώπους. Σε αυτούς που μετέτρεψε στη γενιά των 360 ευρώ γκρεμίζοντας τις ελπίδες τους.

»Στην τέταρτη πράξη, μας είπε ότι μας βγάζει απ’ τα μνημόνια. Ποιος; Ο πρωθυπουργός των άγριων περικοπών στις συντάξεις, στους μισθούς, στο αφορολόγητο. Ο πρωθυπουργός του ΕΦΚΑ και του ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε, αλλά αύξησε. Ο πρωθυπουργός του τρίτου και του τέταρτου μνημονίου μέχρι το 2022.

»Δεν αξίζουν οι Έλληνες άλλη κοροϊδία και αποτυχίες.

»Ο κ. Τσίπρας παίζει το κρυφτούλι για να αποφύγει τις αναγκαίες αλλαγές που θα ανοίξουν δουλειές για τους πολλούς.

»Η Ελλάδα χρειάζεται αλήθειες και έργα. Όχι ψέματα και λόγια.

» Χρειάζεται πολιτική αλλαγή και μια αποτελεσματική Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».