O Πούτιν και ο δολοφόνος | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS και Αστυνομία Βερολίνου
Επικαιρότητα

Ο Πούτιν θέλει πίσω έναν από τους εκτελεστές του

Το Κρεμλίνο συζητάει με τον Λευκό Οίκο ανταλλαγή αιχμαλώτων ή κρατουμένων. Θέλει να επιστρέψει στη Μόσχα ένας έγκλειστος σε γερμανικές φυλακές δολοφόνος. Οι Αμερικανοί επιδιώκουν την απελευθέρωση του ρεπόρτερ της Wall Street Journal Εβαν Γκέρσκοβιτς και κάποιων στρατιωτικών τους
Protagon Team

Με οίστρο συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών ο οποίος αγαπά το «κόλλημα» στις λεπτομέρειες, επειδή οι αναγνώστες του τις προσπερνούν επιπόλαια αν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην υπόθεση, η Repubblica  έγραψε τα παρακάτω: «Ο Βαντίμ Κρασίκοφ αγαπούσε τα ακριβά ρούχα και τα γρήγορα αυτοκίνητα, την ντόλτσε βίτα. Κανείς, ούτε καν η σύζυγός του, δεν υποψιάστηκε ποτέ ότι ο πρώην βετεράνος του Αφγανιστάν ήταν ένας από τους πιο επικίνδυνους δολοφόνους του Πούτιν». Εισαγωγή, λοιπόν, κατάλληλη για την εκπαίδευση υποψηφίων σεναριογράφων του νέου ψυχροπολεμικού νουάρ.

»Οι δυο τους ζούσαν σε ωραία γειτονιά στη Μόσχα. Ο Κρασίκοφ εκαυχάτο ότι έβγαζε 10.000 δολάρια τον μήνα, χώρια τα μπόνους για τις δουλειές που αναλάμβανε στο εξωτερικό. Αλλάζε τις BMW, τις Porsche και τις Mercedes σαν τα πουκάμισα.Είχε, όμως μια εμμονή με το πλύσιμο των χεριών του. Πέρασε κιόλας δύο χρόνια σε γερμανική φυλακή, καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο στο Τίεργκαρτεν. Η ιστορία του μοιάζει να βγαίνει από μυθιστόρημα του Λε Καρέ, αν και η Γερμανία δεν θέλει πλέον να παίζει τον ρόλο του χώρου όπου Ρώσοι και Αμερικανοί ανταλλάσσουν κρατουμένους».

Κατόπιν αυτών η Repubblica μπήκε στο ψητό, στο ρεπορτάζ της Wall Street Journal που λέει ότι ο Πούτιν θέλει να πάρει πίσω τον εκτελεστή του, τον Κρασίκοφ. «Η Μόσχα επιδιώκει την επιστροφή ενός μυστικού πράκτορα που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία, πιθανώς με αντάλλαγμα τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Εβαν Γκέρσκοβιτς και άλλους, οι οποίοι κρατούνται στη Ρωσία». Ο αμερικανός ρεπόρτερ είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο ως κατάσκοπος, για να χρησιμοποιηθεί στο νέο κατασκοπικό πινγκ πονγκ μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ με αφορμή το Ουκρανικό.

Η WSJ ανέφερε πώς ο Κρασίκοφ, οδηγώντας ποδήλατο, πυροβόλησε πισώπλατα στο πάρκο Τίεργκαρτεν, στο Βερολίνο, κάποιον πρώην αρχηγό τσετσένων ανταρτών και τον ξάπλωσε κατάχαμα. Ακολούθησαν οι βολές στο κεφάλι. Η δολοφονία του Ζεμλιχάν Χανγκοσβίλι, το 2019, έστειλε τον Ρώσο στη φυλακή ως ισοβίτη, κατόπιν δίκης βέβαια. Το αμερικανικό μέσο, επικαλούμενο «πρώην αξιωματούχο της Ευρώπης», ανώνυμο βέβαια, έγραψε ότι ο Πούτιν, ήδη από 2021, διέταξε τον σύμβουλό του για θέματα ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ να διερευνήσει την πιθανότητα ανταλλαγής του φονιά.

Για ορισμένους «Δυτικούς αξιωματούχους», τα ονόματα των οποίων δεν αποκάλυψε η WSJ, η Ρωσία έριξε το όνομα του Κρασίκοφ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περί ανταλλαγής κρατουμένων. Και οι Αμερικανοί, όμως, θα μεταχειριστούν το ρωσικό ενδιαφέρον για αυτόν, ώστε να απελευθερωθούν δικοί τους άνθρωποι που κρατούν οι Ρώσοι. Θέλουν τον βετεράνο των Πεζοναυτών Πολ Γουίλαν και τον Γκέρσκοβιτς. Με την ευκαιρία των διαπραγματεύσεων, οι Δυτικοί θέλουν να πάρουν από τις φυλακές και τον γνωστό ρώσο αντικαθεστωτικό Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι ίδιοι ανώνυμοι «Δυτικοί αξιωματούχοι» ισχυρίζονται ότι οι συνομιλίες περί ανταλλαγής κρατουμένων είναι απρόβλεπτες. Ο 58χρονος σήμερα Κρασίκοφ είχε εμφανιστεί στο Βερολίνο σαν τουρίστας, ονόματι Βαντίμ Σουσλόφ, και με γνήσιο ρωσικό διαβατήριο. Το δικαστήριο που τον καταδίκασε έκρινε ότι είχε πάρει εντολή από το ρωσικό κράτος να σκοτώσει. Η διακρίβωση της πραγματικής του ταυτότητας έγινε κατορθωτή με τη βοήθεια της αστυνομίας του Κιέβου και της πλατφόρμας Bellingcat. Ετσι όλα τα κομμάτια του παζλ μπήκαν στη θέση τους.