Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο του Κιργιστάν Σαντίρ Τζαπάροφ | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ο Πούτιν στο Κιργιστάν – για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας

Είναι το πρώτο ταξίδι του εκτός συνόρων μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψής του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τον περασμένο Μάρτιο, για την παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία
Protagon Team

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε στο Κιργιστάν, στην Κεντρική Ασία, στο πρώτο ταξίδι του μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψής του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η σπάνια αυτή μετακίνηση του Πούτιν εκτός των συνόρων της Ρωσίας, ή των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών στην Ανατολική Ουκρανία, γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ενισχύσει τους δεσμούς του με τα κράτη της κεντρικής Ασίας. 

«Η συνεργασία της Ρωσίας με το Κιργιστάν στον τομέα της ασφάλειας και της τεχνολογίας θα συνεχίσει να ενισχύεται και να επεκτείνεται», είπε ο Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας, Σαντίρ Τζαπάροφ. Οι δύο τους πραγματοποίησαν κοινή επίσκεψη στην αεροπορική βάση Καντ, κοντά στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ. Οι Ρώσοι διατηρούν στρατεύματα στο Κιργιστάν τα τελευταία 20 χρόνια, χρησιμοποιώντας τη χώρα ως πλατφόρμα επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. 

«Αυτή η στρατιωτική βάση συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της αμυντικής ισχύος του Κιργιστάν, καθώς και στη διασφάλιση της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Ασίας», είπε ο Πούτιν.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν τον περασμένο Μάρτιο, για την παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί πλέον να ταξιδέψει στο μεγαλύτερο μέρος της υφηλίου.

Το Κιργιστάν δεν συμμετέχει στο ΔΠΔ, ούτε και η Κίνα, την οποία ο Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες των Times. Στο Κιργιστάν θα παραστεί σε συνάντηση, στο Μπισκέκ, των ηγετών από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, ένα μπλοκ πρώην σοβιετικών χωρών.

Πλούσια σε φυσικό αέριο και άλλους πόρους, η Κεντρική Ασία είναι μια ζώνη αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πολλοί κάτοικοι της Κεντρικής Ασίας –ιδιαίτερα στο Κιργιστάν και το Καζακστάν– είναι κατά του πολέμου της Ουκρανίας, αλλά οι ηγέτες της περιοχής δεν θέλουν να διαρρήξουν τους δεσμούς με τη Ρωσία και έχουν μείνει ως επί το πλείστον σιωπηλοί στο ζήτημα.