Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επαίνεσε τον «θαρραλέο» Ντόναλντ Τραμπ επειδή συμπεριφέρθηκε «σαν άντρας» μετά από την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, και χαιρέτισε την υπόσχεσή του να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, στα πρώτα του σχόλια για τη νίκη του Ρεπουμπλικανού.
Ο ρώσος πρόεδρος συνεχάρη επίσης τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ και είπε ότι θα ήταν πρόθυμος να συνομιλήσει μαζί του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πούτιν είχε συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν το 2020 έναν ολόκληρο μήνα μετά τις εκλογές, επισημαίνουν οι Times.
«Η συμπεριφορά του την ώρα της απόπειρας κατά της ζωής του, μου έκανε εντύπωση. Οι άνθρωποι δείχνουν ποιοι είναι σε εξαιρετικές περιστάσεις. Εδώ ο άνθρωπος αποκαλύπτεται. Και έδειξε τον εαυτό του, κατά τη γνώμη μου, με πολύ σωστό τρόπο, θαρραλέα. Σαν άντρας», είπε ο Πούτιν, μιλώντας σε φόρουμ στο Σότσι, την πόλη της Μαύρης Θάλασσας.
Ο ίδιος είπε επίσης ότι οποιαδήποτε νέα συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, θα πρέπει να περιλαμβάνει το βρετανικό και το γαλλικό οπλοστάσιο.
Η υπάρχουσα συνθήκη πυρηνικών όπλων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον πρόκειται να λήξει σε 15 μήνες.
«Αξίζει, τουλάχιστον, προσοχή σε όσα ειπώθηκαν [από τον Τραμπ] για την επιθυμία αποκατάστασης των σχέσεων με τη Ρωσία και τη συμβολή στον τερματισμό της ουκρανικής κρίσης», πρόσθεσε. Ωστόσο, τόνισε ότι μια φιλοδυτική Ουκρανία θα ήταν πάντα απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.
Τόνισε επίσης, ότι ο Τραμπ δεν μπόρεσε να εφαρμόσει όλες τις πολιτικές που ήθελε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, επειδή είχε περιοριστεί από τους δικούς του αξιωματούχους.
«Φαινόταν ότι τον κυνηγούσαν από όλες τις πλευρές, δεν του επέτρεπαν να κουνηθεί. Φοβόταν να κάνει ένα βήμα αριστερά, δεξιά, να πει μια επιπλέον λέξη. Δεν ξέρω τι θα γίνει τώρα», είπε.
Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εντός 24 ωρών» αναγκάζοντας τον Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να «προχωρήσουν σε συμφωνία».
Εχει απειλήσει να σταματήσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία εάν το Κίεβο αρνηθεί να διαπραγματευτεί.
Προειδοποίησε επίσης τη Ρωσία ότι θα αυξήσει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, εκτός εάν συμφωνήσει να σταματήσει την εισβολή.
Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν θα ενδώσει ποτέ στις πιέσεις, αλλά ότι η Μόσχα είναι «ανοιχτή» σε συζητήσεις.
«Είναι άχρηστο να μας ασκούν πίεση. Αλλά είμαστε πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με πλήρη συνεκτίμηση των αμοιβαίων θεμιτών συμφερόντων. Το ζητούσαμε και καλούμε όλους τους συμμετέχοντες», είπε.
Ο Πούτιν είπε τον Μάιο ότι το Κρεμλίνο θα ακυρώσει την εισβολή του μόνο εάν η Ουκρανία παραχωρήσει τις τέσσερις περιοχές στα ανατολικά και νότια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που δεν ελέγχει ο ρωσικός στρατός.
Απαίτησε επίσης από την Ουκρανία να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και από τη Δύση να καταργήσει όλες τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Δεν έδωσε καμία ένδειξη χθες ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να μετριάσει ή να προσαρμόσει αυτές τις απαιτήσεις.
Νωρίτερα, ένας σύμβουλος του Τραμπ είπε ότι ένας τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος, θα μπορούσε να είναι να υποσχεθεί το Κίεβο ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 20 χρόνια.
Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία θα συνεχίσει να λαμβάνει αμερικανικά όπλα για να προφυλαχθεί από μια νέα ρωσική εισβολή, ενώ και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 1.200 χιλιομέτρων, που θα ελέγχεται από ειρηνευτικές δυνάμεις.
Το μέλος της ομάδας του Τραμπ είπε στη Wall Street Journal ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική δύναμη δεν θα περιλαμβάνει αμερικανικά στρατεύματα ή δυνάμεις από διεθνείς οργανισμούς που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, όπως ο ΟΗΕ.
«Δεν στέλνουμε Αμερικανούς και γυναίκες για να διατηρήσουν την ειρήνη στην Ουκρανία. Και δεν το πληρώνουμε. Βάλτε τους Πολωνούς, τους Γερμανούς, τους Βρετανούς και τους Γάλλους να το κάνουν», είπε ο σύμβουλος.
Η ιδέα είναι απίθανο να γίνει δεκτή στη Μόσχα, σημειώνουν οι Times, ειδικά την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο μέτωπο.
«Οι δυτικές ειρηνευτικές δυνάμεις αποκλείονται. Αυτοί δεν θα ήταν ειρηνευτικές δυνάμεις, αλλά ένα ένοπλο σώμα, συμμαχικό με την Ουκρανία και εχθρικό προς τη Ρωσία», απάντησε ο Φιόντορ Λουκιάνοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας, το οποίο συμβουλεύει το Κρεμλίνο.
Ο Βολοντίμιρ Φεσένκο, ένας εξέχων ουκρανός πολιτικός αναλυτής, είπε ότι η κυβέρνηση του Ζελένσκι προετοιμαζόταν για τη νίκη του Τραμπ και για αυτό δεν υπήρχε «πανικός».
Αν και δεν υπήρχε προοπτική η Ουκρανία να παραχωρήσει επίσημα εδάφη στη Ρωσία, το Κίεβο θα ήταν έτοιμο «να παγώσει» τις γραμμές του μετώπου, είπε. «Δεν υπάρχει άλλη καλή επιλογή. Μόνο χειρότερη».
Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι ότι ο Πούτιν δεν θα συμφωνήσει σε αυτό. Το μέτωπο θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και από τις δύο πλευρές και θα είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσουμε σε αυτό. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν σχετικά γρήγορα. Αλλά δεν θα υπάρξει γρήγορο ή ακόμη περισσότερο, επιτυχημένο αποτέλεσμα».
Ο Εβγκένι Ποπόφ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Πούτιν και παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης, είπε πως υποψιάζεται ότι οι όροι του Τραμπ για κατάπαυση του πυρός, θα ήταν απαράδεκτοι για τη Ρωσία. «Αμφιβάλλω ότι αυτό θα είναι μια καλή συμφωνία για εμάς, ότι αυτές θα είναι καλές συνθήκες για τη Ρωσία. Αμφιβάλλω πολύ αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να αναγκάσει τον Πούτιν να κάνει οτιδήποτε. Ο πόλεμος θα τελειώσει με τους όρους μας».