Ο δικτάτορας (τυπικά πρόεδρος) του Τουρκμενιστάν Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ | EPA/MICHAEL KAPPELER / POOL
Επικαιρότητα

Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν βρήκε τη… λύση για τον κορονοϊό!

Η χώρα (επισήμως τουλάχιστον) δεν έχει κρούσματα της επιδημίας, έχει όμως μέσα προφύλαξης που συστήνει ο εκκεντρικός πρόεδρος Μπερντιμουχαμέντοφ
Protagon Team

Την ώρα που χιλιάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται νυχθημερόν για να βρεθεί εμβόλιο για τον κορονοϊό και να τεθεί σε κυκλοφορία το συντομότερο δυνατό, ο εκκεντρικός δικτάτορας του Τουρκμενιστάν δηλώνει ότι βρήκε τη λύση για να εξαλειφθεί η ασθένεια.

Ο –τυπικά πρόεδρος– Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ διέταξε να κάψουν τα βότανα που λέγονται χαρμάλα, ώστε ο καπνός «να καταστρέψει τους αόρατους ιούς».

Ετσι δεν θα υπάρχει ανάγκη να μπει η χώρα σε καραντίνα και να απαγορευτούν οι μετακινήσεις. Ούτως ή άλλως, το Τουρκμενιστάν, όπως γράφουν οι Times, δεν έχει πάρει άλλα μέτρα για να αποτρέψει τη διάδοση του ιού.

Την προτροπή για το βότανο έσπευσαν να υιοθετήσουν οι υπεύθυνοι σε συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο χώρος «καπνίστηκε» με τα τουρκμενικά βότανα πριν αρχίσει η σύσκεψη.

Φυσικά οι υπουργοί καλωσόρισαν την απόφαση και υπενθύμισαν ότι ο πρόεδρος είχε μιλήσει για το βότανο σε βιβλίο του για τα ιαματικά φυτά του Τουρκμενιστάν.

Στο άκρως καταπιεστικό Τουρκμενιστάν των 5,7 εκατ. κατοίκων δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού – τουλάχιστον όχι επισήμως. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ένας αριθμός ανθρώπων στην πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ είναι σε καραντίνα γιατί είναι θετικοί στον ιό.

Ο πρόεδρος Μπερντιμουχαμέντοφ δεν είναι ο μόνος που έχει να δώσει συμβουλές, χωρίς να έχουν κάποια επιστημονική βάση. Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ έχει συστήσει την κατανάλωση σκόρδου για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενώ ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο πρότεινε την καταφυγή στην επαρχία και την εργασία εκεί, στα χωράφια, για την αποφυγή του ιού.