Οκτακόσιες οκτώ ημέρες, ή δύο χρόνια, δύο μήνες και 18 ημέρες: τόσος χρόνος πέρασε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία —και τώρα, με τον πόλεμο σε μια κρίσιμη καμπή και το μέτωπο σε πολλαπλά αδιέξοδα, τόσο για τους επιτιθέμενους Ρώσους όσο και για τους αμυνόμενους Ουκρανούς, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχωρά σε μια αναδόμηση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.
Το βράδυ της Κυριακής, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Σεργκέι Σοϊγκού, μακροχρόνιος σύμμαχος του ρώσου προέδρου απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ως υπουργός Άμυνας.
«Με προεδρικό διάταγμα, ο Σεργκέι Σοϊγκού απαλλάχθηκε από τη θέση του ως υπουργός Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ορίστηκε ως γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και δεξί χέρι του Πούτιν.
Οπως έγινε γνωστό, ο Πούτιν όρισε ως νέο υπουργό Αμυνας τον Αντρέι Μπελούσοφ, έναν οικονομολόγο, ο οποίος ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Θεωρητικά πρόκειται για προαγωγή του Σοϊγκού, αλλά πολλοί είναι οι αναλυτές που κάνουν λόγο για «καρατόμηση» του υπουργού Αμυνας, σε αυτόν τον «ανασχηματισμό» που έκανε ο Πούτιν, σχεδόν δύο μήνες μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του στην προεδρία της Ρωσίας.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η κατά τα φαινόμενα απομάκρυνση από τον στενό κύκλο του Κρεμλίνου, ενός ανθρώπου-κλειδί και θεωρούμενου ως Νο2 στην πυραμίδα της ρωσικής εξουσίας: σύμφωνα με το CNN, o Νικολάι Πατρούσεφ, παλαιός γνώριμος του Πούτιν και πρώην διευθυντής της FSB —της διάδοχης υπηρεσίας της σοβιετικής KGB— έφυγε από το Συμβούλιο Ασφαλείας και κατά τα λεγόμενα του Πεσκόφ θα αναλάβει «μια άλλη δουλειά», χωρίς να διευκρινιστεί ποια.
Οσον αφορά στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο Πούτιν πρότεινε να παραμείνει ο Σεργκέι Λαβρόφ, o οποίος είναι επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας από τον Μάρτιο του 2004!
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, ο Πούτιν διόρισε για ακόμα μία φορά στη θέση του πρωθυπουργού τον Μιχαήλ Μισούστιν.
Ο Μισούστιν είναι ένας τεχνοκράτης, που βοήθησε τον Πούτιν να αντεπεξέλθει με τις ανάγκες της εισβολής στην Ουκρανία και τις οικονομικές προκλήσεις που προκάλεσαν οι δυτικές κυρώσεις.