Ο Πούτιν αύξησε έως και 10 χρόνια τη μέγιστη ηλικία των εφέδρων, με σκοπό να στείλει μεσόκοπους και γέροντες στην Ουκρανία. Αυτό έγραψαν οι λονδρέζικοι Times, σχολιάζοντας τον νέο νόμο που υπερψήφισε η πρόσφατα η ρωσική Βουλή.
Σύμφωνα με αυτόν, λοιπόν, όσοι Ρώσοι έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική θητεία τους στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, θεωρούνται έφεδροι μέχρι την ηλικία των 55 ετών. Το προηγούμενο ηλικιακό όριο ήταν τα 45 έτη.
Οσοι, δε, από τους εφέδρους τυγχάνουν υψηλόβαθμοι, παραμένουν στη διάθεση της υπηρεσίας μέχρι να συμπληρώσουν το 70ό έτος της ηλικίας. Το προηγούμενο ηλικιακό όριο ήταν τα 65 έτη.
Την αύξηση των ηλικιακών ορίων διαθεσιμότητας στους εφέδρους οι Βρετανοί την απέδωσαν στις μεγάλες απώλειες που έχουν οι Ρώσοι στα μέτωπα της Ουκρανίας: «Τουλάχιστον 47.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τότε που το Κρεμλίνο ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά ρωσικών media της αντιπολίτευσης».
Και συνέκριναν την κατάσταση με τη σοβιετική εποχή: «Ο αριθμός αυτός είναι τρεις φορές υψηλότερος από τις απώλειες που υπέστη η Σοβιετική Ενωση στον δεκαετή πόλεμο της στο Αφγανιστάν. Παρά ταύτα η Ρωσία ισχυρίζεται ότι μόλις 6.000 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία».
Επίσης, οι Βρετανοί σχολίασαν τα δημογραφικά στοιχεία: «Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά δεδομένα, ο πόλεμος έχει επιδεινώσει τη δημογραφική κρίση της Ρωσίας, με τα ποσοστά γεννήσεων να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ανέλαβε ο Πούτιν την εξουσία, πριν από 23 χρόνια».