10 Μαρτίου, Μόσχα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιχειρηματολογεί στη Δούμα για την αναγκαιότητα των συνταγματικών αλλαγών | REUTERS/Evgenia Novozhenina
Επικαιρότητα

Ο Πούτιν μεθοδεύει τη συνέχιση της προεδρικής θητείας του

Με τη βοήθεια της παλιάς αστροναύτισσας Βαλεντίνας Τερέσκοβα, μιας «ηρωίδας του Διαστήματος» της σοβιετικής εποχής, και μέσω συνταγματικών αλλαγών, ο «τσάρος» δηλώνει σε όλον τον πλανήτη ότι δεν σκοπεύει να αποχωριστεί το Κρεμλίνο
Protagon Team

Η θητεία του εν ενεργεία ρώσου προέδρου λήγει το 2024, ωστόσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένος να σταματήσει να κυβερνά τη Ρωσία, και για αυτόν τον λόγο μεθοδεύει τη συνέχιση της θητείας του μέσω συνταγματικών αλλαγών.

Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η 83χρονη «κοσμοναύτισσα» (αστροναύτισσα) της Σοβιετικής Ενωσης, είναι ο άνθρωπος που εκλήθη να προτείνει από του βήματος της Δούμας τον «μηδενισμό» των απαγορευτικών όρων που αφορούν την επανεκλογή προέδρου.

Κατά τα ισχύοντα, ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν μπορεί να υπηρετήσει περισσότερο από δύο διαδοχικές θητείες.

Ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία επί μία εικοσαετία, πότε ως πρωθυπουργός και πότε ως πρόεδρος. Η μέθοδος που χρησιμοποιεί τώρα για να διαιωνίσει τη νομή της αφορά τη διενέργεια «δημόσιας ψηφοφορίας», στις 22 Απριλίου, με αντικείμενο την επικύρωση μέσω της λαϊκής ψήφου των προτεινομένων συνταγματικών αλλαγών.

Η Τερέσκοβα (δίπλα), η πρώτη σοβιετική «κοσμοναύτισσα» και, πλέον, η πιο ένθερμη υποστηρίκτρια του Πούτιν, «κατέβασε» τις σχετικές τροπολογίες στη Δούμα. Ο προαναφερθείς «μηδενισμός» σημαίνει ότι θα καταργηθεί ο περιορισμός για οποιοδήποτε πρόσωπο, για κάθε πολίτη, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού προέδρου. Ετσι σε όλους θα επιτραπεί η συμμετοχή και σε μελλοντικές εκλογές, «ανοικτές και ανταγωνιστικές, βεβαίως» όπως είπε στην ομιλία του και ο ίδιος ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος υπέβαλε, εντελώς απρόσμενα κατά τον περασμένο Ιανουάριο, σχέδια συνταγματικών αλλαγών. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η πρόταση για μεταβίβαση ορισμένων εξουσιών από την προεδρία στο κοινοβούλιο. Στην εισήγησή του στη Δούμα υπογράμμισε ότι «η ισχυρή προεδρία είναι απολύτως απαραίτητη», ωστόσο φρόντισε να προσθέσει ότι «η Δούμα πρέπει να αποκτήσει ευρύτερες εξουσίες». Ξεκαθάρισε και τον στόχο του: οι αλλαγές γίνονται ώστε «να ενισχύσουμε την κυριαρχία, τις παραδόσεις και τις αξίες μας σε έναν κόσμο που έρχεται αντιμέτωπος με θεμελιώδεις αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και νέων προκλήσεων, όπως η ψηφιακή τεχνολογία και οι κορονοϊοί»…

Τον δημοκρατισμό του, πάντως, τον τόνισε ο Πούτιν: «Μακροπρόθεσμα η Ρωσία χρειάζεται την εγγύηση ότι τα διάφορα πρόσωπα στην εξουσία μπορούν να αλλάζουν τακτικά», μάλιστα σε ένα πλαίσιο δεδομένο, «με εκλογές ανοιχτές και ανταγωνιστικές».

Κατά τη θέση του Πούτιν, τον τελικό λόγο για τις όποιες αλλαγές (και για τον χρόνο της προεδρικής θητείας) θα έχει το Συνταγματικά Δικαστήριο: «Η υλοποίηση της πρότασης είναι εφικτή υπό έναν όρο: το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί ότι μια τέτοια αναθεώρηση δεν αντιτίθεται στις αρχές του Συντάγματος».

Η Κρατική Δούμα ενέκρινε την Τρίτη 10 Μαρτίου το νομοσχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση.