Θεριστική μηχανή σε σιτοχώραφο της Ουκρανίας. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι εμποδίζουν την εξαγωγή σιτηρών, αλλά ο Πούτιν το αρνείται | REUTERS/Valentyn Ogirenko
Επικαιρότητα

Ο Πούτιν αρνείται ότι εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια

«Οι εταίροι μας έκαναν πολλά λάθη και τώρα ψάχνουν τον αποδιοπομπαίο τράγο», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος, προειδοποιώντας, παράλληλα, πως «η κατάσταση θα επιδεινωθεί» λόγω των κυρώσεων της Δύσης στα ρωσικά λιπάσματα
Protagon Team

Επιχείρηση επίρριψης ευθυνών για τα προβλήματα που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά τροφίμων στη Μόσχα κατήγγειλε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αρνούμενος, παράλληλα, ότι η χώρα του εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

«Οι εταίροι μας έκαναν πολλά λάθη και τώρα ψάχνουν τον αποδιοπομπαίο τράγο», υποστήριξε ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κατάσταση θα επιδεινωθεί επειδή οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει κυρώσεις στα λιπάσματά μας» ενώ η αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων «δεν έχει καμία σχέση» με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οπως μετέδωσε το Reuters, ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε, μάλιστα, ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εξάγει τα σιτηρά της από τα λιμάνια που ελέγχει, όπως η Οδησσός. Το ουκρανικό σιτάρι θα μπορούσε επίσης να εξαχθεί μέσω Ρουμανίας και Πολωνίας, ακόμη και μέσω της Λευκορωσίας, εφόσον αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της χώρας αυτής, πρόσθεσε.

Επέμεινε, δε, ότι η Μόσχα δεν μπλοκάρει τις εξαγωγές και επεσήμανε ότι είναι έτοιμη να «εγγυηθεί» την ασφάλειά τους μέσω των λιμανιών της Αζοφικής Θάλασσας.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1 την Παρασκευή 3 Ιουνίου, στο Σότσι | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Μόσχας, η Ουκρανία θα μπορούσε να προχωρήσει σε εξαγωγή 5 εκατομμυρίων τόνων σιταριού και 7 εκατ. τόνων καλαμποκιού. Οσον αφορά τις ρωσικές εξαγωγές σιταριού, αυτές θα αυξηθούν στα 50 εκατομμύρια τόνους, είπε ο Πούτιν.

Τον Μάιο, πάντως, ο ένοικος του Κρεμλίνου είχε υποστηρίξει ότι θα συμβάλλει στην επίλυση της επισιτιστικής κρίσης – για την οποία σειρά χωρών και Οργανισμών λαμβάνουν πρωτοβουλίες, μεταξύ αυτών η ΕΕ και η Τουρκία – εφόσον αρθούν οι σε βάρος του κυρώσεις (περισσότερα εδώ).

Το Κίεβο, από την πλευρά του, έχει κατηγορήσει τη Ρωσία όχι μόνο για τον αποκλεισμό των λιμανιών της αλλά και για κλοπή των σιτηρών στις περιοχές που έχει καταλάβει – το 20% του ουκρανικού εδάφους σύμφωνα με σχετική εκτίμηση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Πέμπτη.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε την Τετάρτη και ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος απηύθυνε έκκληση να επιτραπούν ξανά οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Στο τέλος της καθιερωμένης γενικής ακρόασης στο Βατικανό, ο ποντίφικας ζήτησε να αποφευχθεί μια νέα, τεραστίων διαστάσεων επισιτιστική κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. «Σας παρακαλώ, μη χρησιμοποιείτε το σιτάρι, βασικό είδος διατροφής, ως πολεμικό όπλο», διεμήνυσε. Δύο μέρες αργότερα η Αγία Εδρα, η οποία έχει απευθύνει και το προηγούμενο διάστημα ανάλογες εκκλήσεις, όπως και εκκλήσεις για ειρήνη, εξέδωσε ειδικό νόμισμα τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου θα δοθούν στην Ουκρανία (περισσότερα εδώ).

Στη δίνη της επισιτιστικής ανασφάλειας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι ελλείψεις σιτηρών και λιπασμάτων που προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας και με τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, «απειλούν να οδηγήσουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην επισιτιστική ανασφάλεια». Αν δεν υπάρξει λύση, τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης θα είναι κλιμακωτά, «υποσιτισμός, πείνα και λιμός, σε μία εξελισσόμενη για αρκετά χρόνια κρίση».

Οι ειδικοί επισημαίνουν με τεκμηριωμένα στοιχεία (πρόσφατες έρευνες) ότι από τις δυσμενείς εξελίξεις στην παραγωγή και στη διακίνηση των σιτηρών 53 χώρες κινδυνεύουν από λιμό, και αυτό επειδή η Ρωσία και η Ουκρανία πριν από τον μεταξύ τους πόλεμο τροφοδοτούσαν 26 χώρες με τα σιτηρά τους σε πολύ μεγάλο ποσοστό, περί το 50%. Δεδομένου ότι στις φτωχότερες χώρες περισσότερο από το 50% του εισοδήματος δαπανάται στην κατανάλωση τροφίμων, οι ταραχές που έχουν ήδη ξεσπάσει στη Σρι Λάνκα, στο Περού και στην Τυνησία θα μπορούσαν να είναι μόνο η αρχή για γενικότερες αναφλέξεις (περισσότερα εδώ).