Πούτιν και Καντίροφ: ο ρώσος πρόεδρος έκανε στρατηγό του ρωσικού στρατού τον τσετσένο ηγέτη | Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Πούτιν έκανε στρατηγό τον τσετσένο πολέμαρχο Καντίροφ

Τιμητική προαγωγή του ανθρώπου που πρότεινε χρήση τακτικών πυρηνικών στην Ουκρανία, την ίδια ώρα που στα πολεμικά μέτωπα σημειώνονται και νέες απώλειες εδαφών για τους Ρώσους
Protagon Team

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, σύμμαχος του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και πλειοδότης σε πολεμικές ιαχές, δήλωσε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου ότι του απονεμήθηκε ανώτερος βαθμός στον ρωσικό στρατό. Ο Καντίροφ, λοιπόν, έγινε στρατηγός σε χρονική συγκυρία δύσκολη για τη Ρωσία στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας. Την είδηση έδωσαν οι Moscow Times.

Ο 46χρονος τσετσένος πολέμαρχος δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή είναι «τεράστια τιμή» στο πρόσωπό του και ότι ενημερώθηκε «προσωπικώς» από τον Πούτιν: «Ο πρόεδρος της Ρωσίας μού απένειμε τον βαθμό του στρατηγού» σημείωσε ο Καντίροφ στο Telegram. «Αυτό συνιστά προαγωγή για εμένα». Ο βαθμός του στρατηγού είναι ο τρίτος υψηλότερος βαθμός διοίκησης στη ρωσική στρατιωτική ιεραρχία.

Ο διορισμός του Καντίροφ στον βαθμό του στρατηγού έγινε καθώς ο ουκρανικός στρατός απώθησε τις δυνάμεις της Μόσχας από τμήματα περιοχών τις οποίες η Ρωσία μόλις ανακήρυξε «ρωσικές για πάντα». Σημειώνεται ότι στις μάχες επί ουκρανικού εδάφους πολεμούν και τσετσενικές μονάδες, οι οποίες πρωταγωνίστησαν στα πολεμικά επεισόδια της Μαριούπολης (εργοστάσιο «Αζοφστάλ», κ.α.).

Ο Καντίροφ έλαβε τον βαθμό του στρατηγού του ρωσικού στρατού λίγες ημέρες αφ’ ότου παρότρυνε τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα, δηλαδή χαμηλής απόδοσης πυρηνικά, στην Ουκρανία. Είχε προηγηθεί η ανάκτηση από πλευράς Ουκρανών εδαφών στα βορειοανατολικά. Μάλιστα ο Καντίροφ είχε δηλώσει ότι θα στείλει και τους τρεις γιους του στο μέτωπο, τρεις εφήβους ηλικίας κάτω των 16 ετών.