Επικαιρότητα

Ο πρίγκιπας Αντριου μπλεγμένος σε σκάνδαλο κατασκοπείας

Η υπόθεση δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ, η οποία επιδιώκει να αναθερμάνει τις σχέσεις της Βρετανίας με την Κίνα ύστερα από χρόνια
Protagon Team

Ο πρίγκιπας Αντριου, παρότι αποκλεισμένος πλέον από τα βασιλικά καθήκοντα και ουσιαστικά παροπλισμένος, γίνεται και πάλι πρωτοσέλιδο στη Βρετανία και διεθνώς, για όλους τους λάθος λόγους. Ενας κινέζος επιχειρηματίας, που κατονομάστηκε στο δικαστήριο τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου ως Γιανγκ Τενγκμπό, φαίνεται ότι κατάφερε να σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με τον μικρότερο αδελφό του βασιλιά Καρόλου Γ’, ώστε να συγκεντρώσει πληροφορίες και επαφές για λογαριασμό του κινεζικού κράτους.

Ο 50χρονος επιχειρηματίας, γνωστός και ως Κρις Γιανγκ, είπε μέσω των δικηγόρων του ότι δεν είχε κάνει «τίποτα κακό ή παράνομο» και απέρριψε τους ισχυρισμούς κατασκοπείας ως «εντελώς αναληθείς». Πρόσφατα, γράφει η Washington Ρost, έχασε μια έφεση για την ακύρωση της απαγόρευσης εισόδου του στη Βρετανία για λόγους εθνικής ασφαλείας, το 2023.

Ο Αντριου απαξιώθηκε και απομακρύνθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα έπειτα από αποκαλύψεις σχετικά με τη φιλία του με τον καταδικασμένο σεξουαλικό εγκληματία Τζέφρι Επσταϊν, αλλά και την αγωγή μιας γυναίκας που τον κατηγόρησε ότι είχε σχέσεις μαζί της –κατόπιν διακίνησής της από τον Επστάϊν– όταν ήταν ανήλικη. Ο Αντριου προχώρησε σε έναν οικονομικό διακανονισμό, αλλά πάντα αρνιόταν ότι είχε εμπλακεί σε αδικοπραγία.

Οσον αφορά τους δεσμούς του με τον Γιανγκ, το γραφείο του Αντριου εξέδωσε δήλωση την Παρασκευή λέγοντας ότι ο δούκας της Υόρκης «έκοψε κάθε επαφή με το συγκεκριμένο άτομο όταν εκφράστηκαν ανησυχίες. Ο δούκας συνάντησε το άτομο μέσω επίσημων καναλιών χωρίς να έχει συζητηθεί μεταξύ τους κάποιο θέμα ευαίσθητου χαρακτήρα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η σύνδεση του Γιανγκ με τον πρίγκιπα αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον κινέζο επιχειρηματία, όταν έκανε έφεση κατά της εντολής της τότε υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας, Σουέλα Μπρέιβερμαν, να τον χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Γιανγκ ήταν επικεφαλής του Pitch@Palace China, τμήμα μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από τον Αντριου για τη σύνδεση των επιχειρήσεων με τους επενδυτές.

Ενα γράμμα ενός από τους βοηθούς του Αντριου, που βρέθηκε στην κατοχή του Γιανγκ, έγραφε: «Εκτός από τους στενότερους εσωτερικούς του έμπιστους, εσείς κάθεστε στην κορυφή ενός δέντρου στο οποίο πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να βρίσκονται».

Ο Γιανγκ, σύμφωνα με τα έγγραφα, περιέγραψε τον Αντριου, ως κάποιον «σε μια απελπιστική κατάσταση που θα κρατιόταν από οπουδήποτε».

Τα έγγραφα αποκάλυψαν ότι ο επιχειρηματίας, ενώ βρισκόταν σε στενή επαφή με την κινεζική πρεσβεία, είχε καλλιεργήσει στενή σχέση με τον πρίγκιπα, κάνοντας μαζί του κρυφές συναλλαγές ακόμη και στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ο Γιανγκ είχε πάει στο Παλάτι τουλάχιστον δύο φορές ως καλεσμένος του πρίγκιπα.

Η μεταξύ τους αλληλογραφία αποκάλυψε, σύμφωνα με την Washington Post, ότι ο πρίγκιπας και οι βοηθοί του «βρήκαν έναν τρόπο να απομακρύνουν προσεκτικά όσους δεν εμπιστεύονταν πλήρως». Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει εκκλήσεις για έλεγχο ασφαλείας των συμβούλων που εργάζονται για τον Αντριου και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Ο Γιανγκ ανέφερε στη δήλωσή του ότι υπήρχαν πολλές «εικασίες και εσφαλμένες αναφορές στα ΜΜΕ και αλλού» και ότι ήταν «ανεξάρτητος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας με στόχο να ενθαρρύνει συνεργασίες και να χτίσει γέφυρες μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

«Εχω αφιερώσει την επαγγελματική ζωή μου στο Ηνωμένο Βασίλειο στη σύναψη δεσμών μεταξύ βρετανικών και κινεζικών επιχειρήσεων. Οι δραστηριότητές μου έπαιξαν ρόλο στο να φέρω επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο» είπε. «Εχτισα την ιδιωτική μου ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο επί δύο δεκαετίες και αγαπώ τη χώρα ως το δεύτερο σπίτι μου. Δεν θα έκανα ποτέ τίποτα για να βλάψω τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου».

H απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Προσφυγών για τη Μετανάστευση, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσε ότι ο Γιανγκ κατά κάποιον τρόπο είχε «κερδίσει έναν ασυνήθιστο βαθμό εμπιστοσύνης από ένα ανώτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας που ήταν έτοιμο να ξεκινήσει επιχειρηματικές δραστηριότητες μαζί του».

Το δικαστήριο έκρινε ότι «η υπουργός Εξωτερικών είχε το δικαίωμα να συμπεράνει ότι ο αιτών αντιπροσωπεύει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι έχει το δικαίωμα να συμπεράνει ότι ο αποκλεισμός του ήταν δικαιολογημένος».

Το επεισόδιο οδήγησε σε φλογερή συζήτηση, στη Βουλή των Κοινοτήτων, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, για την επιρροή της Κίνας στη Βρετανία. Ο Κρις Φιλπ, ένας συντηρητικός βουλευτής, είπε ότι είναι πιθανό ότι κάποια στιγμή «κάθε μέλος αυτού του Σώματος θα έρθει σε επαφή» με κάποιον κινέζο πράκτορα.

Ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, υψηλόβαθμος πολιτικός των Συντηρητικών, είπε ότι ο Γιανγκ «δεν ήταν ένας μοναχικός λύκος», αλλά ένα από τα 40.000 μέλη του Τμήματος Εργασιών του Ενωμένου Μετώπου, ενός βραχίονα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που επιδιώκει να ασκήσει επιρροή στο εξωτερικό. Ο επικεφαλής της MI5, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Βρετανίας, ανέφερε ότι κινέζοι πράκτορες έχουν προσεγγίσει περισσότερα από 20.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σκάνδαλο έχει κάνει το κατεστημένο του Ηνωμένου Βασιλείου να χάσει τον ύπνο του.

Τα χρόνια πριν απαγορευτεί η είσοδός του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Γιανγκ είχε εύκολη πρόσβαση σε εξέχουσες προσωπικότητες του βρετανικού κατεστημένου, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και επιχειρηματιών.

Ο Γιανγκ ανέφερε επίσης ότι είχε συναντήσει τους πρώην πρωθυπουργούς Ντέιβιντ Κάμερον και Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια των σχεδόν δύο δεκαετιών που ζούσε και εργάζονταν στη Βρετανία. Οι εκπρόσωποί τους είπαν ότι δεν θυμόταν κανείς τους ότι συναντήθηκε με τον φερόμενο ως κατάσκοπο, λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που γνώρισαν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους.

Γεννημένος στην Κίνα περίπου το 1974, ο Γιανγκ μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές, αποκτώντας τελικά μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ, το 2003.

Μετέτρεψε το όνομά του σε Κρις Γιανγκ και ίδρυσε μια εταιρεία που βοηθά τους ηγέτες επιχειρήσεων στο Πεκίνο να δικτυωθούν διεθνώς. Μέρος της δουλειάς του στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η παροχή βοήθειας στη διοργάνωση της πρώτης Συνόδου Κορυφής Επιχειρηματικών Ηγετών Ηνωμένου Βασιλείου – Κίνας, συνομιλώντας με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν.

Μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο Οσμπορν ήταν υπέρμαχος της «χρυσής εποχής» των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Λονδίνου και ορισμένοι Συντηρητικοί πιστεύουν τώρα ότι υποτιμούσαν αφελώς τους κινδύνους για τη βρετανική εθνική ασφάλεια.

«Χρήσιμος ηλίθιος»

Ο Αντριου, γράφει το Politico, δεν θα παραστεί στους εορτασμούς των Χριστουγέννων της οικογένειάς του, εν μέσω δημόσιας οργής για τον ρόλο του σε ένα δεύτερο μεγάλο σκάνδαλο τα τελευταία πέντε χρόνια. Χαρακτηρίστηκε ένας από τους λεγόμενους «χρήσιμους ηλίθιους» του Πεκίνου από τον πρώην συντηρητικό βουλευτή Μπομπ Σίλι.

Η Σάρι Αρχο Χαβρέν, ειδική στις εξωτερικές σχέσεις της Κίνας, είπε στο Politico: «Μια στενή σχέση με τον πρίγκιπα Αντριου θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πολλαπλούς σκοπούς για τον Γιανγκ. Πρόσβαση στην ελίτ, αρχικά. Σε ανθρώπους με επιρροή που μπορούν να μιλήσουν θετικά εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης, να επηρεάσουν ενδεχομένως τη βασιλική οικογένεια εκ των έσω και έτσι να λειτουργήσουν ως βάση φιλική προς το Πεκίνο, εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

»Μια στενή σχέση με τον πρίγκιπα Αντριου μπορεί επίσης να ανοίξει πόρτες σε άλλες ουσιαστικές επαφές με ανθρώπους για τους οποίους η στενή σχέση με ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας λειτουργεί ως εγγύηση αξιοπιστίας. Ο Γιανγκ ήταν αρκετά επιτυχημένος σε αυτό, καθώς απέκτησε πρόσβαση σε ανώτερους πολιτικούς, για παράδειγμα πρώην πρωθυπουργούς».

Το σκάνδαλο κατασκοπείας δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ, η οποία επιδιώκει, όπως γράφει το Politico, να αναθερμάνει σχέσεις της Βρετανίας με την Κίνα ύστερα από χρόνια.

Ο Στάρμερ παραδέχτηκε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του «ανησυχεί για την πρόκληση που θέτει η Κίνα». Ωστόσο, οι υπουργοί του εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να χαρακτηρίσουν την Κίνα ως απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο νέος πρωθυπουργός επιδιώκει να ενισχύσει μια βαθύτερη εμπορική σχέση προκειμένου να ανταποκριθεί στα δικά του εγχώρια σχέδια για ανάπτυξη.

Ο Στάρμερ, τον περασμένο μήνα, έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που συνάντησε προσωπικά τον Σι Τζινπίνγκ από το 2018. Αναμένεται να ακολουθήσουν περισσότερες επισκέψεις υψηλόβαθμων βρετανών αξιωματούχων στο Πεκίνο το 2025.

Οι εξελίξεις έρχονται καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει την εκτίμηση της εξωτερικής  πολιτικής της απέναντι στο Πεκίνο. Οι εργασίες για την αξιολόγηση της σχέσης πρόκειται να περατωθούν στις αρχές του επόμενου έτους. Τη Δευτέρα οι Times ανέφεραν ότι η Κίνα θα αποφύγει να χαρακτηριστεί «χώρα υψηλού κινδύνου» για το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το Reuters ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει γρήγορα στην αναθέρμανση των σχέσεών της με την Κίνα προκειμένου να επικεντρωθεί στις οικονομικές της προτεραιότητες.