Επικαιρότητα

Ο πρεσβευτής της Γερμανίας μόνος στο μνημείο της σφαγής του Διστόμου

Η μοναχική παρουσία του Γενς Πλότνερ φέρνει στο νου την επεισοδιακή τελετή με πρωταγωνιστή τον προκάτοχό του, την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Μανώλη Γλέζο πριν από ένα χρόνο
Protagon Team

Ενας άνθρωπος μόνος μπροστά σε ένα μνημείο, πιθανόν χωρίς επισήμους και άλλο κόσμο γύρω του, ενώ έχει καταθέσει στεφάνι.

Ο γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Γενς Πλότνερ ανέβασε χθες στα κοινωνικά δίκτυα αυτή την φωτογραφία του μπροστά στο μνημείο της σφαγής του Διστόμου.

«Σήμερα ήμουν στο Δίστομο. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκεί από Γερμανούς δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε ποτέ», γράφει στο λιτό μήνυμα που τη συνοδεύει.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, μπροστά από το ίδιο μνημείο, είχε εκτυλιχτεί μία σκηνή που θα θυμόμαστε για χρόνια.

Παρόντες στην επίσημη τελετή που είχε οργανώσει ο δήμος Διστόμου για την επέτειο της σφαγής στις 10 Ιουνίου 1944 από τους Γερμανούς ήταν μεταξύ άλλων ο τότε πρεσβευτής της Γερμανίας Πέτερ Σουφ, ο Μανώλης Γλέζος αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής προσπάθησε να εμποδίσει την κατάθεση στεφάνου από τον πρεσβευτή προκαλώντας αμηχανία και στον ίδιο και στους παριστάμενους αν και κάποιοι την επιδοκίμαζαν.

Η επέμβαση του Μανώλη Γλέζου ήταν απλή αλλά καταλυτική. Σηκώθηκε, πήρε ο ίδιος από το χέρι τον πρεσβευτή για να καταθέσει το στεφάνι στο μνημείο.

Σήμερα όλα αυτά μοιάζουν σαν να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν.