Πούτιν - Βούτσιτς την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στο Βελιγράδι | REUTERS/Stoyan Nenov
Επικαιρότητα

Ο Πούτιν στη Σερβία με ατζέντα «βαλκανιονίκη»

Συνομιλίες με τον Βούτσιτς για την πιθανότητα μιας συμφωνίας με το Κόσοβο, δηλώσεις εναντίον της επέκτασης του ΝΑΤΟ - Ο ρώσος πρόεδρος, σε συνεργασία με τον Ερντογάν, θέλει να φέρει τον αγωγό Turkish Stream στο Βελιγράδι
Protagon Team

Στη γειτονιά μας βρίσκεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι.

Το πρόγραμμα του ρώσου προέδρου περιλαμβάνει συνομιλίες με τον σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς για σοβαρότατα θέματα, παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως είναι η πιθανότητα υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου για ανταλλαγή εδαφών.

Οι προσδοκίες του Πούτιν συνοψίζονται στο «δυναμικό παρών» που θα δώσει η Ρωσία στα Βαλκάνια προωθώντας τις ήδη πολύ ισχυρές σχέσεις της με τη Σερβία και εισπράττοντας μέσω του προέδρου της την αγάπη του σερβικού λαού. Μόνιμος στόχος της ρωσικής διπλωματίας, η διατήρηση της επιρροής της σε όλα τα Βαλκάνια.

17 Ιανουαρίου, Βελιγράδι: το σερβικό και το ρωσικό βλέμμα στα… γεγονότα (REUTERS/Kacper Pempel)

«Η πολιτική των ΗΠΑ και ορισμένων άλλων δυτικών κρατών που στοχεύουν στην κυριαρχία τους εδώ παραμένει σοβαρός αποσταθεροποιητικός παράγοντας» δήλωσε ο Πούτιν σε σερβικά Μέσα, απευθυνόμενος σε έναν λαό που ακόμη δεν έχει ξεχάσει τις ΝΑΤΟϊκές βόμβες του 1999.

Με την ευκαιρία, ο ρώσος πρόεδρος διαδήλωσε την ενόχλησή του από την επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, με το Μαυροβούνιο το 2017 και τώρα με τα Σκόπια.

Η σερβική πλευρά δηλώνει ότι επιθυμεί να ισορροπήσει μεταξύ των αντιθέτων έλξεων, της ΕΕ και της Ρωσίας, ως στρατιωτικά ουδέτερη χώρα.

Στην ατζέντα του Πούτιν υπάρχει και η βράβευση του Βούσιτς με το ρωσικό παράσημο του Τάγματος Αλεξάνδρου Νέβσκι.

Αντιπολίτευση και κλακαδόροι
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Βελιγράδι στις 5 Ιανουαρίου (REUTERS/Marko Djurica)
Φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές στο Βελιγράδι στις 17 Ιανουαρίου (REUTERS/Bernadett Szabo)

Η επίσκεψη του Πούτιν, γράφει ο βρετανικός Guardian, έρχεται σε περίοδο μάλλον δύσκολη για τον Βούτσιτς ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες υπέμεινε μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του – τα αιτήματα των πολιτών αφορούσαν το κράτος δικαίου και την ελευθεροτυπία, ωστόσο υπήρξαν και συλλαλητήρια εθνικού χαρακτήρα, όπως εκείνο της πρώτης επετείου από τη δολοφονία του σέρβου πολιτικού Ολιβερ Ιβάνοβιτς στο Κόσοβο.

Ταυτόχρονα υπάρχουν υπόνοιες ότι η «λαϊκή αγάπη» που εισέπραξε ο Πούτιν στους δρόμους του Βελιγραδίου ήταν στημένη από τη σερβική κυβέρνηση – μάλιστα η εφημερίδα Jużne Vesti ισχυρίστηκε ότι για τη θερμή υποδοχή του Πούτιν μεταφέρθηκαν κλακαδόροι από την πόλη Νις.

Η ενεργειακή πολιτική

Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να επενδύσει περίπου 1,4 δισ. δολάρια στις ενεργειακές υποδομές της Σερβίας ώστε να φθάσει εκεί η γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος των συνομιλιών με τον σέρβο ομόλογό του.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom neft, η οποία όπως είπε ως «κύριος επενδυτής της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα της Σερβίας, έχοντας επενδύσει στη θυγατρική της στη Σερβία περίπου 3 δισ. δολάρια προτίθεται να επενδύσει έως το 2025 ακόμη 1,4 δισ. δολάρια.

Ο Πούτιν ομολόγησε ωστόσο ότι «το έργο αυτό το ετοιμάζουμε, θα έλεγα ότι πρακτικά το ξεκινάμε, αλλά σε τελική ανάλυση όλα θα εξαρτηθούν και από άλλες χώρες, και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το πόσο θα είναι σε θέση να υπερασπίσουν τα κυρίαρχα εθνικά τους συμφέροντα στον διάλογο που διεξάγουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ο Πούτιν είπε ακόμη ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική της συνέχισης του αγωγού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Ετσι λοιπόν θα συνεργαστούμε και θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο ρώσος πρόεδρος.