Οι πρώτες δηλώσεις από τη σημαντική τριμερή συνάντηση της Τεχεράνης μεταξύ των Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εμπραχίμ Ραΐσι έγιναν γνωστές αργά το βράδυ της Τρίτης 19 Ιουλίου και είχαν ενδιαφέρον.
Ο ρώσος πρόεδρος μίλησε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τα ουκρανικά σιτάρια και ευχαρίστησε τον τούρκο ομόλογό του επειδή «μεσολάβησε» στο θέμα αυτό. «Θέλω να σας ευχαριστήσω για τις διαμεσολαβητικές σας προσπάθειες, για το γεγονός ότι προτείνατε την Τουρκία ως πεδίο των διαπραγματεύσεων για τα προς εξαγωγή, μέσω του Ευξείνου Πόντου, τρόφιμα και δημητριακά» είπε ο Πούτιν στον Ερντογάν. Το συγκεκριμένο χωρίο αναφέρεται αυτολεξεί σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Χάρη στη μεσολάβησή σας, σημειώσαμε πρόοδο. Ολα τα θέματα δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη, αυτό είναι αλήθεια, όμως υπάρχει κινητικότητα, και αυτό είναι καλό» προσέθεσε.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ερντογάν, ο Πούτιν αναφέρθηκε και σε «πολλά θέματα» που αφορούν τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Σύρια, όπως επίσης και «στο άλλο σημαντικό θέμα», στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Είναι γεμάτη η ατζέντα μας, και χαίρομαι που σας βλέπω» είπε ο Πούτιν στον «σουλτάνο».
Από πλευράς του, ο Ερντογάν προτίμησε το ψητό από το σιτάρι: υποστήριξε ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG προσπαθεί να διχάσει τη Συρία με τη στήριξη ξένων δυνάμεων και ότι θα ήταν προς όφελος του συριακού λαού «να την ξεφορτωθεί». Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι η Τουρκία βλέπει πως η Ρωσία και το Ιράν κατανοούν τις ανησυχίες της σε ό,τι αφορά την ασφάλειά της, όμως «τα λόγια δεν αρκούν». Πρόσθεσε ότι ο αγώνας της Τουρκίας εναντίον της YPG και άλλων πολιτοφυλακών θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως του ποιος τις στηρίζει.
«Αυτό που αναμένουμε από τη Ρωσία και το Ιράν είναι η στήριξή τους απέναντι στην τρομοκρατία» επέμεινε, αφού αναφέρθηκε στις κυριότερες κουρδικές ομάδες που δρουν στη Βορειοανατολική Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, εκεί δηλαδή όπου ο ίδιος απειλεί ότι θα εισβάλει. Για την Τουρκία, υπογράμμισε ο Ερντογάν η YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας και του Ιράν.
Σε ό,τι αφορά το Συριακό, ο ιρανός πρόεδρος είπε ότι στηρίζει πολιτική λύση. Ο Ραΐσι ανέφερε τα ακόλουθα: «Η τύχη της Συρίας πρέπει να αποφασιστεί από τον λαό της, χωρίς ξένες παρεμβάσεις. Η παράνομη παρουσία των κατοχικών αμερικανικών δυνάμεων αποσταθεροποιεί τη Συρία. Η ισχυρή παρουσία του συριακού στρατού θα βοηθήσει να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας».
Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτες του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ζήτησε να ενισχυθεί η συνεργασία της Τεχεράνης με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πούτιν: «Η συνεργασία, μακροπρόθεσμα, του Ιράν με τη Ρωσία είναι πολύ επωφελής για τις δύο χώρες. Υπάρχουν συμφωνίες και συμβάσεις μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως» είπε.
Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, ο Χαμενεΐ είπε ότι «ο πόλεμος είναι ένα σκληρό και δύσκολο γεγονός και το Ιράν δεν χαίρεται καθόλου όταν υποφέρουν απλοί άνθρωποι». Η συνέχεια της ιδιόμορφης τριμερούς θα δείξει ποια είναι τα περιθώρια επικοινωνίας μεταξύ της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, καθώς φαίνεται ότι έχουν αποκλίνουσες απόψεις στα μείζονα.