Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει «ψυχολογήσει τον Ντόναλντ Τραμπ εδώ και αρκετό καιρό, ξέρει πώς να τον χειραγωγεί» και εξακολουθεί να τον βλέπει «ως ρωσικό πλεονέκτημα» λέει η πρώην ειδικός του Λευκού Οίκου για τη Ρωσία, Φιόνα Χιλ, σε μια συζήτηση για τον ρώσο πρόεδρο και τον Ρεπουμπλικάνο προεδρικό υποψήφιο.
«Αυτό είναι κυριολεκτικά το ατού [του Πούτιν]» τονίζει η Χιλ στο One Decision Podcast, με παρουσιαστές τη δημοσιογράφο Τζέιν Φέργκιουσον και τον πρώην επικεφαλής της MI6, σερ Ρίτσαρντ Ντίρλοβ, όταν ερωτάται αν πιστεύει ότι ο ρώσος πρόεδρος, που είχε βαλτώσει στον πόλεμο στην Ουκρανία, ποντάρει σε νίκη του Τραμπ επί του Τζο Μπάιντεν τον επόμενο χρόνο και επιστροφή του στην εξουσία.
Η Χιλ προσθέτει: «Η προσδοκία ότι ο Τραμπ θα επιστρέψει είναι κάτι καλό για τον Πούτιν – μπορεί να παίξει με αυτό. Μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως ένα είδος προειδοποίησης, να τρομάξει τους Ουκρανούς, τους Ευρωπαίους, τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Πούτιν είναι αρκετά σίγουρος, δεδομένων των εμπειριών του με τον Τραμπ στο παρελθόν, ότι ο δεύτερος θα προσπαθήσει γρήγορα να επιλύσει τον πόλεμο στην Ουκρανία προς όφελος του ρώσου προέδρου».
«Και, ξέρετε, προφανώς, ο Πούτιν είχε ψυχολογήσει τον Τραμπ εδώ και αρκετό καιρό, ξέρει πώς να τον χειραγωγεί, ήταν πολύ καλός στην τέχνη της κολακείας με τον Τραμπ» εξηγεί η Χιλ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. «Βλέπει τον Τραμπ ως στρατηγικό πλεονέκτημα για τη Ρωσία, από πολλές απόψεις».
Από το 2017 έως το 2019, επί Τραμπ, η Χιλ ήταν ανώτερη σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο. Βρέθηκε τελικά στο προσκήνιο ως μάρτυρας κατηγορίας κατά την πρώτη παραπομπή του από το Κογκρέσο, όταν προσπάθησε να εκβιάσει την Ουκρανία για βρωμιές που θα χρησιμοποιούσε εναντίον της οικογένειας του αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν.
Το 2013 η Χιλ δημοσίευσε το άρθρο «Ο κύριος Πούτιν: Πράκτορας στο Κρεμλίνο» – μια μελέτη που έλαβε πολλά εγκώμια. Αν και απέκτησε ευρεία φήμη στους κύκλους εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον, η Φιόνα Χιλ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη βορειοανατολική Αγγλία, φοιτώντας πρώτα στο πανεπιστήμιο St. Andrews στη Σκωτία, πριν ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Harvard.
Ο Τζο Μπάιντεν ηγείται ενός παγκόσμιου συνασπισμού για την υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά η αμερικανική χρηματοδότηση για το Κίεβο επί του παρόντος τελεί υπό αναστολή στο αμερικανικό Κογκρέσο, με τους Ρεπουμπλικανούς που παραμένουν πιστοί στον Τραμπ να απαιτούν σκληρά μέτρα μετανάστευσης ως αντάλλαγμα για την έγκριση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας.
Την Τετάρτη, ο ιστότοπος Punchbowl News, που κάνει ρεπορτάζ στο Καπιτώλιο, σημείωσε την «αυξανόμενη πτέρυγα απομονωτισμού» του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ιδίως μετά την εκλογή του Μάικ Τζόνσον, συμμάχου του Τραμπ, ως προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Η Ουάσινγκτον έχει παγώσει ως προς το ζήτημα της Ουκρανίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Χιλ ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν αισθάνεται όλο και πιο έντονα ότι θα βρει την ευκαιρία να τερματίσει τον πόλεμο υπέρ του. «Εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μου έχουμε ήδη αντιληφθεί μικρές ενδείξεις ότι η Ρωσία επιδιώκει να διερευνήσει εάν οι ΗΠΑ και η Δύση είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν» λέει η Χιλ.
Προσθέτει ότι αυτό υποδηλώνει πως η Ρωσία θα ήθελε να δει τον πόλεμο να ολοκληρώνεται, αλλά πάντα με τους όρους του Πούτιν: «Χωρίς καμία επιστροφή εδαφών, με τη δυνατότητα άσκησης πίεσης στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα, και σίγουρα χωρίς καμία κουβέντα για πολεμικές αποζημιώσεις».
Πρόεδρος του βρετανικού πανεπιστημίου του Ντάραμ πλέον, η Χιλ είναι επίσης μέλος του συμβουλίου εποπτών στο Harvard και ανώτερη συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσινγκτον. Το 2021 δημοσίευσε τα απομνημονεύματά της με τίτλο «Δεν Υπάρχει Τίποτα για Εσένα Εδώ», που έλαβαν θετικές κριτικές και ώθησαν τον Τραμπ να την αποκαλέσει «μια βαρετή εκπρόσωπο του βαθέως κράτους με ωραία προφορά».
Ο… επίδοξος δικτάτορας –σύμφωνα με τα λεγόμενά του– Τραμπ επαινεί τακτικά τον Πούτιν και άλλους αυταρχικούς ηγέτες. Στο Νιου Χάμσαϊρ την περασμένη εβδομάδα, είπε στους υποστηρικτές του: «Ο Πούτιν λέει ότι η πολιτικά υποκινούμενη δίωξη του πολιτικού του αντιπάλου από τον Μπάιντεν είναι καλοδεχούμενη από τη Ρωσία, επειδή δείχνει τη σαπίλα του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, το οποίο δεν μπορεί πια να προσποιείται ότι δίνει μαθήματα δημοκρατίας».
Η Χιλ σημειώνει στο One Decision ότι επειδή ο Τραμπ «μπορεί να γίνει εξαιρετικά απρόβλεπτος, ο Πούτιν μάλλον πρέπει να πορευθεί πολύ προσεκτικά – στην πραγματικότητα να μην τον προσβάλει και να μη διασχίσει τις διαχωριστικές γραμμές, καθώς ο Τραμπ ενεργεί πάντα με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον του».
Αλλά, προσθέτει, «ο Πούτιν είναι αρκετά σίγουρος ότι μπορεί να πυροδοτήσει πολιτιστικούς πολέμους, τόσο στις ΗΠΑ όσο και παντού. Και μόνο με μια μικρή επιδέξια χρήση των επιχειρήσεων πολιτικής επιρροής και προπαγάνδας, μπορεί να σπρώξει καταστάσεις που κινούνται ήδη προς την κατεύθυνσή του, ακόμα πιο κοντά του».
«Σε κάθε περίπτωση, όλα όσα λένε οι υποστηρικτές του ή ο ίδιος ο Τραμπ για το NATO [έχει απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμμαχία], για την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, για τις διεθνείς υποθέσεις, για την Ουκρανία, για όλα όσα συμβαίνουν στο Καπιτώλιο και για τον Πούτιν είναι για τον ρώσο πρόεδρο ένα σημάδι ότι σύντομα και πάλι θα στραφούν όλα προς την κατεύθυνσή του, προς όφελός του» καταλήγει η Χιλ.