Ο ρώσος πρόεδρος μιλά στη Μόσχα, στο φόρουμ για την ενέργεια | Sergei Ilnitsky/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Πούτιν υποσχέθηκε στους Ευρωπαίους «όσο αέριο θέλουν»

Κερδισμένος από την ενεργειακή κρίση, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια βρίσκονται πίσω από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και ότι, «αυτό που συμβαίνει στις αγορές ενέργειας στην Ευρώπη, είναι μέχρι ενός σημείου, αποτέλεσμα μυωπικών πολιτικών»
Protagon Team

Την ώρα που η Ευρώπη παλεύει με τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου σε άλλες χώρες και μάλιστα να ικανοποιήσει τις ποσότητες που θα ζητήσουν οι εταίροι της.

«Εάν μας ζητήσουν να τις αυξήσουμε και άλλο (τις προμήθειες φυσικού αερίου), είμαστε έτοιμοι να τις αυξήσουμε και άλλο. Τις αυξάνουμε τόσο όσο μας ζητήσουν οι εταίροι μας. Δεν υπάρχει καμία άρνηση. Καμία», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.

«Η Gazprom αύξησε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 10%, ενώ η Ρωσία στο σύνολό της κατά 15%», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στους κινδύνους που υπάρχουν, αν αυξηθεί η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του συστήματος αγωγών της Ουκρανίας, λέγοντας ότι οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες του 80% αν ο αγωγός «σπάσει» και η Ευρώπη τότε θα μείνει χωρίς αυτή την διαδρομή. Τόνισε επίσης ότι, «δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό, που οι εταιρείες μας να αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αιτήματα των εταίρων μας να αυξήσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου, ακόμη και όταν αυτές υπερέβαιναν τις συμφωνηθείσες βάσει συμβολαίων ποσότητες».

Κατά την διάρκεια του διεθνούς φόρουμ για την ενέργεια (ρωσική ενεργειακή εβδομάδα) που πραγματοποιείται στη Μόσχα, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια βρίσκονται πίσω από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει πρόσθετα μέτρα, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σχετικά με τον τρόπο εξισορρόπησης των ενεργειακών αγορών.

Ο Πούτιν είπε ότι η αγορά φυσικού αερίου δεν είναι ούτε ισορροπημένη ούτε προβλέψιμη, ιδίως στην Ευρώπη, αλλά δήλωσε ότι η Ρωσία εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου που έχει συνάψει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τόνισε επίσης, ότι «αυτό που συμβαίνει στις αγορές ενέργειας στην Ευρώπη, είναι μέχρι ενός σημείου, αποτέλεσμα μυωπικών πολιτικών».

Η Ρωσία, που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, θα επιδιώξει την ουδετερότητα του άνθρακα το αργότερο έως το 2060.

«Η Ρωσία στην πράξη θα επιδιώξει την ουδετερότητα του άνθρακα στην οικονομία της. Και στην περίπτωση αυτή θέτουμε συγκεκριμένο στόχο, όχι αργότερα από το 2060», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ακολουθεί την δημοσιογράφο του CNBC, Χάντλεϊ Γκαμπλ, στη σκηνή του διεθνούς φόρουμ της Μόσχας

Απευθυνόμενος στους συνέδρους ο Πούτιν είπε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργηθούν μηχανισμοί μακροπρόθεσμης σταθεροποίησης στην ενεργειακή αγορά υπό το φως της διαμορφωθείσας αυτή τη στιγμή δύσκολης κατάστασης, και να αρχίσει ένας διάλογος στο ζήτημα αυτό χωρίς προκαταλήψεις και κλισέ.

«Αυτή την στιγμή είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε για τους μηχανισμούς εξισορρόπησης της ενεργειακής αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, να ξεκινήσουμε σε αυτό το θέμα έναν ουσιαστικό, εμπεριστατωμένο διάλογο μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενεργειακών πόρων, χωρίς προκαταλήψεις και επιβεβλημένα κλισέ», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα, από τα οποία ευθέως εξαρτάται η λειτουργία των επιχειρήσεων, τον οργανισμών και η ευημερία των νοικοκυριών εκατομμυρίων ανθρώπων και στην Ρωσία και στις χώρες των εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης».

Παράλληλα, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία υπολογίζει τις προσεχείς δεκαετίες να εξασφαλίσει καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε ποσότητες χαμηλότερες από ό,τι στην ΕΕ.

Τέλος, αναμένει πως το υδρογόνο, η αμμωνία και το φυσικό αέριο θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα τα επόμενα χρόνια και δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο ώστε να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.