Τα πάντα σχολίασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Από τη «λανθασμένη» σοβιετική εισβολή στην Πράγα το 1968 μέχρι τη δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ο Πούτιν, ένα mea culpa και ο «αδικημένος» Τραμπ

Σε μακροσκελή συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό παρουσιαστή στο πλαίσιο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, ο ρώσος πρόεδρος έθιξε έναν αξιοσημείωτο αριθμό θεμάτων
Protagon Team

Εθιξε πληθώρα θεμάτων, αλλά το κύριο μήνυμα του Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν πως, σε γενικές γραμμές, όλα βαίνουν καλώς, τόσο για τη Ρωσία όσο και για τον ίδιο. Ο ρώσος πρόεδρος βρέθηκε στην ιδανική σκηνή για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο: στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ, το οποίο θεσπίστηκε το 2015 ως άμεση απάντηση στις πρώτες κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εισβολή στο Ντονμπάς και την προσάρτηση της Κριμαίας, και με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στη ρωσική Απω Ανατολή από όλες τις μεγάλες όμορες χώρες.

Ο Πούτιν παρέστη αυτοπροσώπως στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Απω Ανατολής του Βλαδιβοστόκ, όπου διεξάγεται κάθε Σεπτέμβριο το φόρουμ. Αλλά αυτή τη φορά δεν περιορίστηκε στο να εκφωνήσει έναν λόγο που είχε γραφτεί εκ των προτέρων. Εδωσε επίσης μια μακροσκελή συνέντευξη σε τηλεοπτικό παρουσιαστή, οι ερωτήσεις του οποίου, παρότι μάλλον προσυμφωνημένες, έθιξαν έναν αξιοσημείωτο αριθμό θεμάτων.

Τέθηκαν, για παράδειγμα, ερωτήματα «εμπορικής» φύσεως, με τον ρώσο πρόεδρο να επιδιώκει με τις απαντήσεις του να πείσει τους πιθανούς ξένους επενδυτές για το πόσο βολική και συμφέρουσα είναι η Ρωσία από αυτή την άποψη, παρά τον υψηλότατο πληθωρισμό και την κατρακύλα του ρουβλίου – «δεν νομίζω ότι υπάρχουν εντελώς ανυπέρβλητα προβλήματα ή δυσκολίες σε αυτό το σημείο» ανέφερε σχετικά. Σημείωσε επίσης ότι επιθυμεί οι ρωσικές μάρκες να αναδειχθούν περισσότερο ανά την υφήλιο, αλλά και πως οι κρατικοί αξιωματούχοι της Ρωσίας θα πρέπει στο μέλλον να χρησιμοποιούν οχήματα ρωσικής κατασκευής.

Ο ρώσος πρόεδρος προέβη και σε ένα ιδιότυπο «mea culpa» σχετικά με την εισβολή των σοβιετικών αρμάτων μάχης το 1956 στην Ουγγαρία και το 1968 στην (τότε) Τσεχοσλοβακία. «Eχουμε εδώ και καιρό αναγνωρίσει ότι αυτό το κομμάτι της πολιτικής της Σοβιετικής Ενωσης ήταν λάθος και δεν πέτυχε τίποτε άλλο παρά να κλιμακώσει τις εντάσεις» είπε, επαναλαμβάνοντας έτσι μια θέση που είναι εδώ και καιρό γνωστή. Στη συνέχεια, όμως, επισήμανε ότι «η εξωτερική πολιτική μιας χώρας δεν πρέπει να έρχεται σε άμεση αντίθεση με τα συμφέροντα άλλων κρατών», κάτι εν μέρει αποκαλυπτικό όσον αφορά τις σκέψεις του για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

O Βλαντίμιρ Πούτιν μιλάει στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ, στις 12 Σεπτεμβρίου (Photo by Contributor/Getty Images)

Ο πόλεμος αυτός, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν πρόκειται να τερματιστεί σύντομα. «Οταν τόσο το προσωπικό όσο και οι εξοπλισμοί και τα πυρομαχικά βρεθούν κοντά στο μηδέν, (οι Ουκρανοί) θα επιδιώξουν να παύσουν τις εχθροπραξίες, υποστηρίζοντας ότι μιλούν για διαπραγματεύσεις εδώ και πολύ καιρό, αλλά θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις συνομιλίες μόνο για να κερδίσουν χρόνο, να αναπληρώσουν πόρους και να αποκαταστήσουν τις μαχητικές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεών τους».

Ανέφερε ακόμα πως η Ουκρανία θα πρέπει πρώτα να καταργήσει το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε πέρυσι και απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. «Επειτα θα δούμε τι θα συμβεί» πρόσθεσε απροσδιόριστα ο ρώσος πρόεδρος, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Ρωσία εργάζεται ήδη για την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων, που θα βασίζονται σε «νέες αρχές της Φυσικής».

Ερωτηθείς για τις ΗΠΑ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αντικείμενο «πολιτικής δίωξης» και αυτό καταδεικνύει τη «σήψη» του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, «το οποίο δεν θα έπρεπε να υποστηρίζει ότι μπορεί να δίνει μαθήματα δημοκρατίας σε άλλους». Οπως αναφέρουν οι New York Times σε ανάλυσή τους, υποστηρίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ (ο οποίος έχει εκφράσει εδώ και καιρό τον θαυμασμό του για τον ρώσο πρόεδρο και έχει συμβάλει στην ενίσχυση μιας αρκετά μεγάλης φιλορωσικής ομάδας εντός του κόμματός του), ο Πούτιν ενδέχεται να θέλησε να κλείσει το μάτι στους Ρεπουμπλικανούς, συμμεριζόμενος την άποψη που έχουν πολλοί εξ αυτών, αλλά και ο ίδιος ο Τραμπ, όσον αφορά τη δίωξή του.

Ωστόσο, επιφανή στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, περιλαμβανομένων και εσωκομματικών αντιπάλων του Τραμπ στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα, επέκριναν τις δηλώσεις του Πούτιν. Για παράδειγμα, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, είπε ότι τα σχόλια του ρώσου προέδρου για τον Τραμπ ήταν στην πραγματικότητα μια ψήφος υπέρ του αντιπάλου του. «Είναι καλό που ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισημοποίησε την υποστήριξή του – και δεν αποτελεί έκπληξη ότι υποστηρίζει έναν άλλον αυταρχικό πολιτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ομως ο επικεφαλής του Κρεμλίνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, δεδομένου ότι «είναι απίθανο να αλλάξει η αντιρωσική πολιτική των ΗΠΑ», καθώς «βλέπουν τη Ρωσία ως υπαρξιακό και μόνιμο αντίπαλο, ή ακόμα και εχθρό, και ενσταλάζουν αυτή την ιδέα στα κεφάλια των απλών Αμερικανών».

Σχετικά με την στροφή του προς την Ασία, σημείωσε πως επιταχύνθηκε από τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βάλουν φρένο στη ρωσική οικονομία, ενώ, θέλοντας να καταδείξει πόσο ανίσχυρη είναι η Δύση, ειρωνεύτηκε τις απόπειρές της να ανακόψει την πορεία προσέγγισης του Πεκίνου με τη Μόσχα, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουν σε «ένα πρωτόγνωρο επίπεδο» οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας.

Ολα, λοιπόν, βαίνουν καλώς, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ο ρωσικός λαός στηρίζει τον πρόεδρό του, όπως αποδεικνύουν οι 270.000 άνδρες που κατετάγησαν τους προηγούμενους επτά μήνες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. «Οι άνδρες μας, γνωρίζοντας τι τους περιμένει στο μέτωπο, εξακολουθούν να το κάνουν συνειδητά και οικειοθελώς για να υπερασπιστούν την πατρίδα» είπε ο Πούτιν.

Ερωτούμενος, τέλος, αν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2024, έτος προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, αρκέστηκε να αναφέρει ότι «σύμφωνα με τον νόμο, το κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει (για τις προεδρικές εκλογές) μέχρι το τέλος του έτους. Οταν ληφθεί η απόφαση, θα ανακοινωθεί η ημερομηνία των εκλογών και τότε θα μιλήσουμε».