Κάτοικοι του Κιέβου περιμένουν υπομονετικά σε υπόγειο σταθμό κατά τη διάρκεια ρωσικού βομβαρδισμού | REUTERS/Vladyslav Musiienko/File Photo
Επικαιρότητα

O Πούτιν προσπαθεί να κάμψει το ηθικό των Ουκρανών – Νέα χτυπήματα σε πολιτικούς στόχους

Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων κατά ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας από τους Ρώσους ως εκδίκηση για τις πρόσφατες επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων στο πεδίο. Αντί να πολεμά στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία χτυπάει αμάχους, καταγγέλλει ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντίμτρο Κουλέμπα
Protagon Team

Μετρώντας στο πεδίο το ένα πλήγμα μετά το άλλο (τελευταίο και ισχυρότερο, αυτό στη Σεβαστούπολη κατά του ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα), ο Βλαντίμιρ Πούτιν εντείνει τα πυραυλικά χτυπήματα κατά κρίσιμων ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρες πόλεις και μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας. Στόχος, να κάμψει το ηθικό των ουκρανών πολιτών.

Σε ανακοίνωσή της η ουκρανική Προεδρία έκανε λόγο για «μαζική επίθεση» των Ρώσων εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Οι ρώσοι τρομοκράτες για μία ακόμη φορά εξαπολύουν μαζική επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων του ενεργειακού συστήματος σε αρκετές επαρχίες», τόνισε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Κίριλο Τιμοσένκο. «Κάποιοι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα, ενώ άλλοι πέτυχαν τον στόχο τους», πρόσθεσε.

«Ακόμη μια δέσμη ρωσικών πυραύλων έπληξε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας. Αντί να πολεμά στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία πολεμά εναντίον αμάχων», κατήγγειλε από την πλευρά του ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. «Μη δικαιολογείτε αυτές τις επιθέσεις χαρακτηρίζοντάς τες “απάντηση” [για τα χτυπήματα στη Σεβαστούπολη και αλλού]. Η Ρωσία το κάνει αυτό διότι έχει ακόμη πυραύλους και την επιθυμία να σκοτώνει Ουκρανούς», υπογράμμισε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του (δείτε τη κάτω).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ολεγκ Νικολένκο, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ενεργειακές υποδομές στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

«Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για ειρηνευτικές συνομιλίες, ούτε για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Ο μοναδικός στόχος του Πούτιν είναι ο θάνατος και η καταστροφή», ανέφερε.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έγραψε στο Telegram ότι πολλές συνοικίες της ουκρανικής πρωτεύουσας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό μετά τα ρωσικά πλήγματα.

«Μπλακάουτ ξανά στο Κίεβο», γράφει και η δημοσιογράφος Ιλια Πονομαρένκο, χαρακτηρίζοντας έγκλημα πολέμου τις επιθέσεις της Μόσχας κατά πολιτικών υποδομών.