Ενα μπρούντζινο άγαλμα του «Σιδηρού Φέλιξ» Ντζερζίνσκι, του αδίστακτου ιδρυτή της σοβιετικής μυστικής αστυνομίας και αρχιτέκτονα της Ερυθράς Τρομοκρατίας, που ακολούθησε την επανάσταση του 1917, αποκαλύφθηκε έξω από το αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας.
Ο Ντζερζίνσκι, όπως μαρτυρά και το επίθετό του, ήταν πολωνός αριστοκράτης ο οποίος ενστερνίστηκε τις αρχές της επανάστασης και βοήθησε να τεθούν τα θεμέλια του συστήματος εξουσίας του Στάλιν. Σήμερα, είναι ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα για τους ρώσους αντιφρονούντες, αλλά ο απόλυτος ήρωας των κατασκόπων του Πούτιν.
Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το 1989, το άγαλμα του Ντζερζίνσκι στην Πολωνία γκρεμίστηκε και όταν κατέρρευσε και η Σοβιετική Ενωση το 1991 το πλήθος διάλυσε και το μνημείο του, το οποίο βρισκόταν έξω από το αρχηγείο της KGB στη Μόσχα, σύμφωνα με τον Guardian.
Ο Φέλιξ, όμως, τώρα επανέρχεται δριμύτερος. Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), η οποία διαδέχθηκε τη διαβόητη Πρώτη Γενική Διεύθυνση της KGB, έκανε τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου έξω από τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας, στη νότια Μόσχα.
«Συνάδελφοι, το γλυπτό μπροστά στο οποίο στεκόμαστε είναι ένα μικρότερο αντίγραφο του διάσημου μνημείου του Ντζερζίνσκι, το οποίο είχε εγκαινιαστεί στην πλατεία Λουμπιάνκα στη Μόσχα το 1958», είπε ο Ναρίσκιν στην επέτειο των γενεθλίων του Ντζερζίνσκι.
«Ο ίδιος είχε πει ότι μόνο ένας άνθρωπος με κρύο κεφάλι, ζεστή καρδιά και καθαρά χέρια μπορεί να γίνει αξιωματικός ασφαλείας. Τα λόγια του αυτά έχουν γίνει μια σημαντική ηθική κατευθυντήρια γραμμή για αρκετές γενιές υπαλλήλων των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας μας», συμπλήρωσε.
Το νέο άγαλμα μοιάζει πράγματι πολύ με εκείνο που κάποτε βρισκόταν στην πλατεία Λουμπιάνκα. Και στα δύο, ο Ντζερζίνσκι είναι όρθιος, κοιτάζοντας μπροστά και φοράει ένα μακρύ παλτό, με το χέρι του στη μία τσέπη.
Για ορισμένους Ρώσους, η επιστροφή του Ντζερζίνσκι σε ένα δημόσιο βάθρο είναι ένδειξη του κλίματος καταστολής που επικρατεί στη Ρωσία εν καιρώ πολέμου, αλλά και του βαθμού στον οποίο η χώρα έχει εγκαταλείψει τη μετασοβιετική στροφή της προς τα δυτικά.
Ο Ντζερζίνσκι, απόλυτα πιστός στον Λένιν, βοήθησε στη δημιουργία της επαναστατικής κυβέρνησης χρησιμοποιώντας αδίστακτες τακτικές: τη βάναυση δίωξη των αντιπάλων ή οποιουδήποτε υποψιαζόταν ότι ήταν αντίπαλος.
Ως επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας του Λένιν και στη συνέχεια του Στάλιν από το 1917 έως το θάνατό του το 1926, ο Ντζερζίνσκι ηγήθηκε της εκστρατείας εκφοβισμού, συλλήψεων, βίας και εκτελέσεων που έγινε γνωστή ως «Ερυθρά Τρομοκρατία».
Ιδρυσε την Πανρωσική Εκτακτη Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Αντεπαναστάσεως και του Σαμποτάζ παρά το Συμβούλιο Λαϊκών Επιτρόπων της ΡΣΟΣΔ, γνωστή ως Τσεκά, η οποία επιδόθηκε σε ένα κύμα συνοπτικών εκτελέσεων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, προτού την αναδιοργανώσει σε Κρατική Πολιτική Διεύθυνση (GPU) και στη συνέχεια Κοινή Κρατική Πολιτική Διεύθυνση (OGPU).
Οι λειτουργίες της OGPU μεταφέρθηκαν αργότερα στο NKVD, το Λαϊκό Επιτροπείο Εσωτερικών Υποθέσεων. Η KGB, όπου ο Πούτιν εργαζόταν κάποτε ως κατάσκοπος, ήταν διάδοχος αυτών των οργανώσεων. Η σημερινή Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) είναι ο κύριος διάδοχος της KGB.
Είναι τέτοια η διαρκής επιρροή της Τσεκά που ακόμη και στη σύγχρονη Ρωσία, ορισμένοι κατάσκοποι εξακολουθούν να αυτοαποκαλούνται Τσεκιστές.