Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίζεται στο ρωσικό Σύνταγμα για μια ακόμη 6ετη θητεία στην ηγεσία της Ρωσίας | Sputnik/Alexander Kazakov/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Πούτιν λέει ότι έχει ιερό καθήκον να κυβερνά τη Ρωσία

Η πέμπτη θητεία του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο επισημοποιήθηκε την Τρίτη με την ορκωμοσία του. Όσο εκείνος είναι πρόεδρος στη Ρωσία, οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει πέντε προέδρους και το Ηνωμένο Βασίλειο επτά πρωθυπουργούς...
Protagon Team

Το πρωί της Τρίτης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν περπάτησε στο κόκκινο χαλί που οδηγεί στην Αίθουσα του Θρόνου του Αγίου Ανδρέα, στο παλάτι του Κρεμλίνου, για να ορκιστεί και επισήμως πρόεδρος της Ρωσίας. Είναι μια διαδρομή που θα μπορούσε να κάνει και με κλειστά μάτια αφού έχει ορκιστεί ήδη άλλες τέσσερις φορές.

Η πρώτη φορά ήταν τον Μάιο του 2000 και τότε ο Πούτιν είχε δεσμευθεί, να «διατηρήσει και να αναπτύξει τη δημοκρατία», να «φροντίσει τη Ρωσία». Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά, όπως αναφέρει το BBC, ο ηγέτης του Κρεμλίνου περιορίζει τη δημοκρατία στο εσωτερικό της χώρας του και φιμώνει κάθε αντίλογο. Στο εξωτερικό, συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, έχοντας απέναντι τη διεθνή κοινότητα.

Την Τρίτη είπε: «Είμαστε ενωμένος και σπουδαίος λαός. Μαζί θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, θα πραγματοποιήσουμε όλα τα σχέδιά μας και μαζί θα νικήσουμε». Και πρόσθεσε πως είναι «ιερό καθήκον» του να κυβερνά τη Ρωσία των 140 εκατομμυρίων ανθρώπων!

Κρεμλίνο 7 Μαΐου 2024. Ο Πούτιν περπατά στο κόκκινο χαλί για να ορκιστεί ενώπιον 2.500 προσκεκλημένων / Sputnik/Artyom Geodakyan/Pool via REUTERS

«Στις δύο πρώτες θητείες του, ο Πούτιν σταθεροποίησε τη χώρα του πολιτικά και την έκανε ξανά φερέγγυα. Η ρωσική οικονομία και το σύστημα είχαν καλύτερες επιδόσεις από οποιαδήποτε άλλη φορά. Στη συνέχεια όμως, και με αποκορύφωμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πούτιν έγινε από πραγματιστής, ιμπεριαλιστής», σχολιάζει στο BBC η Φιόνα Χιλ, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Με την τρέχουσα θητεία του, ο Πούτιν θα συμπληρώσει 30 χρόνια στην εξουσία και οι διεθνείς σχολιαστές μιλούν πλέον για έναν νέο -ισμό στη Ρωσία: τον Πουτινισμό.

«Θα έλεγα ότι ο Πουτινισμός είναι μια ακόμη ενσάρκωση του Σταλινισμού. Ο Πούτιν συμπεριφέρεται σαν Στάλιν, υιοθετώντας ανάλογες πρακτικές ενώ είναι έτοιμος να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το φυσικό του τέλος», λέει επίσης στο BBC ο Αντρέι Κολέσνικοφ, από το Carnegie Russia Eurasia Center του Βερολίνου.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, είναι μια πρόκληση για τη Δύση το πώς θα αντιμετωπίσει τον συνεχώς εντεινόμενο αυταρχισμό του ρώσου ηγέτη που συμπεριφέρεται ως «ένας σύγχρονος τσάρος… με πυρηνικά όπλα»…

Ο ίδιος ο Πούτιν είπε κατά την ορκωμοσία του ότι η Ρωσία δεν αποκλείει τον διάλογο με τη Δύση, όμως αυτός πρέπει να γίνεται επί ίσοις όροις.

Οι απουσίες από την ορκωμοσία και η διαμαρτυρία της Ναβάλναγια

Στην τελετή της ορκωμοσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν υπήρξαν πολλές παρουσίες -συνολικά 2.500 προσκεκλημένοι- αλλά και ηχηρές απουσίες. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και μια σειρά από χώρες της Ευρώπης δεν εκπροσωπήθηκαν, σε μια συμβολική κίνηση που δείχνει την αντίθεσή τους με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία ζήτησε να μην αναγνωριστεί ο Πούτιν ως νόμιμος πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο Πούτιν εξελέγη με συντριπτικό ποσοστό άνω του 87% αλλά με «θολή»εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, και χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο.

Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η τελετή ορκωμοσίας, η Γιούλια Ναβάλναγια -σύζυγος του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε τον Φεβρουάριο σε φυλακή στον ρωσικό Αρκτικό κύκλο – δημοσιοποίησε ένα βίντεο στο οποίο αποκαλεί τον Πούτιν «ψεύτη, κλέφτη, δολοφόνο».  «Με εκείνον στο τιμόνι, η χώρα μας δεν θα έχει ούτε ειρήνη, ούτε ανάπτυξη, ούτε ελευθερία. Σε κάθε μία από τις θητείες του, η κατάσταση επιδεινώνεται και είναι τρομακτικό να φανταστούμε τι θα συμβεί όσο ο Πούτιν παραμένει στην εξουσία», λέει η ίδια.

Την ίδια στιγμή στη Χάγη διοργανώθηκε διαδήλωση κατά του Πούτιν και του Πολέμου στην Ουκρανία, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν ότι ο ρώσος πρόεδρος πρέπει να πάει φυλακή

Μια εγκατάσταση που απεικονίζει τον πρόεδρο Πούτιν με ματωμένα χέρια και χειροπέδες στήθηκε στη Χάγη, την ώρα της ορκωμοσίας του στο Κρεμλίνο. /REUTERS/Piroschka van de Wouw