Για τον βρετανικό Τύπο είναι «το πιο θανατηφόρο όπλο στον κόσμο». Για τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένα όπλο που καμία άλλη χώρα δεν έχει – ένας διηπειρωτικός πύραυλος νέας γενιάς, που μπορεί να ξεφύγει από κάθε αντιπυραυλική συστοιχία, ακόμα και την πιο εκλεπτυσμένη.
Εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία λοιπόν, ο κόσμος εισήλθε στην εποχή του Sarmat, του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, στου οποίου τη δοκιμαστική εκτόξευση προχώρησε τη Μ. Τετάρτη η Ρωσία, στη βάση του Πλεσέτσκ, στην περιοχή του Αρχαγκέλσκ. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρακολούθησε την εκτόξευση μέσω οθόνης —έτσι τον έδειξαν τα πλάνα που μετέδωσε η ρωσική TV και οι προσεκτικές φωτογραφίες που δημοσίευσε ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Κρεμλίνου.
Ηταν μια έκπληξη, μια τρομακτική έκπληξη, για τη διεθνή κοινότητα αυτή η πυραυλική δοκιμή; Από τις ΗΠΑ επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις όποιες ανησυχίες.
Η Ρωσία είχε ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για μια «δοκιμή ρουτίνας» που δεν συνιστά «απειλή» για την Ουάσινγκτον ή τους συμμάχους της.
Η Ρωσία «ενημέρωσε καταλλήλως» την Ουάσινγκτον για τη δοκιμή, όπως ορίζουν οι υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συνθήκες για τα πυρηνικά και επομένως δεν ήταν «έκπληξη» για το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.
Όμως σε κάθε περίπτωση αυτή η προσθήκη ενός νέου πυραύλου στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, εν μέσω μάλιστα ενός άτυπου παγκόσμιου πολέμου που έχει προκληθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν μπορεί παρά να θεωρείται μια κλιμάκωση.
Ο ίδιος ο Πούτιν έσπευσε να θριαμβολογήσει ότι καμία άλλη χώρα δεν διαθέτει «κάτι ανάλογο» του πυραύλου αυτού, περιγράφοντας τον ως ένα όπλο νέας γενιάς και πολύ μεγάλου βεληνεκούς.
«Είναι πραγματικά ένα μοναδικό όπλο που θα ενισχύσει το στρατιωτικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεών μας, που θα εγγυηθεί την ασφάλεια της Ρωσίας απέναντι στις εξωτερικές απειλές και θα αναγκάσει εκείνους που προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας με επιθετική ρητορική να το σκεφτούν δύο φορές», είπε με νόημα ο ρώσος πρόεδρος.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος πέμπτης γενιάς Sarmat είναι ικανός να ξεφύγει «από όλα τα σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα».
Σε ένα βίντεο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ δήλωσε ότι η εκτόξευση έγινε στις 15.12 (ώρα Μόσχας) από το πεδίο δοκιμών του Πλεσέτσκ, στην περιφέρεια του Αρχαγκέλσκ. Ο πύραυλος πέτυχε έναν στόχο σε ένα άλλο πεδίο, αυτό της Κούρα, στη χερσόνησο της Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, που απέχει 5.000 χιλιόμετρα.
«Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των δοκιμών, ο Sarmat θα ενταχθεί στις στρατηγικές ρωσικές δυνάμεις», πρόσθεσε ο Κονασένκοφ.
Ο Sarmat πήρε το όνομά του από έναν νομαδικό λαό, τους Σαρμάτες, που κατά την αρχαιότητα κατοικούσαν στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ανάμεσα στη σημερινή Ρωσία και την Ουκρανία.
Ο πύραυλος έχει βάρος πάνω από 200 τόνους και θεωρείται ισχυρότερος από τον προκάτοχό του, τον Voievoda, που έχει βεληνεκές 11.000 χιλιομέτρων.
Το 2019 ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι ο Sarmat «πρακτικά δεν έχει όρια όσον αφορά το βεληνεκές» και ότι «είναι ικανός να πλήξει στόχους διασχίζοντας τον βόρειο και τον νότιο Πόλο».