Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο τον πανεπιστημιακό καθηγητή Αγγελο Συρίγο και του εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του, καταδικάζοντας -σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες και όπως έγραψε το ΑΜΠΕ- «απερίφραστα τις εναντίον του επιθέσεις από φασιστοειδή υποκείμενα που στρέφονται ευθέως εναντίων των Ακαδημαϊκών Ελευθεριών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες οι τοίχοι του Παντείου Πανεπιστημίου και οι δρόμοι στο Κουκάκι και τα Εξάρχεια γέμισαν με αφίσες που είχαν τη φωτογραφία του καθηγητή Άγγελου Συρίγου με το σύνθημα «Αυτός είναι ο φασίστας».
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών είχε τολμήσει να επιπλήξει νεαρούς που λέρωναν με σπρέι τους φρεσκοβαμμένους τοίχους του πανεπιστημιακού ιδρύματος (χωρίς φυσικά να τους ενοχλεί κανείς άλλος) με αποτέλεσμα να πέσει λίγο αργότερα θύμα ξυλοδαρμού από ομάδα φοιτητών.
Η υπόθεση έφθασε στα δικαστήρια και τελικά ένας από τους φοιτητές που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του καθηγητή, καταδικάστηκε, ενώ αναμένεται η δίκη ενός ακόμα στις 9 Οκτωβρίου.
Στον απόηχο των επιθέσεων εις βάρος του, ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου, Αγγελος Συρίγος, ανήρτησε σχόλιο στο Facebook υπό τον τίτλο «Τί έγινε και φτάσαμε ως εδώ;», στο οποίο μάλιστα τονίζει ότι «το θέμα πλέον δεν είναι μόνον η ελευθερία του λόγου στα Πανεπιστήμια. Το θέμα είναι τι κοινωνία θέλουμε».
«Μερικές φορές, ένα καθημερινό γεγονός φέρνει στην επιφάνεια πολύ σοβαρά πράγματα που υπάρχουν δίπλα μας αλλά δεν τα βλέπουμε (ή κάνουμε ότι τα αγνοούμε). Μία τέτοια περίπτωση ήταν και το πλοίο “Αγία Ζώνη ΙΙ”. Μέσα από το ναυάγιό του αναδείχθηκε το καθ’ όλα ανθηρό λαθρεμπόριο καυσίμων.
» Ετσι έγινε και με την ιστορία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 από μία φιλική παρατήρηση προς έναν άγνωστο νεαρό που έγραφε συνθήματα σε έναν φρεσκοβαμμένο τοίχο έξω από το Πάντειο. Οι φίλοι του ενοχλήθηκαν που κάποιος επεσήμανε την καταστροφή του ΔΗΜΟΣΙΟΥ Πανεπιστημίου. Μου επιτέθηκαν με μανία, χωρίς να γνωρίζουν ποιος είμαι, μανία από την οποία με έσωσε η ακαριαία αντίδραση των παρισταμένων φοιτητών. Το συμπτωματικό αυτό γεγονός έβγαλε στην επιφάνεια ένα απόστημα το μέγεθος του οποίου ακόμη δεν έχουμε διαπιστώσει:
– Η αστυνομία αδυνατούσε να διαχειρισθεί ένα γεγονός που δεν έγινε σε πανεπιστημιακό χώρο –όπου και το θρυλικό “άσυλο” – αλλά στον πεζόδρομο έξω από το Πάντειο. Έκτοτε απέχει από τα τεκταινόμενα είτε συμβαίνουν σε πανεπιστημιακό χώρο είτε σε δημοτική αίθουσα στα Γιάννενα…
– Όσοι ήσαν παρόντες στο δικαστήριο που ακολούθησε την αυτόφωρη σύλληψη του ενός εκ των δραστών, είδαν από την «ομάδα συμπαραστάσεως» στο δράστη, τη διάχυτη απειλή που βιώνουν οι δικαστές όταν δικάζουν τέτοιες υποθέσεις.
– Μία περιθωριακή ομάδα νεαρών, εντελώς άσχετη με την φοιτητική κοινότητα του Παντείου κάνει την επαναστατική της γυμναστική στο Πάντειο μία φορά την εβδομάδα. Φωνάζουν και γράφουν συνθήματα, απειλούν, προπηλακίζουν. Θέλουν να τρομοκρατήσουν. Το θετικό είναι ότι μπροστά στην ειρηνική αλλά σθεναρή αντίδραση των φοιτητών που τους έχουν βαφτίσει “φυτά”, δεν τολμούν πλέον να μπουν στα αμφιθέατρα.
– Πλήθος αφισών έχει κολληθεί στους τοίχους με ονομαστικές αναφορές και στοχοποίηση και άλλων καθηγητών. Στα μέσα Απριλίου κυκλοφόρησε ένα έντυπο υπό τον τίτλο “τα οκτώ καθάρματα του Παντείου”. Αφορούσε σε καθηγητές που για κάποιο λόγο “ενοχλούσαν”.
– Η τελευταία αφίσα με τη φωτογραφία μου και την ουσιαστική επικήρυξή μου δείχνει τα επικίνδυνα μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσουμε ως κοινωνία. Ασήμαντες μειοψηφίες που διέρχονται βίαια μέσα θέλουν να καθορίζουν τις απόψεις, την έκφραση της γνώμης, τον τρόπο ζωής, την ίδια την ελευθερία μας.
Αυτά, όμως, δεν έγιναν χθες. Εμείς τα εκκολάψαμε κι εμείς τα ανεχθήκαμε όταν ανδρώθηκαν. Σήμερα πλέον κυριαρχεί ο (εύλογος) φόβος του “πού να πάω να μπλέξω με τους αλήτες;”.
Το θέμα πλέον δεν είναι μόνον η ελευθερία του λόγου στα Πανεπιστήμια. Το θέμα είναι τι κοινωνία θέλουμε».
Η συμβολική πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ακολουθεί την καταδίκη από την αντιπολίτευση της νέας πράξης στοχοποίησης του κ. Συρίζου.
Την παρέμβαση εισαγγελέα για το θέμα ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη στοχοποίηση του καθηγητή.
«Απαράδεκτη η στοχοποίηση Συρίγου. Να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος για τη δημόσια υποκίνηση βίας και να παρέμβει αυτεπαγγέλτως ο Εισαγγελέας» είχε σχολιάσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για φασιστοειδή που πρέπει να βρουν απέναντί τους το σύνολο των δημοκρατικών πολιτών, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για το θέμα, το Ποτάμι.
«Η στοχοποίηση του πανεπιστημιακού Αγγελου Συρίγου, όποια στολή κι αν φορούν οι διώκτες του, είναι καθαρά φασιστική ενέργεια και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανένα δημοκρατικό πολίτη. Ο καθηγητής έχει γίνει επανειλημμένα στόχος φασιστοειδών επειδή τόλμησε να κάνει παρατήρηση σε κάποιους που κολλούσαν αφίσες σε φρεσκοβαμμένο τοίχο της σχολής του. Οι τραμπουκισμοί, η βία, η στοχοποίηση ανθρώπων στο όνομα μάλιστα της ελευθερίας (!), που αποτελούν συχνό φαινόμενο στα ΑΕΙ, πρέπει να λάβουν τέλος. Προγραφές γίνονται σε ολοκληρωτικά καθεστώτα κι όχι σε δημοκρατίες», τόνισαν από το Ποτάμι.