Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνάντησε τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι στο Κρεμλίνο την Τετάρτη, μία ημέρα πριν τη σύνοδο | Sputnik/Alexei Danichev/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Πούτιν κάλεσε τους αφρικανούς ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη αλλά δεν πήγαν ούτε οι μισοί

Αλλοι σαφώς ταγμένοι υπέρ της Δύσης και άλλοι έξαλλοι για την διακοπή της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών: οι 26 από τους 43 επικεφαλής των αφρικανικών κρατών απέχουν από τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας - Αφρικής
Protagon Team

Η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας – Αφρικής ξεκίνησε την Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να υπόσχεται στους λίγους αφρικανούς ηγέτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ότι η Ρωσία είναι σε θέση να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών στην Αφρική, τις οποίες ο ίδιος διέκοψε την περασμένη εβδομάδα απειλώντας με λιμό μεγάλο τμήμα της ηπείρου.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να αρχίσει να προμηθεύει σιτηρά δωρεάν σε έξι αφρικανικές χώρες τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, συγκεκριμένα στην Μπουρκίνα Φάσο, την Ζιμπάμπουε, το Μάλι, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Ερυθραία.

Σε αυτές τις χώρες, ο Πούτιν δεσμεύθηκε ότι θα στέλνει 25.000-50.000 τόνους στην καθεμία.

Παρόλες τις υποσχέσεις όμως, ο ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι ούτε οι μισές χώρες της αφρικανικής ηπείρου δεν έδειξαν ενδιαφέρον για τη σύνοδο, κάτι που όπως επισημαίνουν οι Times, αποτελεί ταπείνωση για τον Πούτιν, ο οποίος προσπαθεί όσο μπορεί να δείξει ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν τον έχουν απομονώσει από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Ομως, πολλοί ηγέτες πήραν το μέρος της Δύσης και άλλοι δεν έκρυψαν την οργή τους για την διακοπή των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, την οποία αποφάσισε μονομερώς το Κρεμλίνο.

Μόλις 17 από τους 43 αφρικανούς ηγέτες παρευρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη με αρκετές ηχηρές απουσίες, όπως της Νιγηρίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Κένυας, ο πρόεδρος της οποίας δήλωσε ότι η διακοπή της συμφωνίας για τα σιτηρά είναι «μαχαιριά στην πλάτη» για το Κέρας της Αφρικής, που έχει πληγεί από την ξηρασία με αποτέλεσμα να πεινάνε εκατομμύρια άνθρωποι.

Ανεμίζουν τα πανό της συνόδου κορυφής στην Αγία Πετρούπολη – REUTERS/Anton Vaganov

Τα τελευταία χρόνια, το Κρεμλίνο έχει επεκτείνει την επιρροή του στην Αφρική με στρατιωτικές συμφωνίες, μερικές φορές με αντάλλαγμα ορυκτά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία υπάρχουν σε αφθονία σε πολλές αφρικανικές χώρες.

Για τον Πούτιν πάντως, η σύνοδος είναι πολύ σημαντική για αυτό και σχεδιάζει να συναντηθεί μεμονωμένα με κάθε έναν από τους αφρικανούς ηγέτες που παρευρίσκονται στη σύνοδο, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Στην διήμερη συγκέντρωση μετέχουν βέβαια οι δικτάτορες του Μάλι και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, οι πιο στενοί σύμμαχοι του Πούτιν στην ήπειρο, οι οποίοι βασίζονται στους μισθοφόρους του Πριγκόζιν για να παραμείνουν στην εξουσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι το έργο της Ομάδας Βάγκνερ στην Αφρική θα συνεχιστεί παρά την αποτυχημένη της ανταρσία.

Οι δύο ηγέτες με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη σύνοδο είναι οι πρόεδροι της Αιγύπτου και της Νότιας Αφρικής.

Στο πρόγραμμα βρίσκεται επίσης μια συζήτηση σχετικά με την «προστασία» των δικαιωμάτων των παιδιών, υπό την προεδρία της Μαρία Λβόβα-Μπελόβα, της ρωσίδας υπεύθυνης για το παιδομάζωμα εκατοντάδων χιλιάδων ουκρανών ανηλίκων και την αναγκαστική μεταφορά τους στη Ρωσία.

Στην πρώτη διάσκεψη κορυφής Ρωσίας-Αφρικής το 2019, ο Πούτιν υποσχέθηκε να διπλασιάσει το εμπόριο της Ρωσίας με την ήπειρο μέσα σε πέντε χρόνια, σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Αντ’ αυτού, έχει «κολλήσει» στα 18 δισ. δολάρια τον χρόνο, ενώ η Μόσχα προσφέρει λιγότερο από 1% των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων και σχεδόν καμία ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Κάμερον Χάντσον, πρώην αξιωματούχος της CIA και συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στις ΗΠΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά στους Times, ότι «αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή και για την Αφρική και για τον Πούτιν στις σχέσεις τους», καθώς πολλοί είναι απογοητευμένοι από τη Μόσχα.