Πούτιν, Σι και διερμηνείς στο υπόστεγο: ένα τσαγάκι είναι ό,τι πρέπει για να πάνε τα φαρμάκια κάτω | Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Πούτιν επείγεται, αλλά ο Σι φοβάται τις ΗΠΑ

Στο μικροσκόπιο το ταξίδι στου ρώσου προέδρου στο Πεκίνο. Το Κρεμλίνο θέλει μεγαλύτερη ενίσχυση σε στρατιωτικό υλικό, όμως ο κινέζος πρόεδρος δεν μπορεί, ούτε θέλει, να διακινδυνεύσει το εμπόριό του με τη Δύση
Protagon Team

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσγειώθηκε στο Πεκίνο αχάραγα, διέσχισε στα γρήγορα την κινεζική πρωτεύουσα με την τεθωρακισμένη λιμουζίνα του Aurus Senat, μήκους 6,5 μέτρων, και έφθασε στην πλατεία Τιενανμέν. Μπροστά από τη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού τον υποδέχθηκε ο Σι Τζινπίνγκ. Επεσαν 21 κανονιοβολισμοί, παρήλασαν στρατιωτικά αγήματα, έγιναν όσα έπρεπε για να φανεί ότι ο «τσάρος» δεν είναι μόνος στον κόσμο, παρά την απομόνωση που του έχουν επιβάλει οι Δυτικοί.

Η παραπάνω «κινηματογραφική» περιγραφή, του στυλ μικρές λεζάντες σε μικρά καρέ,  ανήκει στον ανταποκριτή της Corriere della Sera στο Πεκίνο. Στη μακροσκελέστατη κοινή δήλωση των 7.000 λέξεων, έγραψε ο Γκουίντο Σαντεβέκι, ξεχωρίζει η υπόσχεση των δύο φίλων να αντιταχθούν από κοινού στις πιέσεις των ΗΠΑ, τις οποίες θεωρούν «εχθρικές και καταστροφικές» για την οικονομία και την ειρήνη. Ηταν επίδειξη ιδεολογικής αδελφοσύνης, όμως τώρα ο Πούτιν χρειάζεται και υλική βοήθεια για να συνεχίσει τον πόλεμο.

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έχουν φθάσει σε αξία τα 240 δισ. δολάρια, ποσόν που σε ποσοστό 90% διακανονίζεται σε γιουάν και ρούβλια, όπως καυχήθηκε ο «τσάρος». Οι διεθνείς οικονομολόγοι παρατηρούν, συνέχισε ο ανταποκριτής, ότι το κινεζικό νόμισμα κυριαρχεί στο 70% του διμερούς εμπορίου, ενώ ακόμη και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας είναι πλέον μειοψηφικός εταίρος.

Ο Πούτιν επείγεται. Προσπαθεί να εδραιώσει τις επιτυχίες του στο πεδίο των μαχών προτού οι δυνάμεις του Κιέβου λάβουν τα νέα όπλα που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ. Ο Ρώσος έτρεξε στον Σι για να μάθει πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει ο φίλος του, όχι μόνο πολιτικά αλλά και ως υποστηρικτής της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας.

Ο Κινέζος επανέλαβε ότι το Πεκίνο ονειρεύεται ειρήνη και σταθερότητα στην Ευρώπη, αλλά ποτέ δεν καταδίκασε την επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και έχει βοηθήσει τη ρωσική οικονομία που υποφέρει από εμπάργκο. Ο Σι, ωστόσο, δεν μπορεί, ούτε επιθυμεί, να γκρεμίσει τις εμπορικές γέφυρες με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Και τούτο διότι οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αποφέρουν στην κινεζική βιομηχανία 427 δισ. δολάρια ετησίως και οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ενωσης 550 δισ. δολάρια. Ετσι είναι προσεκτικός στο παιχνίδι του, σε αντίθεση με τον Πούτιν.

Υπάρχει μία πτυχή των διμερών σχέσεων που αφορά αγοραπωλησία κινεζικού τεχνολογικού υλικού για διπλή χρήση, πολιτική και στρατιωτική. Αυτό το υλικό επιτρέπει στη ρωσική πολεμική βιομηχανία να αναπληρώνει πυραύλους, τανκς και αεροσκάφη που χάνονται στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε το παιχνίδι και απειλεί να επιβάλει κυρώσεις όχι μόνο στις κινεζικές εταιρείες που προμηθεύουν το υλικό, αλλά και στις τράπεζες του Πεκίνου που διαχειρίζονται τις συναλλαγές.

Ο Πούτιν έφερε μαζί του τον νέο υπουργό Αμυνας Αντρέι Μπελούσοφ, έναν οικονομολόγο που έχει καλλιεργήσει εξαιρετικές επαφές με τους Κινέζους, και ο διορισμός του είναι επίσης απόδειξη αυτής της τακτικής που στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της στρατιωτικής παραγωγής.

Στη ρωσική αντιπροσωπεία ήταν επίσης ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο υπουργός Οικονομικών και ο διευθυντής των υπηρεσιών οικονομικού ελέγχου. Ολοι οι άνθρωποι που ξέρουν να εισάγουν και να εξάγουν, μετακινώντας χρήματα με τη μέγιστη διακριτικότητα, κατέληξε ο Σαντεβέκι.