Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι παρακολούθησε αποσπάσματα του πρώτου τηλεοπτικού ντιμπέιτ για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και εξακολουθεί να στηρίζει τον Τζο Μπάιντεν, παρά την όχι και τόσο καλή επίδοση του αμερικανού προέδρου.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης ποιος από τους δύο υποψηφίους για την προεδρία τα πήγε καλύτερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης και εάν η προτίμησή του προς τον Μπάιντεν είχε αλλάξει, ο Πούτιν είπε: «Τίποτα δεν έχει αλλάξει», γράφουν οι Times.
Ο ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε: «Δεν ξέραμε τι θα μπορούσε να συμβεί; Εμείς ξέραμε». Ερωτηθείς για το αν παρακολούθησε μεγάλο μέρος της συζήτησης, ο Πούτιν είπε: «Είδα κάποια σημεία, αλλά είμαι πολυάσχολος».
Ο Πούτιν είπε ότι δεν έδωσε πολλή προσοχή στην κριτική που ασκήθηκε στις ΗΠΑ για την εμφάνιση του Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι δεν πήρε αψήφιστα τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι θα μπορούσε να φέρει γρήγορα ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Το γεγονός ότι ο κ. Τραμπ, ως υποψήφιος πρόεδρος, λέει ότι είναι έτοιμος και θέλει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη», είπε ο ρώσος ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. (SCO) στην Αστάνα του Καζακστάν.
Ο Πούτιν, για τον οποίο η χρήση της λέξης «πόλεμος» είναι ασυνήθιστη, καθώς το Κρεμλίνο προτιμά τον ευφημισμό «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζει» τις συγκεκριμένες προτάσεις του Τραμπ για παύση των εχθροπραξιών. «Αυτό, φυσικά, είναι το βασικό ερώτημα», είπε.
Τον Μάιο του περασμένου έτους, ο Τραμπ είπε: «Πεθαίνουν Ρώσοι και Ουκρανοί. Θέλω να σταματήσουν να πεθαίνουν. Και θα το κάνω. Θα το κάνω σε 24 ώρες».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ είπε επίσης: «Αν είχαμε έναν πραγματικό πρόεδρο, έναν πρόεδρο που θα σεβόταν ο Πούτιν, οι Ρώσοι δεν θα είχαν εισβάλει ποτέ στην Ουκρανία».
Ωστόσο, ο Βασίλι Νεμπένζια, πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι «η ουκρανική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί σε μια μέρα».
Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν τω μεταξύ, προκάλεσε τον Τραμπ να αποκαλύψει το γενικό του σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, λέγοντας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg στο Κίεβο: «Αν ο Τραμπ ξέρει πώς να τελειώσει αυτόν τον πόλεμο, θα πρέπει να μας το πει σήμερα. Εάν υπάρχουν κίνδυνοι για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, εάν χάσουμε την κυριαρχία μας, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για αυτό, θέλουμε να μάθουμε».
Ο Πούτιν είπε ότι ο διάλογος με την Ουάσιγκτον θα καταστεί δυνατός μόνο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, προσθέτοντας: «Πρέπει να περιμένουμε». Υποστήριξε ότι το Κρεμλίνο ήταν πρόθυμο να συζητήσει με τις ΗΠΑ, αλλά προκειμένου να συμβεί αυτό, χρειάζεται «καλή θέληση».
Οι δηλώσεις του έγιναν αφότου ο ίδιος και ο κινέζος πρόεδρος Σι χαιρέτισαν την αυξανόμενη πολιτική, οικονομική και αμυντική συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, για την οποία ο Πούτιν είπε ότι είναι η πρώτη γραμμή μιας «δίκαιης παγκόσμιας τάξης» που θα αντιμετωπίσει τη Δύση.
«Ο πολυπολικός κόσμος έχει γίνει πραγματικότητα», είπε ο Πούτιν. «Ολο και περισσότερες χώρες υποστηρίζουν μια δίκαιη παγκόσμια τάξη πραγμάτων και είναι έτοιμες να υπερασπιστούν σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματα και τις παραδοσιακές αξίες τους».
Ο Σι προειδοποίησε για τη «νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» της Δύσης και είπε: «Τα μέλη της SCO θα πρέπει να εδραιώσουν την ενότητα και από κοινού να αντιταχθούν στις εξωτερικές παρεμβάσεις».
Ο Πούτιν είπε τον περασμένο μήνα ότι ένα νέο ευρασιατικό σύμφωνο ασφαλείας θα πρέπει να προσπαθήσει να απομακρύνει κάθε εξωτερική στρατιωτική παρουσία από την περιοχή στην οποία κυριαρχούν η Ρωσία και η Κίνα. Η Μόσχα και το Πεκίνο προσπαθούν να ασκήσουν επιρροή στην κεντρική Ασία, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή, πλούσια σε υδρογονάνθρακες και άλλους πόρους, που και οι δύο χώρες θεωρούν ως το κατώφλι τους.
Αν και η Λευκορωσία, γείτονας και σύμμαχος της Ρωσίας, εντάχθηκε στο SCO την Πέμπτη 4 Ιουλίου, αρκετά μέλη της ομάδας δεν έχουν υποστηρίξει ανοιχτά τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, παρά τις προτροπές του. Το Καζακστάν, η Κίνα και η Ινδία τάχθηκαν υπέρ ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ, τον Μάιο του περασμένου έτους, που αναφερόταν στην «επιθετικότητα» της Ρωσίας κατά της Γεωργίας και της Ουκρανίας.
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ουκρανία είχε απορρίψει, «με απευθείας εντολές από το Λονδίνο», τις προτεινόμενες συμφωνίες με τη Ρωσία σχετικά με ειρηνευτική διευθέτηση, που συζητήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2022. Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, χαρακτήρισε την κατηγορία «απόλυτη ανοησία».
Μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της SCO, αποκαλύφθηκε ότι ο Βίκτορ Ορμπαν αναμένεται να επισκεφθεί τον Πούτιν στη Ρωσία την Παρασκευή 5 Ιουλίου, λίγες ημέρες αφότου ο ούγγρος πρωθυπουργός πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία εν καιρώ πολέμου. Ο Ορμπαν, ο οποίος τώρα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έχει συχνά καθυστερήσει τη βοήθεια της Ευρώπης που προορίζεται για το Κίεβο.
Αντιδρώντας στο ταξίδι, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έγραψε στο X/Twitter ότι «η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνεργαστεί με τη Ρωσία για λογαριασμό της ΕΕ», τονίζοντας ότι «η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος» και «η Ουκρανία είναι το θύμα».